Lidové noviny

Video je třeba, sudí ale nespasí

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Českým fotbalem se nese toužebná prosba: zaveďte už video. Po hrubých chybách sudí v derby Slavia–Sparta volání ještě zesílilo.

PRAHA Rozhodčí v novém ročníku fotbalové ligy kupí závažné chyby. Snad v každém kole se vyskytne aspoň jedna.

Korunu rozhodcovs­kým zkratům nasadilo nedělní derby pražských S, kdy si oprávněně stěžovali slávisté i sparťané.

Vršovickým sudí, vedení hlavním Janem Jílkem, v prvním poločase upřeli regulérní a očividný gól (viz foto). „Myslím, že to viděl každý. Rozhodčímu jsem říkal, že to byl stoprocent­ně gól a že z toho pak bude průšvih,“ulevil si střelec branky nebranky Milan Škoda.

Letenské zase připravili o dlouhou přesilovku, když nepřesně posoudili zákroky faulujícíh­o slávisty Bořila.

„Rozhodčí nebyl v ideálních pozicích, aby mohl posoudit jak střet Bořila s Kadlecem, tak neuznaný gól Slavie,“ozval se i sparťanský kouč Andrea Stramaccio­ni.

Italský trenér si zároveň za všechny aktéry a fanoušky povzdechl: „Pokud bychom měli goal-line technologi­i, byl by gól uznaný. Český fotbal jde nahoru a video si zaslouží.“

Stramaccio­ni sice sloučil dva různé soudcovské prostředky (goal-line technologi­e odhalí pouze vstřelenou branku, zatímco prostředni­ctvím videa se může posuzovat více situací), ovšem podstatu vystihl: tuzemský fotbal čeká na slíbené video jako na smilování.

První použití v on-line režimu v nejvyšší soutěži slíbila Ligová fotbalová asociace (LFA) na podzim probíhajíc­í sezony, pro derby však ještě připraveno nebylo.

„Zavedení videorozho­dčího se řídí jasnými a předem danými pravidly, které asociace plní dle daných norem mezinárodn­í pravidlové komise,“uvedla LFA v prohlášení. „V tuto chvíli probíhá testovací fáze v juniorské lize. Ve chvíli, kdy bude tato fáze úspěšně splněna a IFAB udělí povolení LFA, může být aplikován videorozho­dčí i v lize,“dodala asociace s tím, že plánovaný harmonogra­m chce dodržet. Zatím však neuvádí, kterého utkání se bude premiérový ostrý test týkat.

Zatímco v Česku se na používání videa ještě čeká, v Německu nebo Itálii již od léta funguje, i když jeho zavádění provázely Slávistick­ý stadion v Edenu je od UEFA vybaven systémem, který posuzuje, zda míč přešel brankovou čáru. Ovšem jen pro evropské poháry. Bez potřebného hardwaru a softwaru, jejž poskytuje UEFA dodavatel technologi­e, nelze brankové kamery využít. Ligová fotbalová asociace tuto technologi­i zavádět nehodlá. „O zavedení goal-line technology LFA nepřemýšlí především z důvodu její finanční náročnosti,“uvedla LFA s tím, že věří v úspěšnou aplikaci videa.

technické problémy. V jiných případech zase sudí chybovali, přestože měli novinku k dispozici.

Proto šéf LFA Dušan Svoboda upozorňuje, že zavedení videa není spásonosné. „Rozhodčí musí především zminimaliz­ovat své chyby. Pokud pan Jílek nevyloučí po evidentníc­h faulech slávistu Bořila, tak to videorozho­dčí za něj neudělá. Navíc si myslím, že regulérní gól Slavie by měli rozhodčí postřehnou­t i bez videa,“uvedl Svoboda pro LN.

Že zmíněné pražské derby rozhodčí nezvládli, přiznala včera i komise rozhodčích.

Pochybení ostatně uznal také asistent rozhodčího Petr Blažej, který se ve 29. minutě mýlil, když nedal hlavnímu Jílkovi pokyn, aby uznal Škodův gól. „Evidentně jsem hrubě chyboval, není se za co schovávat. Slavii se omlouvám,“citoval Blažeje oficiální Twitter komise rozhodčích FAČR. „V momentu, kdy míč přešel čáru, jsem měl situaci zakrytou tělem Costy. Neviděl jsem tedy, kde přesně míč je, a nemohl uznat branku,“dodal.

Zatímco Blažej evidentní chybu uznal, hlavní sudí Jílek, který navíc krátce před neuznaným gólem Škody poškodil Spartu, ne. „Po zápase mě překvapilo, že o tom je vůbec řeč,“překvapivě reagoval Jílek v rozhovoru pro isport.cz.

S přispěním redakce

 ?? Se ve 29. minutě derby proti Spartě oprávněně dožadoval vstřelenéh­o gólu, rozhodčí Jan Jílek ho však neuznal,... FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA ?? Slávista Milan Škoda
Se ve 29. minutě derby proti Spartě oprávněně dožadoval vstřelenéh­o gólu, rozhodčí Jan Jílek ho však neuznal,... FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA Slávista Milan Škoda
 ?? Přitom Škodovu střelu vyrážel viditelně až zpoza brankové čáry REPRO LN ?? ... sparťan Costa
Přitom Škodovu střelu vyrážel viditelně až zpoza brankové čáry REPRO LN ... sparťan Costa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia