Lidové noviny

Muž s osudem na více filmů

- JINDŘICH MAREK

PRAHA Vyznavači suchých encykloped­ických dat opsaných v archivech se možná spokojí s tím, že jeden z hrdinů protinacis­tického odboje Alfréd Bartoš se narodil ve Vídni v rodině českého krejčího, dětství prožil v Sezemicích u Pardubic, které se mu staly osudnými, a po maturitě na pardubické­m reálném gymnáziu absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích. V roce 1937 se stal poručíkem jezdectva – kde jinde než u pardubické­ho dragounské­ho pluku 8 „Knížete Václava Svatého“...

23. září 1916

heydrichiá­dy, aniž by byli schopni chápat zrůdnost nacismu a nutnosti boje proti němu v evropském kontextu. Titíž zpravidla pa- radoxně také rádi tvrdí, že český národ skoro žádný odboj nedělal.

V roce 2007 rozčeřil hladinu veřejného mínění dvoudílný tele- vizní film Operace Silver A. Odbojáře iritovalo, že je zde Bartoš líčen prý jako „floutek a ožrala“, jiní diváci oceňovali snahu o por- trét plnokrevné­ho chlapa se svými klady a zápory ve skvělém podání herce Jiřího Dvořáka. Alfréd Bartoš byl skutečně nečernobíl­ý hrdina.

Češi jako národ švejků? Nikoliv. Lidové noviny přinášejí příběhy lidí, kteří ukázali v těžkých dobách nevšední odvahu.

Před odletem do okupované vlasti ho přijal Beneš

Okupovanou vlast opustil již v květnu 1939 pod záminkou vyřízení formalit s dědictvím ve Francii. Zde prošel krátce cizineckou legií a zúčastnil se v červnu 1940 v řadách 2. čs. pěšího pluku bojů na hroutící se francouzsk­é frontě. Po ústupu do Anglie mezi prvními dobrovolní­ky absolvoval parašutist­ický výcvik v Ringwayi. Před odletem do okupované vlasti jej přijal prezident Beneš.

Jeho tříčlenná paraskupin­a s radiostani­cí Libuše byla na Pardubicku po pět měsíců životně důležitým pojítkem domácího odboje se zahraničím. Síle nacistů však nešlo odolat...

Život Alfréda Bartoše se zastavil 22. června 1942 v pardubické nemocnici den poté, co se v divoké přestřelce s gestapem střelil v obklíčení do hlavy, aby nepadl živý do rukou nepřítele. Zemřel ryzí chlap, jehož osud by naplnil atraktivní televizní seriál, pokud by ovšem nebyl nad síly potřebné empatie většiny dnešních scenáristů a režisérů.

 ?? Velel paraskupin­ě Silver A, která byla v okupované vlasti vysazena 28. prosince 1941. Jeho muži zajišťoval­i spojení s Londýnem pomocí slavné vysílačky Libuše. FOTO ARCHIV VHÚ ?? Alfréd Bartoš (1916–1942).
Velel paraskupin­ě Silver A, která byla v okupované vlasti vysazena 28. prosince 1941. Jeho muži zajišťoval­i spojení s Londýnem pomocí slavné vysílačky Libuše. FOTO ARCHIV VHÚ Alfréd Bartoš (1916–1942).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia