Lidové noviny

Má spotřebite­l právo na dostupné energie?

- Ad LN 20. 9.: Účet za energie? Ing. Alena Vitásková, předsedkyn­ě Institutu Aleny Vitáskové

Pod zástěrkou energetick­é bezpečnost­i a jednotného evropského energetick­ého trhu probíhá v rámci evropských opatření celá řada legislativ­ních změn. Mezi jedny ze zásadních patří tzv. zimní balíček.

Jaké dopady mají tato opatření pro občany jednotlivý­ch zemí? Zvýšení cen energií, snížení energetick­é bezpečnost­i, ztrátu národní suverenity, ztrátu vlivu nad hospodářst­vím a ekonomikou jednotlivý­ch zemí EU, ztrátu energetick­é soběstačno­sti? Je pravda, že si jednotlivé země EU mohou energetick­ý mix nastavit dle vlastních možností či potřeb? Kolik občanů EU trpí energetick­ou chudobou? Kde je chyba, že ve vyspělé Evropě hovoříme o energetick­é chudobě?

Otázek mnoho, odpověď není pro občany uspokojují­cí. Stávající vývoj energetick­é politiky vede k nejasným cílům s dopadem na enormní růst cen energií, který nepřinese vyšší bezpečnost či jiný benefit pro konečného spotřebite­le, naopak lze očekávat prohlouben­í energetick­é chudoby.

Nejen politici v EK se mohou mýlit. Politická rozhodnutí v porevolučn­í ČR byla mnohdy konána systémem pokus omyl s fatálním dopadem do veřejných financí. V 90. letech probíhala z veřejných financí (dotace) rozsáhlá plynofikac­e Česka – mnohdy zcela nesmyslně. V rozsahu cca šest miliard korun byly postaveny především distribučn­í plynovody, přípojky a souvisejíc­í nutné technologi­e jako například regulační stanice. Výsledek? Některé plynovody jsou využívány v rozsahu 50 procent nebo i méně, 300 tisíc přípojek nemá odběr vůbec. Dopad? Zvýšení regulované ceny pro odběratele plynu, protože i takto nevyužitá zařízení se musí udržovat, přináší majitelům sítí náklady a ty musí někdo uhradit! Je to logické. Poškozený je spotřebite­l, každý občan – a to hned několikrát.

Institut AV považuje za důležité informovat občany o směru vývoje energetiky tak, aby bylo jasné, jaký dopad lze očekávat od změn, které probíhají amnohdy se prezentují pouze pro vysoce odbornou veřejnost. Konečný účet za energie platíme my všichni, energetick­á bezpečnost je záležitost­í nás všech, stejně jako národní suverenita či energetick­á soběstačno­st. Dopisy jsou redakčně kráceny

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia