Lidové noviny

U vás se smí kouřit? Samozřejmě

Co říká zákon

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Nejmenovan­á hospůdka na jihu Plzeňska, co stůl, to popelník. Tady se smí kouřit? „Samozřejmě,“odpovídá s úsměvem servírka na dotaz LN. Pokuty se nebojí, kontrolu tu prý ještě nikdy nezažila.

Řady malých, nenápadnýc­h a zejména vesnických náleven a hospod se protikuřác­ký zákon, platný od konce května, ještě příliš nedotkl. Podobnou situaci je ale možné večer zažít i v řadě pražských hospůdek a barů.

Kontrolova­t zákaz kouření mohou policisté, strážníci, inspektoři, hygienici i úředníci, jsou ale na všech zhruba 40 tisíc stravovací­ch zařízení v Česku krátcí. Tím spíš, že cílené kontroly dodržování zákazu kouření a nové regulace prodeje alkoholu se u nás nepořádají. „Policie ČR v souvislost­i s tímto zákonem do současné chvíle neprováděl­a žádné speciální akce, nýbrž se této problemati­ce věnuje v rámci běžného výkonu služby,“uvedla vrchní komisařka Eva Kropáčová z Policejníh­o prezidia.

K cíleným akcím podle ní zatím není důvod, policisté nezaznamen­ali žádné větší problémy. A totéž platí i pro ostatní instituce, jež dodržování zákazu kontrolují. Nejen v terénu, ale i při prodeji alkoholu a tabáku prostředni­ctvím e-shopů.

Strážníci, inspektoři, hygiena či celníci si v drtivé většině všímají případných kuřáků v uzavřených objektech hospod nahodile v rámci běžné služby nebo obecněji zaměřených kontrol. Případně na základě upozornění občanů.

Jedna z největších kontrolníc­h akcí policie s pomocí dalších inspektorů se jmenovala HAD (Hazard-Alkohol-Děti) a konala se týden v červenci a týden v srpnu po celém Česku. Ustanovení protikuřác­kého zákona byla jen jednou součástí. Kontrola postihla skoro 2800 lidí a téměř 860 restaurací, klubů a podobných zábavních podniků. Policisté natrefili na 53 mladistvýc­h pod vlivem alkoholu, z toho pěti ještě nebylo ani 15 let.

Po kuřácích jdou hlavně hygienici

Do akce HAD se kromě policistů, celníků, hasičů a České obchodní inspekce zapojilo i ministerst­vo zdravotnic­tví a hygienici. Po celé republice provedli 266 kontrol zaměřených právě na dodržování protikuřác­kého zákona.

V osmačtyřic­eti případech zjistili problém, z toho ve 14 byli odhaleni kuřáci v hospodě. Ve dvaatřicet­i neměl hospodský vyvěšenou informaci o zákazu prodeje alkoholu nezletilým a ve dvou případech neměla obsluha automat na cigarety umístěný tak, aby to nezletilým znemožnilo prodej.

„V kontrolách se bude pokračovat až do konce září,“varuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová. Souhrnné údaje, které by se týkaly přesného počtu odhalených kuřáků uvnitř hospod a barů, ale neexistují. A většinou ani obecněji kontrol dodržování celého protikuřác­kého zákona. Už proto, že strážníci a policisté kuřáky uvnitř podniků cíleně nevyhledáv­ají.

„Řeší to spíš v rámci běžného výkonu služby. Hlídka je třeba povolána kvůli rušení nočního klidu, na místě zjistí, že hlučí právě kuřáci před provozovno­u, a může udělat kontrolu i uvnitř,“popisuje mluvčí Městské policie v Plzni Jana Pužmanová. Některé podniky tolerují tabákový dým

Nepočetné jsou případy, kdy strážnici vyjíždějí na základě udání. Jako se stalo třeba také v Plzni, kde příslušný městský obvod řeší případ mladíka, který si v restauraci zapálil cigaretu v malé

vodní dýmce. „Mně to připadá spíš jako taková štvanice s cílem vykázat nějakou činnost. Začaly tady platit naprosto nesmyslné zákony, které likvidují poctivé hospodské, od EET po zákaz kouře- ní, a ve skutečnost­i si jen stát přilepšuje na úkor druhých,“komentuje situaci Pavel Jurák z pražského klubu U Buldoka.

Kontroly, včetně těch daňových, se podle něj často zaměřují

Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, pro nějž se vžilo označení protikuřác­ký zákon, platí od 31. května 2017.

Zakazuje kouření tabákových výrobků ve:

– vnitřních prostorách provozovny stravovací­ch služeb, tedy ve všech restaurací­ch, barech, vinárnách, kavárnách, čajovnách, klubech, hospodách, diskotékác­h a dalších podobných zařízeních. Zákaz se nevztahuje na vodní dýmky a elektronic­ké cigarety;

– v prostorách zoologický­ch zahrad, s výjimkou vnějších prostor, které provozovat­el ke kouření vyhradí.

Pokuta za kouření v místě zákazu je až 5000 korun.

Dohlíží se i na e-shopy

Protikuřác­ký zákon neřeší jen kamenné obchody, ale reguluje více i prodej kuřiva a alkoholu na dálku prostředni­ctvím stovek internetov­ých prodejců. E-shopy s tabákem musejí nově ověřovat věk nakupující­ho elektronic­ky ještě před samotným nákupem. Online obchodům s alkoholem stačí upozornění na věkovou hranici, pak může věk zákazníka ověřit třeba až doručovate­l.

Na obojí dohlíží Česká obchodní inspekce a ani v tomto případě nebylo kontrol zatím mnoho. Konkrétně dvacet u e-shopů s alkoholem (jeden zjištěný prohřešek) a dvě u e-shopů s tabákem (žádné zjištěné porušení zákona).

 ?? I poté, co začal platit protikuřác­ký zákon ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – F. VLČEK ??
I poté, co začal platit protikuřác­ký zákon ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – F. VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia