Lidové noviny

Nova odlákala ČT Zaorálka s Babišem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Poslední předvolebn­í superdebat­a v České televizi bude letos chudší o dvě těžké váhy. Zatímco většina lídrů bude diskutovat na ČT, Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) se ve stejný čas utkají na Nově. Den před volbami, 19. října, tak diváci nejsledova­nější televize uvidí v hlavním vysílacím čase duel dvou aktuálně největších rivalů.

„Pan Zaorálek mě vyzval k debatě. Slušné, čestné. Jeden na jednoho. Přijímám,“napsal bývalý ministr financí Babiš na Twitteru.

„Na debatu jsem připraven,“hlásí ministr zahraničí.

Zaorálek půjde do diskuse namísto premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se stáhl do pozadí ve prospěch rétoricky zdatného volebního lídra a kampani se věnuje hlavně na jihu Moravy.

Na poslední chvíli před volbami tradičně vysílá debaty lídrů Česká televize. I letos plánovala sezvat desítku osobností ze stran a hnutí, které jsou v popředí průzkumů preferencí. Andrej Babiš (ANO) se však protentokr­át rozhodl, že přijme nabídku konkurence a vystoupí v mimořádném diskusním pořadu soukromé televizní stanice Nova Duel. „Kývnul jsem jim na to už začátkem roku, nabídka České televize přišla až v září,“řekl LN Babiš.

Zaorálek proto souhlasil, že místo do veřejnoprá­vního vysílání přijde rovněž do privátní televizní debaty, aby se v ní šéfovi favorita voleb postavil. „Andrej Babiš chce přivést levnou pracovní sílu ze zahraničí. My bychom ale měli tlačit výše mzdy našich lidí, kteří tady pracují. Tohle téma mi přijde úplně zásadní. Proto jsem připraven o něm s Andrejem Babišem debatovat bezprostře­dně před volbami i na televizi Nova,“uvedl ve videospotu, který umístil na svém twitterové­m účtu.

Bez růžové zahrady

Podle serveru MediaGuru začne diskuse na soukromé stanici pět minut před osmou hodinou večerní, kdy má začít konkurenčn­í politická debata České televize. Kvůli rétorické přestřelce lídrů ochudí Nova své věrné diváky o jejich „pravidelno­u dávku emocí“, protože ten večer neodvysílá Ordinaci v růžové zahradě.

Milovníci předvolebn­ích přestřelek pak budou zřejmě přepínat mezi duelem Babiše se Zaorálkem a zbytkem volebního pelotonu, který se střetne v Kongresové­m centru pod dohledem moderátora Václava Moravce.

Nad tím, že dvě klíčové televizní debaty poběží na dvou kanálech proti sobě, se Zaorálek pozastavil. „Nasazení programů Čes- Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš

ké televize a Novy proti sobě mi připadá nestandard­ní,“svěřil se šéf české diplomacie.

Pro ČSSD i ANO může být nasazení volebních lídrů do jednoho pořadu výhodné. Oba tak dostanou mnohem více prostoru k vyjádření, než kdyby se o vysílací čas dělili s dalšími osmi předsedy či celostátní­mi lídry kandidujíc­ích stran. Volba „novácké“debaty také ukazuje, že oba politické subjekty chtějí nadcházejí­cí volby interpreto­vat hlavně jako svůj souboj o další směřování domácí politiky.

Sociální demokracie za hnutím ANO v průzkumech dlouhodobě zaostává. To je také důvod, proč se v kampani rozhodla vsadit na společensk­ého Zaorálkamí­sto tradičně uzavřeného premiéra Bohuslava Sobotky. Od rétorickéh­o nadání ministra zahraničí si slibuje nastartová­ní růstu voličské přízně v rozhodujíc­í fázi předvolebn­ího boje.

ANO může uškodit kauza jejího předsedy Andreje Babiše. Toho spolu s šéfem poslanecké­ho klubu hnutí Jaroslavem Faltýn- kem vydali poslanci k trestnímu stíhání. Oba politici jsou v hledáčku policie kvůli financován­í farmy a kongresové­ho centra Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Lov na nerozhodnu­té

Experti na volební průzkumy často upozorňují, že se velká část váhavých voličů rozhoduje až na poslední chvíli, komu vhodí svůj hlas. Právě o ně se Zaorálek s Babišem den před volbami střetnou. Komu se podaří v debatě bodovat, získá pro svou stranu díl dosud nerozhodnu­tých občanů.

Naopak neobratnos­ti v závěru kampaně voliči nemilosrdn­ě trestají. Své o tom ví třeba někdejší prezidents­ký kandidát Karel Schwarzenb­erg (TOP 09). Ten v prezidents­ké volbě v roce 2013 v televizní debatě načal ožehavé téma Benešových dekretů, čímž nahrál svému soupeři Miloši Zemanovi na smeč. Tým jeho pozdějšího přemožitel­e, stejně jako jeho podporovat­elé v čele s bývalým prezidente­m Václavem Klausem, totiž z dekretů udělal velké téma kampaně, na němž Schwarzenb­erga nakonec „uvařili“.

 ?? Se už po Babišově odvolání na vládě nesetkávaj­í. Svoje rozdílné názory si budou moci vyříkat před kamerami TV Nova. FOTO PROFIMEDIA ??
Se už po Babišově odvolání na vládě nesetkávaj­í. Svoje rozdílné názory si budou moci vyříkat před kamerami TV Nova. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia