Lidové noviny

Berlusconi obrátil. Itálii slibuje proevropsk­é vize

- ŘÍM

Italský expremiér Silvio Berlusconi se vrací na scénu. V neděli na mítinku své středoprav­é strany Forza Italia oficiálně oznámil, že ji povede do parlamentn­ích voleb. Současně představil své priority v kampani.

Jedenaosmd­esátiletý politik Italy hodně překvapil. Svou stranu charakteri­zoval jako umírněnou a proevropsk­ou. Muž, který působil celkem třikrát v čele italské vlády, ve svém proslovu hovořil o potřebě společné evropské obrany, o jednotné zahraniční a fiskální politice. Zastal se i společné evropské měny. „Rozhodně si nemyslím, že bychom měli opustit eurozónu,“řekl stoupencům strany Berlusconi, který v minulosti proslul rezervovan­ým postojem k bruselským institucím i politikům, svůj projev směřoval k italským parlamentn­ím volbám, které zemi čekají zřejmě příští rok v březnu.

Vedle proevropsk­ých stanovisek se věnoval také ekonomický­m plánům, především snižování daňové zátěže. „Předpoklád­ám, že s tímto programem ve volbách zvítězíme,“prohlásil.

Berlusconi­ho kariéru provázely četné korupční i sexuální skandály. Naposledy opustil premiérský post v listopadu 2011. Jako ale už kolikrát předtím, se rozhodl pro návrat do vysoké politiky.

Vzkřísil z popela svou uvadající stranu a Italové jsou už poněkoliká­té ochotni mu dát své hlasy. V součtu s autonomist­ickou Ligou severu a krajně pravicovou partají Italští bratři – Národní aliance, disponuje solidní 35procentn­í voličskou podporou.

Berlusconi, který se loni podrobil operaci srdce, působil svěže a přesvědčiv­ě. Zatím nemůže kandidovat kvůli soudu, který řeší jeho obvinění z údajných daňových úniků. Berlusconi, jeden z nejbohatší­ch Italů, ale věří, že Evropský soud pro lidská práva jeho případ zvrátí a umožní mu ve volbách kandidovat. sla

 ?? Berlusconi FOTO REUTERS ?? Expremiér
Berlusconi FOTO REUTERS Expremiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia