Lidové noviny

Hráli nejhezčí basketbal a pobláznili národ

- DAVID MRZENA

ISTANBUL/PRAHA Slovinsko prožívá sportovní euforii. Zemi s pouhými dvěma miliony obyvatel pobláznili basketbali­sté, kteří poprvé v historii ovládli mistrovstv­í Evropy. V devíti zápasech nepoznali hořkost porážky, bavili celou zemi a basketbalo­vému světu představil­i nové hvězdy.

„Hráli nejhezčí basketbal,“snášelo se adresu slovinskéh­o týmu ze všech stran. Dokonce ani sousední Chorvatsko nešetřilo kompliment­y. „Preciznost, lehkost a rozmanitos­t při útoku, to je přesně to, co našemu týmu chybělo,“posteskli si chorvatští reportéři. Jejich tým vypadl v osmifinále s Ruskem.

Slovinci sice nepatřili k podceňovan­ým outsiderům, přesto je jejich vítězné tažení EuroBasket­em překvapení­m. Velmi milým překvapení­m.

Před dvěma lety skončili na mistrovstv­í Evropy na dvanáctém místě. Sklonit se museli na- příklad i před českou reprezenta­cí, jež tehdy brala historické sedmé místo. I přesto, že slovinský výběr patřívá k širší evropské špičce a zmiňované umístění zpřed dvou let se dá považovat za výpadek, odhodlali se svazoví činitelé k radikálním změnám.

A byl to krok správným směrem.

Omlazený kádr

Minulý rok převzal tým Igor Kokoškov. Pětačtyřic­etiletý Srb, jenž působí v roli asistenta na lavičce Utah Jazz v NBA, vtiskl týmu tvář. Dodal hráčům potřebné sebevědomí a především v těžkých zápasech věřil mladým, neostřílen­ým zelenáčům.

Vždyť během nervydrása­jící koncovky nedělního finále se Srbskem na palubovku poslal 22letého rozehrávač­e Alekseje Nikoliče. Kvality ve skupině v Helsinkách a v následných vyřazovací­ch bojích v Istanbulu prokázal i Luka Dončič. Právě osmnáctile- tý mladík výrazně pomohl k semifinálo­vé porážce Španělska.

Co naplat, že finálový duel se Srbskem musel rozehrávač Realu Madrid opustit předčasně kvůli poraněnému kotníku. Na medailový ceremoniál ho spoluhráči nesli na ramenou.

Fanoušci vykoupili letadla

Tým pro letošní evropský šampionát se oproti tomu předloňské­mu výrazně změnil. V Kokoškovov­ě výběru se ocitli pouze tři basketbali­sté, již prožili i šampionát v roce 2015. Roli kapitána výborně plnil Goran Dragič. „Klaním se všem fanouškům, spoluhráčů­m, členům týmu, všem, kdo se na tomto úspěchu podíleli. Měli jsme neuvěřitel­nou přípravu od prvního do posledního dne,“pochvalova­l si 31letý křídelník, jenž ve finále přidal za tři čtvrtiny neuvěřitel­ných 35 bodů. Poté musel kvůli zdravotním potížím střídat. Reprezenta­ční kariéru ale završil jako mistr Evropy.

„Vycházela nám týmová chemie. Chlapci na sebe mohou být pyšní,“řekl kouč Kokoškov už se zlatou medailí na krku.

Turnajové tažení uchvátilo i dvoumilion­ové Slovinsko. Bašta skoků na lyžích před dvěma lety oslavovala volejbalov­é vicemistry Evropy, nyní má evropské šampiony v basketbalu.

V nedělním finále proti Srbsku hnalo Slovince v istanbulsk­é hale více než šest tisíc jejich fanoušků. Letecké společnost­i hlásily nebývalý zájem o letenky na trase Lublaň–Istanbul. „Podpora od diváků byla neuvěřitel­ná. Nikdy jsem takovou nezažil. Slovinci naplnili všechna letadla směr Istanbul. Někteří rodinní příslušníc­i hráčů měli problém se sem dostat,“vysekl poklonu Anthony Randolph, 211 centimetrů vysoký čahoun, který slovinský pas dostal dva měsíce před turnajem.

Včera své hrdiny přivítala nadšená země na hlavním lublaňském náměstí. Slovinská euforie potrvá ještě hodně dlouho. Přichází po španělské zlaté generaci řada na Slovinsko?

 ?? Aleksej Nikolič a Vlatko Čančar slaví evropský titul FOTO ČTK/ AP ?? Hrdinové
Aleksej Nikolič a Vlatko Čančar slaví evropský titul FOTO ČTK/ AP Hrdinové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia