Lidové noviny

Robejšek si stěžuje na cenzuru

Česká televize nás účelově ignoruje, píše v otevřeném dopise zakladatel Realistů

- JAN HORÁK

PRAHA „Jmenuji se Petr Robejšek a jsem zakladatel­em politické strany Realisté. Do loňského roku jsem býval hostem Událostí, komentářů i dalších diskusních pořadů ČT. Od založení Realistů jsme však já i moji kolegové ze strany Vámi řízené zpravodajs­ké redakce veřejnoprá­vní televizní stanice systematic­ky cenzurován­i,“začíná Robejšek dramaticky svůj otevřený dopis šéfovi zpravodajs­tví České televize Zdeňku Šámalovi.

Stěžuje si, že ČT zve do diskusních pořadů politiky téměř výhradně parlamentn­ích stran, neinformov­ala veřejnost o kandidatuř­e na prezidenta představit­ele Realistů Jiřího Hynka či prezentuje výsledky průzkumů veřejnéhom­ínění od omezeného okruhu agentur.

„Velmi dobře rozumím tomu, že se bojíte ekonomické­ho programu Realistů a nedokážete vyvrátit moje argumenty. A jelikož nás zatím nemůžete umlčet, snažíte se naši existenci alespoň zamlčet,“píše mentor strany, jak se Robejšek sám označuje, a přirovnává praxi televize k postupům médií za minulého režimu.

Při bližším pohledu se však vyjeví, že po vzniku Realistů v listopadu loňského roku to není s „cenzurou“Robejška a jeho projektu tak horké. Lídr strany byl hostem Událostí, komentářů 30. prosince, kdy se střetl s prezidents­kým kandidátem Michalem Horáčkem. Ve stejném pořadu se objevil i letos 24. května, jeho protihráče­m v diskusi byl Petr Štěpánek ze Strany zelených. Naposledy měli Realisté svého zástupce v ČT minulý týden, kde v pořadu Politické spektrum vystoupila jednička pražské kandidátky Michal Moroz.

„Představit­elé Realistů byli v diskusních pořadech České televize opakovaně. Pravidelně se účastní pořadu Politické spektrum, často jsou ale také hosty pořadu Události, komentáře. Vedle poslance Martina Lanka, který k Realistům přestoupil z Úsvitu, to byli opakovaně i spoluzakla­datelé strany Petr Havel a Petr Robejšek,“řekla serveru Lidovky.cz mluvčí České televize Karolína Blinková.

Robejšek se podle ní navíc o jedno vystoupení připravil sám. „Jedno pozvání nepřijal pro zaneprázdn­ěnost,“podotkla Blinková.

Pravdou je, že před vznikem Realistů promlouval Robejšek k divákům České televize mnohem častěji. Jakožto politolog se zaměřením na zahraniční politiku dostával pozvánky do diskusních pořadů téměř pravidelně. „Do poloviny roku 2016 vystupoval v průměru osmnáctkrá­t až dvacetkrát ročně,“vypočítala­mluvčí Realistů Jana Malíková.

„Jeho situace se změnila. Teď je lídrem strany, která kandiduje do sněmovny,“komentuje omezení pozvánek pro Robejškame­diální analytik Jan Potůček. „Jako kandidát nemůže před volbami vystupovat jako nezávislý expert na zahraniční politiku,“soudí Potůček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia