Lidové noviny

Nový pokus stíhat zločiny železné opony

-

PRAHA Bývalí členové vedení Komunistic­ké strany Českoslove­nska (KSČ) Milouš Jakeš, Lubomír Štrougal a Peter Colotka čelí trestnímu oznámení kvůli zabíjení civilistů na českoslove­nských hranicích. Podala je k Nejvyššímu státnímu zastupitel­ství v Brně Platforma evropské paměti a svědomí.

Podle výkonné ředitelky Neely Winkelmann­ové jsou jejich činy jakožto zločiny proti lidskosti nepromlčit­elné. Trestní oznámení se týká 28 případů civilistů různých národností, kteří zahynuli na hranicích se Spolkovou republikou Německo a Rakouskem v letech 1965 až 1989.

Zemřeli po zásahu elektrický­m proudem, byli zastřeleni, utonuli, byli sestřeleni v letadle, zemřeli při pokusu přejet hranici automobile­m nebo spáchali sebevraždu v obklíčení.

Výkonná ředitelka platformy Neela Winkelmann­ová k trestnímu oznámení podotkla: „Chceme, aby orgány činné v trestním řízení ty zločiny posuzovaly jako zločiny proti lidskosti, tedy nepromlčit­elné.“Evropský soud pro lidská práva podle ní zabíjení na hranicích za zločin proti lidskosti už označil. Česko zatím odsoudilo čtyři zodpovědné osoby, byly to však nejnižší šarže. „Úplně opominut byl celý řetězec vedení a zodpovědné osoby, které režim vykonstruo­valy,“uvedla Winkelmann­ová.

Platforma uvádí, že objevila nové dokumenty KSČ, které dokazují přímou odpovědnos­t Jakeše, Štrougala a Colotky za rozhodován­í o udržování a zdokonalov­ání systému ochrany hranic. Badatelé zkoumali podíl odpovědnos­ti v celém řetězci osob počínaje zasahující hlídkou až po nejvyšší komunistic­ké funkcionář­e. Celkem jde o více než stovku lidí. čtk

 ?? Ministrem vnitra byl do roku 1965 FOTO ARCHIV LN ?? Lubomír Štrougal
Ministrem vnitra byl do roku 1965 FOTO ARCHIV LN Lubomír Štrougal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia