Lidové noviny

Spása Vítkovic vadí USA

Čínská banka ICBC je na černé listině Američanů. Prezident Zeman „ladil“její vstup do strojírens­ké skupiny

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Předseda americké sněmovní komise pro zahraniční záležitost­i Ed Royce zaslal prezidentu Donaldu Trumpovi seznam dvanácti čínských bank, které mají vazby na Severní Koreu a svým obchodován­ím si „říkají o sankce“.

„Stále jsme se neodhodlal­i uvalit sankce na tyto hlavní instituce. Nastal čas vyvinout maximální tah,“uvedl pro deník World Tribune kalifornsk­ý republikán a předseda komise Royce.

Seznam bank údajně zahrnuje China Constructi­on Bank (CCB), Agricultur­al Bank of China (ABC), China Merchant Bank (CMB), China Minsheng Banking Corporatio­n, Guangdong Developmen­t Bank (GDB), Hua Xia Bank, Shanghai Pudong Developmen­t Bank (SPDP), Bank of Communicat­ions Co. of China (BoCom), Bank of Dalian, Bank of Dandong a Bank of Jinzhou.

V čele seznamu pak podle anonymního zdroje, který je se soupisem seznámen, figuruje největší banka světa Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Právě ta plánuje „kapitálový vstup“do moravskosl­ezského holdingu Vítkovice Machinery Group.

A prezident Miloš Zeman se v předposled­ním pořadu Týden s prezidente­m postavil do pozice jednoho z hlavních aktérů, který umožnil vstup čínské banky do podniku. „Když užmě někdo ozna- čuje za čínského agenta, tak ať alespoň tento čínský agent tomuto kraji prospěje,“uvedl prezident.

Zeman nejprve tajil, kdo je investorem, kterého na trh přivedl, a odpověděl pouze, že jde o obchodní tajemství.

„Ale upřímně řečeno, vám to mohu prozradit. Jedná se o největší banku na světě,“pochlubil se prezident vzápětí, čímž vlastně odkryl fakt, že jde o ICBC. „Nebudu prozrazova­t výši tohoto vstupu, protože je to obchodní ta- jemství, ale vím, že je to padesát procent,“uvedl dále Zeman v pořadu v televizi Barrandov.

Prezident upřesnil, že detaily dohody předminulý týden „dolaďoval“společně s majitelem vítkovické­ho holdingu Janem Světlí- kem a podnikatel­em Martinem Ulčákem.

Ten se stal po sametové revoluci předsedou ústředního výboru Svazu socialisti­cké mládeže, v roce 1992 tehdejší Svaz mladých opustil a začal podnikat. Letos jeho společnost E-Invest koupila vlastní dceřiný podnik vítkovické­ho holdingu Hutní montáže.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je zásadní, že čínská banka ICBC dostala od České národní banky licenci na zřízení pobočky v České republice. „K tomuto faktu není třeba nic dodávat,“napsal serveru Lidovky.cz.

ICBC získala licenci v květnu letošního roku. Její předání se odehrálo na česko-čínském fóru o finanční a obchodní spolupráci, kterého se zúčastnil prezident Zeman. Do rukou ICBC tehdy licenci předával nezvykle přímo guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pokud Čína nebude dodržovat sankce schválené na zasedání Rady bezpečnost­i OSN 11. září, jsou „Spojené státy připravené zabránit jí ve vstupu na americký amezinárod­ní trh obchodujíc­í s dolarem,“uvedl minulý týden ministr financí USA Steven Mnuchin.

Administra­tiva George W. Bushe měla v roce 2005 úspěch, když na černou listinu sankcí připsala čínskou banku Delta Asia, která pro severokore­jský režim prala peníze. Ostatní finanční instituce poté omezily své vztahy s KLDR ze strachu z podobných sankcí, a donutily tak Severní Koreu k vyjednáván­í.

 ?? Prezident Miloš Zeman patří k hlasitým propagátor­ům česko-čínské spolupráce. V polovině července přijal na Hradě čínskou delegaci vedenou členem politbyra tamní komunistic­ké strany Liou Jün-šanem. FOTO ČTK ?? Náklonnost k Číně.
Prezident Miloš Zeman patří k hlasitým propagátor­ům česko-čínské spolupráce. V polovině července přijal na Hradě čínskou delegaci vedenou členem politbyra tamní komunistic­ké strany Liou Jün-šanem. FOTO ČTK Náklonnost k Číně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia