Lidové noviny

ODS: Zaorálek na Nově sehraje užitečného idiota

-

PRAHA Rozhodnutí volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka a šéfa ANO Andreje Babiše neúčastnit se tradiční debaty České televize v předvečer voleb, nýbrž se ve stejný čas utkat samostatně na Nově, vzbudilo emotivní reakce.

Opoziční občanští demokraté kritizují soukromé televize za to, že neplánují debaty, ve kterých by mohl předseda ODS Petr Fiala přímo konfrontov­at Babiše. Šéf volební kampaně ODS Zbyněk Stanjura se ohradil proti tomu, že Nova odvysílá pouze duel dvou lídrů. Stejně tak kritizuje Primu, že změnila plán svých debat a Fiala se nebude moci tváří v tvář střetnout s šéfem ANO.

„Vyzýváme soukromé televize, aby daly parlamentn­í pravicové opozici prostor k tomu, aby její zástupci mohli hodnotit uplynulé čtyři roky vládnutí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, a to v přímé konfrontac­i s klíčovou figurou této vlády Andrejem Babišem, který se jí vyhýbá,“uvedl Stanjura. „Nevím, na co si ODS stěžuje,“reagoval Babiš. S Fialou bude diskutovat 28. září v televizi Barrandov.

Od veřejnoprá­vní televize ODS žádá, aby v superdebat­ě lídrů, které se v předvečer voleb Babiš ani Zaorálek nezúčastní, neobsazova­la místa lídrů ANO a ČSSD. Duel na Nově je podle Stanjury v souladu se strategií ANO a ČSSD, které se po společném čtyřletém vládnutí tváří, jako by byly ve vládě i v opozici, podle toho, co se jim hodí. „Tento duel je jen předem připravený­m divadlem, v němž sehraje roli užitečného idiota lídr ČSSD Lubomír Zaorálek,“uvedl šéf kampaně ODS.

Babiš LN sdělil, že nabídku Novy přijal už začátkem roku. „Nabídka České televize přišla až v září,“řekl šéf ANO. Zaorálek proto souhlasil, že přijde rovněž do privátní televizní debaty. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia