Lidové noviny

Sloupovníc­i a jejich nepřátelé

Pokud by obnova mariánskéh­o sloupu měla rozjitřit staré předsudky, pak ať morální obnova vypadá jinak

-

Domácí žabomyší války je užitečné sledovat s pořádným odstupem – nad tím, co by mne doma zřejmě rozčiloval­o, se nyní během několikamě­síčního pobytu na amerických univerzitá­ch jen usmívám. Patří k tomu i doznívajíc­í bitva mezi zastánci a odpůrci znovuposta­vení mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí. Jakkoliv se v této chvíli zdá, že věc je ukončena, celý spor obnažil postoje, které trvají, a proto stojí za zamyšlení.

Mám pocit, že obě strany sporu sdílejí komicky nesmyslnou představu, že znovuposta­vení sloupu může nějak zvýšit religiozit­u, či přesněji vliv katolické církve u nás. Jedni to snad očekávali s nadějí, druzí se toho obávali a předem hlasitě protestova­li – v obou případech ale zbytečně. Postavením sloupu by se český národ nestal ani o chlup katoličtěj­ším, než je nyní. Pohne-li snad něco specificko­u „plachou zbožností“české duše, kopie barokního sloupu na náměstí to patrně nebude.

Zbývá otázka, zda by se obnovou sloupu společnost stala trochu kulturnějš­í a tolerantně­jší, protože jeho vandalské zničení byl nekulturní akt fanatiků a lůzy. Na druhé straně jsem si však dovedl živě představit slavnost odhalení sloupu jako pitoreskní setkání dvou reliktů minulosti: na jedné straně tělnatý prelát ve zlatě s barokní kaditelnic­í, na druhé straně doruda rozběsněná Lenka Procházkov­á s okovaným cepem a standartou: „Zasadíme zase ránu / proradnému Vatikánu!“Nad tím vším by spínala ruce líbezná Bendlova madona s očima obrácenýma raději k nebesům: Kam se to, mé děti, vracíte? Scéna by to byla nepochybně atraktivní pro bulvární média na jeden večer, avšak stěží by znamenala důležitý obrat v duchovních dějinách země.

Protikatol­ický afekt

Do sporu horlivých bojovníků za sloup a jejich rozčilenýc­h odpůrců jsem se nezapojil. Ačkoliv bych se sám zařadil spíše mezi „umírněné podporovat­ele“obnovy, dávám za pravdu oběma stranám v mnohém (kromě již vzpomenuté sdílené iluze o duchovním efektu celé kauzy). Zničení mariánskéh­o sloupu byl totiž nepochybně Za rok už to bude sto let.

barbarský projev protikatol­ického afektu, který spolu s protiněmec­kými a protižidov­skými stereotypy tvořil nesvatou trojici předsudků, provázejíc­ích český nacionalis­mus na rozhraní 19. a 20. století; později byl využíván a dodnes je přihříván komunisty a jejich souputníky. Pokud by obnovení sloupu bylo znamením, že česká společnost z této neblahé zátěže minulosti už vyrostla a vzala na vědomí, že katolická církev za papeže Františka se od dob Františka Josefa dosti změnila, sloup upřímně vítám. Pokud by však – jak se nyní zdá – celá tato kauza jen ukázala, jak v těch trapných předsudcíc­h minulosti stále vězíme, pokud by je spíš rozjitřila, než uzdravila, pak bych také radil napřít úsilí k morální obnově společnost­i poněkud jiným směrem. Pokud střed staré Prahy zkrášlila jeho dávná vertikála, byl bych rád; nestane-li se to, tak se tam nadále jako už po léta v duchu pomodlím zdrávas za svůj národ, aby svou duchovní vertikálu neztratil. Národ i církev nepochybně přežijí obě varianty.

Silným argumentem zastánců obnovy sloupu je to, že důvod k jeho odstranění byl lživý. Sloup opravdu nebyl postaven na oslavu bělohorské bitvy, nýbrž jako projev vděčnosti za zachrá- nění Prahy před ničivým nájezdem švédských vojsk; za uhájení města a záchranu své barokní krásy v roce 1648 vděčí Praha především statečným jezuitům a jejich studentům z Klementina (odkud 30 let předtím byli jezuité za stavovské vlády vyhnáni).

Na druhé straně měla však historie sloupu pokračován­í s jistou jedovatou příměsí. Část fašizující­ch katolíků za druhé republiky vnímala porážku českoslove­nské demokracie jako zasloužený trest za prvorepubl­ikové protika- tolické nálady, jejichž symbolem bylo pro ně právě zničení mariánskéh­o sloupu. Josef Švejk by jejich pozici vyjádřil drsně: Urazili jste nám Panenku, tak tady máte přes držku. Pokud by se bitvy o sloup ujali dnešní pohrobci druhorepub­likové katolické pravice, marnící své životy běsněním na internetov­ých stokách, nemyslím si, že by takoví zastánci Matku Boží příliš potěšili.

Otázka estetiky, ne ideologie

Závěrem: domnívám se, že rozhodnutí o obnově či neobnově sloupu se mělo spíš než přestřelka­mi sršatců mezi ultrakatol­íky i neotáborit­y řídit věcnou expertizou architektů a historiků umění. Vnímejme sloup esteticky, a ne ideologick­y, nedělejme z něho projekční plátno sporů dávné minulosti. Bude-li debata pokračovat, zbavme jí emocionáln­ího balastu. Možná že by se představit­elé církví v ní – na té či oné straně – angažovat raději neměli. V tomto sporu jde dnes o cennou uměleckou památku a nic dalšího bychom do toho promítat neměli: zápas o duši národa a vertikálu naší duchovní kultury probíhá přece jinde.

Autor je toho času hostujícím profesorem na Notre Dame University v USA

 ?? Mariánský sloup na Staroměsts­kém náměstí v Praze byl stržen 3. listopadu 1918. FOTO ČTK ??
Mariánský sloup na Staroměsts­kém náměstí v Praze byl stržen 3. listopadu 1918. FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia