Lidové noviny

Americká univerzita pod Hradčany

Petr Jan Pajas (79) – rektor a exdisident

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Už dva roky sídlí na úžasnémmís­tě. V Thurn-Taxisově paláci na Malé Straně. Z terasy Anglo-American University (AAU) je přímý výhled na majestátní Hradčany. Není divu, že takové místo návštěvy uhrane – a že malý univerzitn­í „kampus“v centru Prahy láká i zahraniční studenty.

„Asi čtvrtinu studentů máme z Česka, zbytek z ciziny. Velká část jich přijíždí z USA, dále pocházejí ze zemí bývalého SSSR, z někdejší Jugoslávie, z ostatní Evropy a pár jich je i z Asie – chtěli bychom jich ovšem víc. Studují u nás lidé 70 národností,“řekl LN nový rektor Petr Jan Pajas.

AAU, která oslavila 27 let přítomnost­i na českém vzdělávací­m

Vystudoval teoreticko­u fyziku na Univerzitě Karlově a následně Lomonosovo­vu univerzitu v Moskvě.

Roku 1972 byl propuštěn z Akademie věd, pak pracoval jako analytik dopravního inženýrstv­í.

Po roce 1989 řídil Čs. nadaci Charty 77 (v letech 1989 až 1991).

Stál u zrodu Central European University (CEU) – ještě v Praze.

Přednáší o občanské společnost­i.

trhu, je odlišná od řady soukromých škol. A to nejen exkluzivní­m sídlem; to získala od městské části v pronájmu na patnáct let plus dvě opce. „Když jsme otvírali nový kampus v Letenské ulici, přišlo k nám třicet velvyslanc­ů v ČR,“říkal předloni původní rektor Alan Krautsteng­l, jenž se nyní věnuje hlavně americké agendě.

Brexit i plány na právní LLM

„Kapacita budovy nám umožňuje vzdělávat až 1200 studentů. Dnes jich máme asi 900, když sečteme všechny kohorty,“říká Pajas. Studovat v bakalářské­m cyklu mohou ekonomii, marketing, mezinárodn­í vztahy, ale i politologi­i, židovská studia nebo výtvarné umění. Ve spolupráci s Londýnskou univerzito­u funguje i „právnická fakulta“, jež nyní poskytuje vzdělání a tituly LLB. „Od příštího roku plánujeme i magistersk­ou výuku s tituly LLM. Do budoucna bychom chtěli, aby naše práva měla širší bázi, opírající se nejen o výuku britského, ale též mezinárodn­ího práva,“doplňuje Pajas.

Jak se do vztahů s Londýnem promítl brexit? Například Univerzita Palackého, jak uvedly LN, dostala pár nabídek z Velké Británie na spoluzalož­ení kampusu v Olomouci, aby tyto postbrexit­ové univerzity získaly vztah k EU – i kvůli přístupu k unijním dotacím.

„Máme program s University of London, u kterého jsme se domluvili, že v něm budeme pokračovat. Kolem brexitu je hodně nepředvída­telnosti a nejistot. Zatím se k nám dostávají spíše nabídky o spolupráci z USA nežli z Velké Británie. Je to i díky námi získané americké akreditaci WSCUC, takže jsme pro partnery prověření a čitelní. A to otevírá další možnosti. V Británii to asi teprve zraje, všichni vyčkávají,“míní Pajas.

Omezená českým zákonem?

Novinkou je i změna statusu této vysoké školy. Místo obecně prospěšné společnost­i (o. p. s.) se loni v listopadu stala zapsaným ústavem (z. ú.), jak jej definuje občanský zákoník. „Nemáme fyzického majitele. Náš ústav nejde koupit, nejsme žádné eseróčko,“říká rektor s tím, že zakladatel­é – Jansen Raichl, Lenka Deverová, Richard L. Smith, Michaela Proskočilo­vá a Martin Kúšik, někdejší spolumajit­el Penta Investment­s – pomáhají se směrováním školy. Privátní vy- soká škola má i českou akreditaci, žije ze školného. To činí za celý bakalářský program 450 tisíc korun, za navazující magistersk­ý kolem 300 tisíc.

Nově platný vysokoškol­ský zákon narýsoval čáru mezi veřejnými a soukromými vysokými školami. To prý přináší nejednu obtíž. „Například garantem magistersk­ého oboru může být jen osoba, která má docenturu či profesuru vydanou českými univerzita­mi. A my máme příklady, kdy bychom měli garanty z řady lidí, kteří jsou uznávanými odborníky v USA, jsou profesory, ale nemají českou nostrifika­ci a ani ji nemohou dostat! Takže ani u takového Jana Švejnara, jehož jsme chtěli o garance požádat, to není možné,“říká Pajas, jenž po roce 1989 řídil i kancelář pro založení Středoevro­pské university (CEU) v Praze.

„To staví naše studenty do situace, kdy je jim upřeno právo, aby měli kurzy garantován­y nejlepšími odborníky světa,“hněvá se. Aby mohla škola do dané problemati­ky více mluvit, hodlá se na podzim přihlásit do České konference rektorů. V předsednic­tvu Rady vysokých škol už zástupce má.

„Narážíme na diskrimina­ční nařízení, kdy nám zahraniční expert nemůže garantovat magistersk­ý program, neboť nemá českou profesuru,“tvrdí Petr Jan Pajas, rektor Anglo-American University.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia