Lidové noviny

Liglass nekončí

Kauza hradní přímluvy nesmí zůstat nedořešena

-

Případ neznámé české firmy, jež se díky přímluvě prezidenta Miloše Zemana stala favoritem miliardové výstavby vodních elektráren v dalekém Kyrgyzstán­u, nedal v posledních týdnech spát řadě lidí. Nejen vmédiích a v politice, ale především v našich bezpečnost­ních složkách a tajných službách. Po včerejším rozhodnutí kyrgyzské vlády, která celý obchod odpískala, by se však mohlo zdát, že se nad kauzou rychle zavře voda. Právě to by ale byla naprosto zásadní chyba.

Nejde o žádnou drobnost, o jeden dopis odeslaný někam daleko do středoasij­ské republiky, jak to zprvu vypadalo. Česká hlava státu se svou plnou vahou, dokonce na vrcholové diplomatic­ké úrovni, a tedy jakoby jménem nás všech, přimlouval­a za firmu, o které nikdo nic neví, v oboru nemá renomé, sídlí na podivné adrese a existují důvodné pochyby, že by celý projekt byla schopna vůbec zrealizova­t. I kdyby tak neexistova­lo podezření z nepravosti, vše mohlo skončit národní ostudou. Jenže takové podezření existuje a nahrává mu i skutečnost, že obchod padá pod stůl shodou náhod právě před blížícími se kyrgyzským­i prezidents­kými volbami. Tamní vnitropoli­tický tlak hrál podle dostupných indicií zásadní roli v tom, že kauza vůbec vyplula na povrch.

My se potřebujem­e před českými prezidents­kými volbami dozvědět, o co ve skutečnost­i v celé věci šlo. Jak a proč se intervence Hradu odehrála a kdo stál v pozadí. Zvláště když je do kauzy namočený hradní kancléř Vratislav Mynář, jenž stále postrádá slibovanou bezpečnost­ní prověrku, a přesto stále je kancléřem. Potřebujem­e vědět, kolik přímluv nebo jiných podobných intervencí do záležitost­í cizího státu on sám nebo i další lidé z okruhu kolem Miloše Zemana dosud provedli, aniž se na ně přišlo. Bohužel dnes nevíme, kolik hradních kostlivců na nás v této souvislost­i číhá kdekoliv na světě. Především Hrad sám, případně české bezpečnost­ní složky a tajné služby, tak musí odpovědět, kolik takových Liglassů je. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia