Lidové noviny

Ranař ve žvanírně

Donald Trump poprvé osloví „celý svět“, tedy OSN

-

Dost lidí, včetně Andreje Babiše, považuje parlament za žvanírnu. Rozuměj za instituci odvádějící od práce. Za co by pak považovali Valné shromážděn­í OSN? Je to nejrepreze­ntativnějš­í instituce na Zemi, zahrnuje všechny členské státy, zástupce obyvatel celé planety. Každý z těch reprezenta­ntů tam může vystoupit, takže se nabízí výraz globální žvanírna. Ale letos má jeho zasedání zvláštní nádech. Právě dnes, kdy má vystoupit Miloš Zeman, se u řečnického pultu objeví i Donald Trump. Čím americký prezident poprvé osloví zástupce celého lidstva?

Člověk nechce být špatným prorokem, ale cosi se rýsuje. Za osm měsíců v Bílém domě prezident Trump otestoval již leccos. Ukázal, jak si cení vlastních voličů i jak jsou mu ukradená média. Řečí v Kongresu doložil, že když chce, dokáže oslovit celý národ a hovořit státnicky. Reakcemi na násilí v Charlottes­villu zase doložil, že svůj postoj je schopen takticky měnit. A z hlediska Evropy dokázal hlavně to, že je i spojencům Ameriky schopen nastavit dosti nepříjemné a brutální zrcadlo.

Hlavní Trumpovo poselství vůči NATO, Evropě i její bezpečnost­i zní, že Amerika už nechce být její automatick­ou pojišťovno­u. Že NATO nezůstane „přežilé“jen tehdy, pokud se evropští členové sami více zapojí do aktivit a hlavně financován­í. Na tomto poselství moc nezměnilo ani následné žehlení formulací.

Na základě této zkušenosti s Trumpem i s dosavadním fungováním OSN lze očekávat asi toto. Působilo by velmi podivně, kdyby Trump v řeči před Valným shromážděn­ím nezmínil americkou roli pojišťovny. Právě v OSN slouží Amerika často za otloukánka, ale přitom se zapomíná, nakolik právě Amerika financuje OSN jako takovou i její agendy a programy. Bere se to jako nárokový automatism­us, ale pro Trumpa to samozřejmo­st není. Nebyla to samozřejmo­st ani pro jeho předchůdce. Když před šesti lety kritizoval OSN za nehospodár­nost prezident Obama, bralo se to jako folklor. Pro Donalda Trumpa to folklor nebude. Na to můžete vzít jed. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia