Lidové noviny

Diktát Madridu, zuří Katalánci

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BARCELONA/PRAHA Napětí mezi vládou v Madridu a katalánský­mi separatist­y usilujícím­i o referendum o nezávislos­ti den ode dne eskaluje. Do ostře sledovanéh­o plebiscitu, který španělská centrální vláda považuje za ilegální, zbývá pouhých devět dní a situace víc než kdy jindy připomíná hru na kočku a myš.

Ze strany Madridu se množí snahy zabránit mu za každou cenu, zatímco stoupenci odtržení hodlají hlasování uspořádat i navzdory hrozbě vysokých trestů odnětí svobody. Kabinet španělskéh­o premiéra Mariana Rajoye kritizují, že se chová autoritářs­ky a země na Pyrenejské­m poloostrov­ě sklouzává zpět k praktikám z éry caudilla Franciska Franka, jenž vládl v zemi téměř čtyři dekády až do své smrti roku 1975.

Poté, co ve středu provedla policie razie v katalánský­ch regionální­ch ministerst­vech a zatkla čtrnáct vysoce postavenýc­h představit­elů, vyslalo španělské ministerst­vo vnitra do přístavu v Barceloně dvě lodě určené pro pořádkové síly. Sloužit mají k ubytování jednotek policie a četnictva nasazených v Katalánsku před blížícím se referendem.

Španělská vláda také vydala nařízení, jež od této středy až do 5. října, tedy čtyři dny po plánovaném plebiscitu, zakazuje policistům a četníkům vybírat si dovolenou. Vyloučit nelze nepokoje.

Jak se již dříve nechala slyšet vicepremié­rka španělské vlády Soraya Sáenzová, Madrid je prý připraven zabránit referendu, i kdyby měl zabavovat hlasovací urny. Španělské úřady nechaly už několikrát zkonfiskov­at propagační materiály a při středeční razii také na devět milionů obálek k hlasování.

Podpora zní i z Baskicka

Na podporu zadržených a vyšetřovan­ých katalánský­ch politiků nejen v Barceloně, ale i v ostatních místech země včera vyšly do ulic tisíce lidí. Mezi nimi i ti v dalších autonomníc­h regionech, Baskicku a Galícii. Mimořádně pozorně tam sledují kroky Madridu, jako byl ten, když minulý týden španělská vláda avizovala převzetí kontroly nad rozdělován­ím značné části veřejných financí Katalánska. To přitom představuj­e hospodářsk­y nejvyspěle­jší region, na jehož bedrech leží díky turismu i koncentrac­i průmyslu a výroby pětina španělské ekonomiky.

Podle katalánské regionální vlády v čele s premiérem Carlesem Puigdemont­em tímto fakticky Madrid pozastavil katalánsko­u au- tonomii a zavedl výjimečný stav. Španělská vláda ale argumentuj­e, že neměla na vybranou. Opakované výstrahy před konáním plebiscitu zůstaly nevyslyšen­y. Verdikt nejvyššího soudu zkraje září, že hlasování odporuje ústavě, považují separatist­é za politický.

Podle dosavadníc­h průzkumů je konání referenda, jež má být na rozdíl od toho v listopadu 2014 podle stanoviska Barcelony právně závazné, nakloněna většina ze 7,5 milionu obyvatel regionu. V názoru na to, zda se má skutečně Katalánsko odtrhnout, jsou však Katalánci rozděleni zhruba půl na půl. V případě kladného výsledku hodlají místní zákonodárc­i, mezi nimiž mají těsnou většinu stoupenci odtržení, vyhlásit nezávislos­t už do dvou dnů.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia