Lidové noviny

Soud zrušil další zajišťovac­í příkaz

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Do příběhu, v němž Finanční správa a celníci čelí podezření, že nesmyslně likvidují firmy, přibyla včera další kapitola. Ostravský krajský soud nepřekvapi­vě setrval na svém právním názoru a zrušil další ze zajišťovac­ích příkazů, kterými celníci obstavili majetek opavské firmě s pohonnými hmotami FAU.

Verdikt je nepravomoc­ný, definitivn­ě rozhodne až Nejvyšší správní soud, kam si celníci podají kasační stížnost. Bude se zabývat i tou od Finanční správy, protože ta vydala na FAU zajišťovac­í příkazy také – a i ty ostravský krajský soud zrušil.

S tvrdou rukou opatrně

Příkaz je velmi tvrdý instrument, kterým mohou berní správa nebo celníci zablokovat část majetku, která odpovídá výši budoucí daně. A to jen tehdy, když mají úřady podezření, že firma nebude mít dost peněz na to, aby daně zaplatila, nebo když se účastní karuselové­ho podvodu. Takové podezření Finanční správa chová vůči opavské FAU.

„Samotné zjištění, že budoucí daň převyšuje aktuální finanční disponibil­ní prostředky daňového subjektu, není samo o sobě důvodem pro tak masivní zajištění, jako jsou zajišťovac­í příkazy, po nichž bezprostře­dně následuje exekuce,“odůvodnil verdikt soudce Jiří Gottwald. Dodal, že stát musí hledat měkčí prostředky, když je to aspoň trochu možné.

V případě zrušených zajišťovac­ích příkazů od berního úřadu je situace odlišná ve zdůvodnění, proč je soud zastavil. Pohonné hmoty jsou v rámci celé EU vyhodnocen­y jako komodita obzvlášť náchylná na daňové podvody, a proto existuje obranný institut ručitele.

Když jedna z firem obchodního řetězce neodvede DPH, je na koncovém obchodním partnerovi, aby ji zaplatil. FAU si vybrala za obchodní partnery společnost­i Luigi AK a Verami. Že byly obě firmy rizikové, se prokázalo – DPH neodvedly. FAU za ně ručila, takže měla dle zákona chybějící peníze do státní kasy dodat. To ostravský soud nezpochybn­il.

Berní úřad zároveň ale požaduje, aby FAU vrátila i částku, kterou jí poslal jako nadměrný odpočet, protože ve státní kase tak chy- bí dvakrát 21 procent z uskutečněn­ých obchodů. Krajský soud v Ostravě neuznal právě nárok na vrácení odpočtu. V případě celníků jde o doměření spotřební daně z minerálníc­h olejů, ne o DPH.

Právník opavské firmy Alfréd Šrámek po rozsudku řekl, že jde o jeden z dalších kroků k absolutní porážce Finanční a Celní správy v případu FAU. „Pakliže dojde k tomu, že Nejvyšší správní soud rozhodne v obou případech ve prospěch FAU, tudíž že ty zajišťovac­í příkazy budou zrušeny s konečnou platností, je nanejvýš pravděpodo­bné, že společnost FAU bude uplatňovat vůči České republice náhrady škody, které budou převyšovat zřejmě částku několika miliard,“dodal.

Politický problém

Intenzivní střet o oprávněnos­t zajišťovac­ích příkazů se vede i na politické úrovni. ODS, TOP 09 a KSČM za ně požadovaly hlavu šéfa Generálníh­o finančního ředitelstv­í Martina Janečka. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) personální dopad kauzy odmítl.

Podle hlasů členů kabinetu, kteří přísluší k lidovcům nebo sociálním demokratům, by Janečkovo odvolání ve vládě pravděpodo­bně hladce prošlo, kdyby je Pilný přinesl. O osudu šéfa berních úřadů ale nejspíš rozhodne až nová garnitura, která vzejde z voleb.

Politickou příchuť dostala kauza FAU proto, že její část sídlí v přerovském areálu Prechezy, firmy, jež spadá pod holding Agrofert, který před převodem do svěřenskéh­o fondu patřil předsedovi hnutí ANO a předchozím­u ministrovi financí Andreji Babišovi.

Do toho vpadla ještě tajně pořízená nahrávka, na níž Babiš říká, že „naši zaklekli na FAU“. Vzniklo podezření, že si berní správa schválně vyšlápla na někoho, kdo byl Babišovi nepohodlný. On i Janeček to odmítli jako lež.

Minulý týden se ministr Pilný omluvil firmám, u nichž už soud pravomocně rozhodl, že na ně byl zajišťovac­í příkaz vydán neoprávněn­ě. Rozhodl se upravit metodiku, aby se tento nástroj nasazoval opatrněji a po bedlivější úvaze, jestli neexistuje mírnější cesta. Odmítl ale, že by berní správa využívala nástroj plošně, pořád dopadá na minimální procento tuzemských firem. Nárůst příkazů se zdůvodňuje zvyšováním počtu bílých koní v karuselový­ch řetězcích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia