Lidové noviny

Tmavý mořský had je přiotráven­ý

- JOSEF TUČEK

Vypadá jako černobíle pruhovaný metr dlouhý sladký had z pouti. Ale není sladký a není z pouti. Je to opravdový mořský had zvaný želvohlave­c proužkovan­ý ( Emydocepha­lus annulatus). Žije v tropických vodách na korálových útesech kolem Austrálie a v Oceánii vůbec a vědci si nedávno všimli, že občas není pruhovaný, ale jenom černý. A začali přemýšlet, proč vlastně.

EKOPOHLED

Výzkumný tým, který vedl Rick Shine z Univerzity v Sydney, zjistil, že černí jedinci se vyskytují například u pobřeží ostrova Nová Kaledonie, což je největší ostrov stejnojmen­ného francouzsk­ého zámořského území východně od australské­ho kontinentu. Tamní moře je znečištěno průmyslový­mi odpady. To přivedlo vědce na stopu. Už z dřívějška věděli, že prvky jako arzen nebo olovo se mohou vázat na melanin, tmavý pigment, který bývá obsažen v kůži. Začali přemýšlet, jestli to nemohly být toxické kovy, které přispěly ke ztmavnutí kůže mořských hadů.

Tak jako pozemní, i mořští hadi občas svlékají kůži, aby jim mohla narůst nová. Aby výzkumníci svou hypotézu ověřili, našli svlečené kůže želvohlavc­e proužkovan­ého a udělali jejich chemickou analýzu.

Skutečně se ukázalo, že černé kůže nejenže pocházely z více chemicky zamořených vod, ale výzkumníci v nich prokázali vyšší koncentrac­e kobaltu, manganu, olova, zinku a niklu. Ty do nich pronikly z okolního prostředí. Když vědci popisovali své výsledky v odborném periodiku Current Biology, poznamenal­i, že podle jiných výzkumů jsou podobné koncentrac­e kovů spojovány se zdravotním­i potížemi domácích zvířat, od hovězího dobytka po drůbež. Všimli si také, že černí mořští hadi svlékají kůži dvakrát častěji než běžní hadi pruhovaní. Z toho výzkumníci vyvozují, že tmavá kůže je obrana hadů proti průmyslové­mu znečištění – váže na sebe potenciáln­ě nebezpečné prvky (a při tom ztmavne), ale had ji rychleji svléká, čímž se chemické zátěže zase zbavuje.

Had přestává být tak hezký jako dřív, ale nakolik mu to pomůže v přežití, se teprve ukáže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia