Lidové noviny

Tradiční chasidská lobby

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Za oceněním pro Zemana stojí týdeník Algemeiner, který založil emigrant z Moskvy

Prezident Miloš Zeman už mluvil před několika židovskými organizace­mi. Předloni ho pozval Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitost­i (AIPAC), sám Zeman v Praze naopak hostil ruskou lobby z Evropského židovského kongresu.

Nadace Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund (GJCF) patří mezi ty méně známé. Může se však pochlubit dlouhou tradicí.

Gershon Jacobson, otec zakladatel nadace a spřízněnéh­o týdeníku Algemeiner, patřil mezi známé figury ortodoxní židovské komunity v New Yorku. Možná i proto, že se jeho životopis čte jako téměř hollywoods­ký příběh o chasidském chlapci z východní Evropy, který za oceánem našel slávu a peníze.

Narodil se jako Boris Jakobašvil­i v Moskvě v roce 1934. Jeho otec Simon byl úředník, na nějž dopadla tvrdá pěst stalinskýc­h čistek, osm let strávil v gulagu. Rodině se následně podařilo vycestovat do Paříže a přes Kanadu nakonec doputovali do Brooklynu, kde se uchytili v komunitě chasidskýc­h židů.

Podstatný vliv na Jacobsona měla původně běloruská sekta Chabad-Lubaviči, stejná, která před více než deseti lety v Praze ovládla Staronovou synagogu. V civilním povolání se ale emigrant z Východu profiloval jako novinář.

Sólokapr s Eichmannem

A sbíral vavříny. Díky svým kontaktům třeba 22. května 1960 jako první zveřejnil v Herald Tribune příběh o dopadení Adolfa Eichmanna v Argentině. Pár hodin předtím, než to oficiálně oznámil tehdejší izraelský premiér David Ben-Gurion.

Jacobson pracoval i pro jiné slavné tituly, třeba pro New York Times nebo Newsweek. V roce 1972 si ale založil vlastní noviny Algemeiner, v nichž se zaměřil na propagaci židovské politiky. A vybudoval si okruh podporovat­elů, kteří se k Algemeiner­u hlásí dodnes, dvanáct let po Jasobsonov­ě smrti.

Patří k nim třeba zeť a vlivný poradce Donalda Trumpa Jared Kushner, předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder nebo loni zesnulý laureát Nobelovy ceny míru Elie Wiesel, nositel stejné medaile, kterou v úterý dostal Zeman. Titul bojovník za pravdu si ostatně loni odnesl i Trump.

Stejné ocenění naopak odmítl Leonard Cohen. Lidem z Algemeiner­u napsal, že jeho texty a písně jsou příliš křehké na to, aby se cítil být bojovníkem.

 ?? V New Yorku žije asi 1,5 milionu Židů. FOTO PROFIMEDIA ?? Silná komunita.
V New Yorku žije asi 1,5 milionu Židů. FOTO PROFIMEDIA Silná komunita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia