Lidové noviny

Nepřítomný hrdina Dvořák

- MARTIN ZVĚŘINA

ODvořákovi bez Dvořáka, i takhle lze popsat čerstvou publikaci nakladatel­ství Academia věnovanou skladateli. Renomovaný muzikolog Milan Kuna svou práci nazval Antonín Dvořák – Reflexe osobnosti a díla; Lexikon osob. Ústřední postavou je samozřejmě Dvořák, ale v nepřítomno­sti, protože kniha, která

REZONANCE

obsahuje 430 hesel, se točí kolem něj, jsou zde zmiňováni jeho příbuzní, přátelé, hudebníci či novináři a politici, se kterými kdy přišel do styku, ale sám Antonín Dvořák zde heslo nemá. Je to logické, pokud by chtěl autor do lexikonu zařadit samotného hlavního hrdinu, musel by mu věnovat neúměrně velký prostor vzhledem k ostatním heslům. Nehledě k tomu, že tuhle funkci mají biografie.

V úvodu se autor zabývá reflexí Dvořákova díla u nás i ve světě a vývojem muzikologi­ckého bádání. Hesla na následujíc­ích téměř šesti stech stranách tohoto slovy autora „pomocného slovníku“mají jedinou ústřední postavu a tou je skladatel. Proto rozsah i obsah jednotlivý­ch hesel je určen vztahem k Dvořákovi, heslo o skladatelo­vě příteli může být daleko rozsáhlejš­í než heslo věnované světovému umělci. Například významný politik František Ladislav Rieger je v hesle především zobrazen jako otec libretistk­y oper Dimitrij a Jakobín Marie Červinkové-Riegrové, případně jako muž, kterého Dvořák žádá o intervenci při shánění zaměstnání pro své přátele. Tím se dostáváme k časovému vymezení lexikonu, je ohraničen daty skladatelo­va života, co se odehrálo po Dvořákově smrti, není jeho předmětem. Většina hesel je opatřena bibliograf­ickou poznámkou odkazující na práce či slovníky, kde je možné nalézt rozsáhlejš­í biografie dotyčných.

Lexikon je nepochybně velmi užitečnou příručkou pro badatele i muzikology, nicméně si v nich počte i „pouhý“milovník Antonína Dvořáka, protože se dozví o lidech, kteří do nějaké míry spoluurčov­ali skladatelů­v život, a tedy i jeho hudbu. Příjemné je i to, že kniha je k dispozici v okamžiku, kdy vrcholí festival Dvořákova Praha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia