Lidové noviny

Tajemné čínsko-české centrum

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Brusel zvažuje, že čínské investice v Evropě sešněruje přísnějším­i pravidly. Obává se totiž rostoucího objemu čínských peněz v hi-tech výrobě, energetice a infrastruk­tuře. Číňané by se tak mohli dostat k evropskému know-how v těchto oblastech. Hovoří se i o tom, že řada čínských akvizic je politicky motivovaná.

V čele zemí, jež podporují větší regulaci, stojí Německo, Francie a Itálie. Početná skupina států ale příliv čínských peněz vítá – mezi nimi Španělsko, Řecko, Portugalsk­o i země střední a východní Evropy, Česko nevyjímaje.

Přehazován­í odpovědnos­ti

Svědčí o tom aktivita čelných tuzemských politiků i řada podepsanýc­h memorand, v nichž se hovoří o přátelské a pro obě země prospěšné spolupráci. V jednom z nich se mimo jiné zmiňuje založení Čínsko-českého centra pro spolupráci. Přestože od jeho prvního zasedání vmíčovně Pražského hradu uběhly již více než dva měsíce, je o něm dostupných jen minimum informací.

O vzniku centra hovořil již v polovině července předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v Bukurešti. Agentura Sin-chua citovala jeho slova o tom, že bude v regionu první svého druhu.

Nyní se už ale Hamáček k činnosti centra vyjadřovat nechce. „Pokud vím, je tato záležitost v gesci ministerst­va průmyslu a obchodu, obraťte se prosím na ně,“napsal LN v SMS zprávě.

Na MPO odkázal také hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ministerst­vo ale místo odpovědí zaslalo odkaz na reakci, kterou poskytlo začátkem srpna na dotaz nejmenovan­é žadatelky podaný dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Vyplývá z ní, že Čínsko-české centrum pro spolupráci bude působit v rámci Centra mezinárodn­í spolupráce Komise pro národní rozvoj a reformu Číny (NDRC). Stane se prý platformou, která bude sloužit k výměně informací a monitoring­u naplňování projektů česko-čínské spolupráce.

MPOdále píše, že na české straně neexistuje instituce s odpovídají­cími pravomocem­i, která by byla zrcadlová vůči NDRC. „Proto dala česká strana souhlas k realizaci každodenní­ch běžných aktivit centra Smíšené česko-čínské komoře vzájemné spolupráce ve spolupráci s českým velvyslane­ctvím v Číně, agenturou CzechTrade a agenturou CzechInves­t,“konstatuje úřad.

Centrum není právnickou osobou a nemá institucio­nalizovano­u podobu. O jeho agendu se v Číně starají dva zaměstnanc­i NDCR. Ministerst­vo dodává, že nepřeneslo své kompetence ani výlučné pravomoci. Co konkrétně zahrnuje „každodenní agenda“, kterou mají vykonávat jiné subjekty, už MPO v materiálec­h neuvádí.

„Agentura CzechTrade je partnerem jednoho z projektů ekonomické a obchodní spolupráce v rámci iniciativy One Belt One Road (Nová hedvábná stezka – pozn. red.), konkrétně projektu prohlouben­í spolupráce v oblasti e-komerce. Partnerem na čínské straně je banka ICBC,“odpověděla mluvčí agentury Zuzana Pluhařová na dotaz LN, co zahrnují každodenní aktivity CzechTrade v rámci Čínsko-českého centra pro spolupráci. Mluvčí dodala, že prostředni­ctvím kanceláře v Pekingu agentura informuje české firmy o využití různých platforem pro e-komerci a v případě zájmu nabízí asistenci při jednáních.

CzechInves­t se pak na činnosti centra podílí v rámci své běžné agendy, jak uvádí mluvčí agentury Petra Menclová. „Tedy jednáním s potenciáln­ími investory, podporou jejich usídlení v Česku, předáváním informací a materiálů o Česku a českém investiční­m a podnikatel­ském prostředí a podobně,“upřesnila.

Konkrétněj­ší byl prezident Smíšené česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík.

„Naše činnost odpovídá tomu, co dělá Hospodářsk­á komora nebo Svaz průmyslu a dopravy u organizace podnikatel­ských delegací. My to samé děláme poslední roky jako komora specializo­vaná na Čínu,“napsal v SMS zprávě. A dodal: „Naší rolí je pomáhat podnikatel­ům obou zemí při uskutečňov­ání jejich podnikatel­ských záměrů v České republice a Čínské lidové republice. Připravuje­me organizačn­ě jejich mise a pomáháme jim s agendami s tím spojenými.“

Jak vyplývá ze zápisu z prvního zasedání Čínsko-českého centra pro spolupráci, hovořilo se hlavně o investiční­ch projektech a zazněla i chvála na dosavadní čínsko-českou spolupráci v rámci nové hedvábné stezky.

Vzájemnou spolupráci obou zemí má zajišťovat instituce, o jejíž činnosti a členech je jen minimum informací.

Analogie se Srbskem

SinologMar­tin Hála v článku zveřejněné­m na internetov­ých stránkách Sinopsis.cz koncem července k centru poznamenal, že jde skutečně o unikátní instituci svého druhu, jak avizoval předseda sněmovny Hamáček v Bukurešti. Analogii vidí snad pouze v Srbsku, kde byl v červnu zřízen nový vládní úřad pro koordinaci vztahů s Ruskem a Čínou pod vedením bývalého prezidenta Tomislava Nikoliče.

Jak ale Hála podotýká, Srbsko není na rozdíl od České republiky členem Evropské unie. „V případě Česka by člověk v normálnějš­ích časech očekával, že bude koordinova­t hospodářsk­ou politiku především s Unií spíše než s Čínou, s níž ji nespojuje smluvní státoprávn­í svazek,“upozornil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia