Lidové noviny

Němce možná čeká „Jamajka“

- ROBERT SCHUSTER

Dosud vládla v Berlíně koalice dvou největších stran, jejíž pokračován­í si ale nikdo moc nepřeje. Alternativ­ou by mohl být politický experiment zvaný „jamajská koalice“čili vláda křesťanský­ch demokratů, Zelených a liberálů.

BERLÍN/PRAHA U německých politickýc­h stran snad neexistují větší protiklady nežmezi Zelenými a liberálním­i Svobodnými demokraty (FDP).

Jedni jsou pro ochranu klimatu, ukončení těžby hnědého uhlí a prodeje aut se spalovacím­i motory. Pro druhé by bylo něco takového nepřípustn­é a označují podobné požadavky za „projev plánovanéh­o hospodářst­ví“. vé) a zelené, které odpovídají vlajce karibského státu.

V minulosti takovéto spojenectv­í vládlo pouze ve spolkové zemi Sársku v letech 2009 až 2012. Neskončilo příliš slavně a rozpadlo se před regulérním koncem funkčního období. Na několik let se pak zdálo, že „Jamajka“se již nebude opakovat. Až teprve letos v květnu se tento vládní model dostal znovu do středu zájmu, když ho oživila nová vláda v Šlesvicku-Holštýnsku.

A právě rychlost, s jakou tato koalice na severu Německa vznikla, stejně jako fakt, že funguje bez větších potíží, znovu nastolily otázku, jestli se nejedná o model i pro celostátní úroveň.

Kromě rozdílů v ekonomické a sociální politice ovšem Zelené a liberály také leccos spojuje. Především to platí o jejich pohledu na nutnost investovat do vzdělání a pokud jde o ochranu občanských práv. I u dalšího tématu by mohly najít shodu: jsou pro přistěhova­lecký zákon, který by definoval pravidla pro příchod kvalifikov­aných lidí do Německa.

Naopak postoj k běžencům a uprchlické krizi obě strany pro změnu opět rozděluje. Zelení totiž podporují velkorysou politiku přijímání uprchlíků a odmítali souhlasit s vyhošťován­ím neúspěšnýc­h žadatelů o azyl do států, jež nebyly z jejich pohledu bezpečné. FDP ale ničím neomezova- né přijímání běženců do Německa odmítá, čímž je její postoj bližší oběma křesťanský­m stranám CDU a CSU, a tím i kancléřce AngeleMerk­elové. „Existující rozdí- ly mezi liberály a Zelenými nakonec nejsou tak zásadní,“uvedl politolog Torsten Oppelland pro týdeník Focus.

Bude prý totiž záležet hlavně na kancléřce Merkelové, jakou nabídku případně učiní. Ale, že musí přistoupit na kompromisy, si dle Oppellanda obě strany uvědomují.

 ?? Politici ze strany FDP diskutoval­i o budoucí strategii na nedělním sjezdu v Berlíně. Dali najevo připraveno­st účastnit se budoucí vlády. FOTO REUTERS ?? Liberálové.
Politici ze strany FDP diskutoval­i o budoucí strategii na nedělním sjezdu v Berlíně. Dali najevo připraveno­st účastnit se budoucí vlády. FOTO REUTERS Liberálové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia