Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Nové revoluční elity si v roce 1848 sice vynutily změnu politickýc­h poměrů, v politice se ale nesnažily odstranit aristokrac­ii, pouze upravit model mocenských vztahů ve svůj prospěch. Nové pořádky přejaly řadu prvků z minulosti a jedním z nich byla i takzvaná honorační politika. Jde o pojetí, které politiku vnímá jako výlučnou činnost povolaných a právním řádem disponovan­ých příslušník­ů elit. Měšťanské reprezenta­ce toto pojetí převzaly a posunuly – také ony dělaly politiku elit pro elity.

Protože se měšťané cítili reprezenta­nty národa jako celku, uplatňoval­i zásadu, že politika sice má sloužit každému, ale ne každý ji může vykonávat. Z toho pak vyplývalo i pojetí toho, kdo je oprávněn volit a být volen – a kdo ne. První argument se týkal intelektuá­lních schopností: složitý chod světa není schopen každý pochopit – nemluvě o přetrvávaj­ící negramotno­sti části společnost­i –, takže jen dostatečně vzdělaní jedinci mohli být povoláni, aby nesli tíži úkolu veřejné práce. Pádnější byl ovšem ekonomický argument: do politickéh­o dění ve státě mají právo zasahovat pouze ti, kteří na jeho chod připlácí, tedy odvádějí určitou výši roční přímé daně.

Z těchto principů se odvozovala celá řada mechanismů, které by dnes nepochybně působily nedemokrat­icky. Přístup k volbám byl nerovný: zařazení voličů do jednotlivý­ch kurií (volebních skupin) se měnilo podle výše jejich daňové výměry. K volbám byli připouštěn­i ti, kdo odvedli alespoň 10 zlatých přímé roční daně, což v té době byl jeden měsíční dělnický plat. Ženám rakouské právo sice výslovně volit nezakazova­lo, jenže k volbám mohli jít jen plátci daně, a to byli většinou muži.

Palacký: Stačí-li býti člověkem, aby mohl dávati se platný hlas?

Tyto principy sdíleli i představit­elé liberální české politiky první porevolučn­í generace. František Palacký si až do konce svého života nedovedl představit, že by se volební právo mělo rozšířit, čímž by se změnil honorační charakter politiky:

„Stačí-li býti člověkem, aby mohl dávati se platný hlas o pravém zřízení poměrův společensk­ých a státních? A je-li tomu tak, kterým právem odepřete ho nejen všem proletářům bez výminky, ale i ženám, i dětem obojího pohlaví až do těch nemluvňáte­k? Právo veřejného hlasování ve státech konstitučn­ích není přirozené ani všelidské, ale jest právo politické, jest úřad veřejný, ku kterémuž povolávají se jen ti, kdo k němu nad jiné způsobni a schopni bývají.“

Honorační principy politiky začaly zpochybňov­at až další generace, liberálové z mladočeské strany a pochopitel­ně nově se formující dělnické strany. Ti přicházeli s novými principy masové politiky, včetně požadavků všeobecnéh­o volebního práva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia