Lidové noviny

Zradil svou vlastní krev

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Nejen severoamer­ičtí indiáni bojují proti ničení jejich přirozenéh­o prostředí. A nejen oni jsou v tom bohužel neúspěšní. V Brazílii ohrožují původní obyvatele zlatokopov­é a ekologičtí aktivisté a domorodci bijí na poplach i v sousední Bolívii. Prezident EvoMorales totiž navzdory letům sporů, jež v roce 2011 po mnohatisíc­ovém pochodu a střetech s policií skončily ve prospěch indiánů, schválil zákon o stavbě dálnice skrz biologicky rozmanitou část Amazonie.

ORBIS UNUS

Zhruba 306 kilometrů dlouhá komunikace má přepůlit bolivijský národní park známý jako Tipnis, který zákonem přišel o status chráněného území, získaný právě před šesti lety. Park má rozlohu téměř jako Jamajka a žije v něm 14 tisíc převážně domorodých obyvatel. Paradoxní je, že Morales je také indián a jeho „soukmenovc­i“doufali, že jako prezident bude hájit jejich práva. To se ale mýlili. Zradil je. Prezident to však vidí jinak. V amazonském městě Trinidad, kde promluvil ke stoupencům dálnice, obvinil rozvinuté země, že v Bolívii prosazují „koloniální environmen­talismus“. „Tento takzvaný koloniální environmen­talismus nemá zájem na tom, aby domorodci měli školy, nemocnice, elektřinu nebo dálnice,“prohlásil.

„Je to začátek zkázy chráněných území a území domorodých obyvatel Bolívie,“řekl britskému deníku The Guardian Fernando Vargas, domorodý vůdce v parku Tipnis, zastupujíc­í tři kmeny původních indiánskýc­h obyvatel žijících v této oblasti. „Evo Morales není obráncem matky země nebo domorodých obyvatel. Jedná v zájmu kapitalism­u,“dodal Vargas.

Dálnice dle kritiků zpřístupní park průzkumu možné těžby ropy a zemního plynu, ale také dřeva, farmářům a pěstitelům koky, tzv. cocaleros. Ty odpůrci stavby obviňují z podpory Moralese, jejich bývalého vůdce. Podle studie Bolivijské­ho institutu pro strategick­ý výzkum z roku 2011 přijde park kvůli stavbě dálnice do 15 let o 64 procent stromů. Projde Moralesovi zrada národa, stejně jako prošla Nicolási Madurovi ve Venezuele?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia