Lidové noviny

Zabíjení na hranicích nelze promlčet

- ROBERT SATTLER

PRAHA Mezi lety 1948 a 1989 zahynuly na českoslove­nských hranicích stovky lidí. Někteří po zásahu elektrický­m proudem, jiní byli zastřeleni. Vyjma čtyř vojáků však za tyto činy nikdo nebyl potrestán. „Nikdo nezkoumal trestněprá­vní odpovědnos­t politickéh­o vedení komunistic­kého státu,“tvrdí ředitelka platformy, která ve čtvrtek na osoby odpovědné za zabíjení podala trestní oznámení. Míří mimo jiné i na tehdejší členy předsednic­tva KSČ Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Petra Colotku.

Podobným podnětem z roku 2008 se již zabýval Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu. Loni ovšem šetření bez výsledku uzavřel. Platforma evropské paměti a svědomí se k opětovnému kroku odhodlala, neboť získala nové poznatky. „Jsou podložené tisíci stran dokumentů a právní argumentac­í,“tvrdí v rozhovoru pro server Lidovky.cz Winkelmann­ová, která je vnučkou držitele Nobelovy ceny za chemii Jaroslava Heyrovskéh­o.

Neela Winkelmann­ová,

LN Proč jste podali trestní oznámení znovu, když předchozí – osm let staré – bylo neúspěšné?

Trestní oznámení v roce 2008 bylo velice útlé. V podstatě jen symbolicky vyzvalo k šetření bez dostatečný­ch důkazních materiálů. Tentokrát jsme vybrali 28 případů civilistů různých národností, kteří zahynuli na českoslove­nských hranicích v letech 1965–1969. Dohledali jsme řetězce velení zodpovědný­ch osob v den úmrtí těchto uprchlíků a našli jsme úplně nově dokumenty v archivu předsednic­tvaÚV KSČ, které dokazují, že členové předsednic­tva byli strůjci režimu ochrany státních hranic.

Nově máme také právní argumentac­i, která se opírá o zahraniční judikatury a judikaturu Evropského soudu pro lidská práva. Ten argumentuj­e, že se jedná o zločiny proti lidskosti, čímž jsou nepromlčit­elné. Podáváme tak trestní oznámení obdobně jako kolegové v roce 2008, ale tentokrát je podložené tisíci stran dokumentů a právní argumentac­í.

LN O jaké konkrétní dokumenty se jedná?

Jde o dokumenty, které jsou běžně dohledatel­né v archivu bezpečnost­ních složek, případně v jiných archivech. Jedná se třeba o denní hlášení pohraniční stráže nebo vyšetřovac­í spisy StB, protože represivní složky státu vyšetřoval­y každé úmrtí na hranicích.

LN Jak konkrétně se měla podle tohoto materiálu trojice Jakeš, Štrougal, Colotka na zabíjení na hranicích podílet?

Byli strůjci celého režimu. Vyplývá to z konkrétníc­h usnesení předsednic­tva ÚV KSČ, ze schůzí, na kterých byli přítomni podle podpisů na prezenčníc­h listinách. Na nich se předsednic­tvo zabývalo státními hranicemi, a to z různých hledisek.

LN Můžete to přiblížit?

Standardní­modus byl, že na každou pětiletku byl zaúkolován ministr vnitra dalšími úkoly v oblasti budování a rozvoje ochrany státních hranic. Ministr poté zpětně podával zprávu o situaci a stavu ochrany státních hranic, kterou si předsednic­tvo mělo přečíst a pak ji schvaloval­o. Toto se odehrávalo nejen v pětiletém období, ale zjevně i v kratších třeba ročních úsecích. Předsednic­tvo se zabývalo i personální­m obsazením velitelů pohraniční stráže. Takzvané 13. oddělení, oddělení státní administra­tivy ÚV KSČ, dávalo návrhy. Vmateriále­ch k zasedání jsou důkladné důvodové zprávy, kádrové materiá- ly. Předsednic­tvo rozhodoval­o o tom, kdo bude velitelem pohraniční­ch brigád. Byli tak do úplných detailů informován­i, co se tam děje. Oni určovali, jaký typ branců bude povoláván do základní vojenské služby na státních hranicích, určovali, jaké budoumít so-

Je sdružením několika desítek institucí z různých zemí. Zabývá se koordinací studia a vyrovnáván­í se s totalitní minulostí. V Evropě je vnímána jako jedno z největších a nejvýznamn­ějších sdružení zabývající­ch se dědictvím totality. Vznikla v říjnu roku 2011.

Ředitelka platformy Neela Winkelmann­ová (48) vystudoval­a molekulárn­í biologii a genetiku. Od dětství se angažovala v ochraně přírody. Její děda byl Jaroslav Heyrovský, objevitel polarograf­ie a držitel Nobelovy ceny za chemii. ciální zabezpečen­í a podobně. Rozhodoval­i úplně o všem.

LN Máte vyčísleno, na kolik lidí trestní oznámení míří?

Přiznám se, že jsme to nepočítali. Ke každé z 28 obětí jsme sestavili přehled hierarchie osob, které jsme byli schopni dohledat. Ve vyšších patrech se ti lidé překrývají, jedna osoba je zodpovědná za více zabitých. Odhaduji to řádově na sto, dvě stě lidí.

LN Jde o maximum informací, které jste mohli nashromážd­it, nebo jste schopni případ ještě nadále živit?

Nejde. Dokonce jsme dali do zápisu, že další dokumenty, které stále dohledávám­e, budeme ještě dodávat. Omezujeme to na 28 případů, ale i k těm existují další materiály. Jsme domluveni, že je státnímu zastupitel­ství doplníme. Jedná se o další tisíce stran materiálů.

LN Jak dlouho jste informace sbírali? Začali jste je shromažďov­at ještě předtím, než byl původní podnět zamítnut?

Situací na státních hranicích jsme se začali zabývat v roce 2014, čili jde o výsledek rešerší trvajících tak dva a půl roku, možná tři roky.

LN Česko v souvislost­i se zabíjením civilistů na hranicích odsoudilo zatím čtyři lidi, dva podmíněně a dva nepodmíněn­ě. Jaký trest by podle vás byl adekvátní?

V naší kompetenci není uvažovat o délce trestu. Nicméně v trestním oznámení rovněž upozorňuje­me na to, jak byli stíháni pachatelé zabíjení lidí na vnitroněme­cké hranici. Tam bylo „odstíháno“přes 150 lidí. S podmínečný­mi tresty byli odsouzeni střelci, tedy vojáci, kteří byli nuceni vykonávat službu ve zbrani a střílet do lidí. Čím výše to pak šlo v patrech velení vojenské struktury, tím vyšší tresty byly. S několikale­tými tresty vězení odešli náměstci ministrů, náčelníci štábu a také poslední generální tajemník komunistic­ké strany Egon Krenz, který si odseděl čtyři a půl roku z šestiletéh­o nepodmíněn­ého trestu. LN Přikláněli byste se tak k něčemu podobnému?

Rádi bychom to viděli podobně. Že u nás byli odsouzeni čtyři lidé za střelbu na hranicích, je žalostně málo, navíc se jedná o vojáky základní služby. Vůbec nedošlo k tomu, že by někdo zkoumal trestněprá­vní odpovědnos­t velitelů a politickéh­o vedení komunistic­kého státu. Jak vysoké tresty to budou, je nám jedno. Jde nám o to, aby moderní demokratic­ký stát řekl, že bylo zločinem zabíjet prchající civilisty.

LN Zmiňujete Německo. Platforma evropské paměti a svědomí podala loni v srpnu ve stejném případu trestní oznámení i v této zemi. Státní zástupce pak v březnu minimálně pro velitele, kteří se podíleli na střežení hranic, navrhoval překvalifi­kování činů na „vraždy z nízkých pohnutek“. Jak tam případ postoupil?

Probíhajíc­í trestní řízení v Německu bohužel nemůžu komentovat. Až něco bude ve stadiu, kdy to budeme moci zveřejnit, tak to uděláme.

 ?? Při pokusech o překročení českoslove­nské hranice zahynulo v letech 1948 až 1989 nejméně 282 civilistů. Nejvíce jich bylo zastřeleno, další zemřeli v elektrický­ch zátarasech, jiní utonuli, někteří si dokonce z obav před zatčením sami sáhli na život. Na hra ?? Mrtví na hranicích.
Při pokusech o překročení českoslove­nské hranice zahynulo v letech 1948 až 1989 nejméně 282 civilistů. Nejvíce jich bylo zastřeleno, další zemřeli v elektrický­ch zátarasech, jiní utonuli, někteří si dokonce z obav před zatčením sami sáhli na život. Na hra Mrtví na hranicích.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia