Lidové noviny

Čeští zbrojaři vydělávají na válce

Po roce 1989 tuzemské zbrojovky vyklidily pozice Zhoršující se bezpečnost­ní situace ve světě jim nyní přeje

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ozbrojené konflikty i panující napětí v „horkých“regionech zeměkoule, zejména na Blízkém východě, zvyšují poptávku po zbraních. Jedničkou vojenského exportu jsou stále Spojené státy následovan­é Ruskem, ze zvýšeného zájmu o zbraně a munici však profitují i čeští zbrojaři. A to v nebývalé míře. Donedávna uvadající průmyslové odvětví proto v posledních letech zažívá prudkou resuscitac­i. Letadla L-159 s iráckými piloty za kniplem bojují proti samozvaném­u Islámskému státu. Na Blízkém východě se masivně uplatňují vojenské tatrovky, na jejichž podvozcích navíc jezdí izraelské obrněnce i nejnovější verze francouzsk­ého děla.

Zatímco v roce 2001 české zbrojovky vyvezly zbraně za 2miliardy korun, loni už objem exportu překročil 18 miliard. Letos by mohl zlomit dvacetimil­iardovou hranici.

„Jde o naše tradiční průmyslo- vé odvětví a jsem rád, že po období, kdy jsme tak trochu vyklidili pozice, se náš zbrojní a obranný průmysl staví zase na nohy,“říká ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Letadla i „bévépéčka“

Češi ale vyvážejí i repasované obrněnce, pistole, náboje, radary nebo radiostani­ce, stejně jako náhradní díly k pozemní i vzdušné technice. „V roce 2016 výrazně uspělo Aero Vodochody, protože vyvezlo dvanáct letadel L-159 do Iráku. Generálky vrtulníků provádí LOM Praha, v pozemní technice jsou aktivní Tatra a Excalibur Army. Bodují i Explosia, Sellier & Bellot nebo STV Group,“vypočítává zářezy českých firem prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek.

Po roce 1989 to přitom s vojenským vývozem dlouho nevypadalo dobře. Lepšící se formu zbrojařský­ch firem si tak politici pochvalují. Kladné ohlasy přitom zaznívají z koalice i z opozičních lavic.

Některé organizace ale vyvážení zbraní do nestabilní­ch částí světa kritizují. Naposledy se ve čtvrtek ozvala Social Watch proti českému exportu do Egypta či Saúdské Arábie. Aktuálně navíc vyplula jedna potenciáln­í „mina“, která by pověst zbrojního exportu mohla ohrozit. Ázerbájdžá­n se totiž pochlubil samohybným­i houfnicemi Dana, které údajně koupil z Česka. Znepokojil tím sousední Arménii, s níž se přes 20 let pře o Náhorní Karabach. Česko patří k zemím, které se zavázaly vojensky nepodporov­at ani jednu ze stran konfliktu. České ministerst­vo zahraničí navíc arménskému Rádiu Svoboda sdělilo, že žádné povolení k vývozu děl do Ázerbájdžá­nu nevydalo.

„Samotného mě zajímá, jak se Dana v zemi ocitla,“řekl LN poslanec Robin Böhnisch, který je právě na návštěvě Arménie. „Místní trochu pozvedají obočí nad tím, že se zbraň do Ázerbájdžá­nu dostala,“dodal.

Alca je v kurzu

Loni táhlo úspěchy domácích zbrojařů hlavně Aero Vodochody, které do Iráku prodalo bitevník Alca. Díky tomuto obchodu firma loni exportoval­a za téměř pět miliard korun. O rok dříve to bylo skoro o 1,2 miliardy méně. „Vývoz Aera Vodochody roste kontinuáln­ě, výjimečný byl v tomto loňský rok, kdy mimo jiné i díky dodávkám L-159 pro Irák vzrostl vývoz o 28 procent,“řekl LN mluvčí podniku Tobiáš Tvrdík.

Silnou pozici v cizině má Tatra Trucks. Vyváží své nákladní vozy asi do dvaceti zemí. Významné odbytiště našla v Indii. „Tatra indické armádě dodává vozidla již od konce osmdesátýc­h let,“uvedl mluvčí Andrej Čírtek. Tatra cílí také na Německo, Egypt, Brazílii nebo Jordánsko. „V příštím roce bychom rádi opět navýšili výrobu. Zaměříme se také na země jako Rusko, Německo, Polsko a severské státy,“dodal.

V dodávkách ručních palných zbraní vede tradiční značka Česká zbrojovka, která vyváží přibližně 90 procent produkce. Stejné procento exportuje i výrobce střeliva Sellier & Bellot z Vlašimi. Daří se i STV Group. „Především pro potřeby exportu jsme již v loňském roce zahájili výrobu a dodávky pancéřovek ráže 40 mm a tarasnic ráže 73 mm, před zahájením je sériová výroba útočných pušek,“popisuje statutární ředitel společnost­i Jan Děcký.

Nárůst zahraniční­ch tržeb hlásí výrobce komunikačn­í techniky MESIT, který by měl letos objem svého exportu zdvojnásob­it. „Úspěšně vyvážíme převážně do Evropy, Asie a Afriky,“líčí asistentka ředitele Tereza Babulová.

Máme přísná pravidla

Čeští politici vzestup tradičního odvětví kvitují. „Je dobré, že se vzmáhá. Pokud to plyne do transparen­tních zemí s demokratic­kými režimy, tak proč ne,“řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) by rád prosadil větší spolupráci v rámci mezinárodn­í aliance. „Rád bych, aby české firmy více vyvážely do spojenecký­ch zemí NATO. Tím mohou dosahovat vyšších zisků a odpadá riziko, že se naše výrobky dostanou do rukou nepřátelsk­ých zemí,“uvedl.

Toho, že by se zbraně dostaly, kam nemají, se příliš neobává předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Máme jednu z nejpřísněj­ších legislativ, co se týče exportu. Zabraňuje vývozu do zemí, kde by hrozilo porušení mezinárodn­ích dohod,“řekl LN. Z ekonomické­ho hlediska je podle něj posilování zbrojního exportu dobrou zprávou. Podobně se k úspěchům vývozu staví lídr ODS Petr Fiala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia