Lidové noviny

Chceme brexit a dvouletou pauzu

- FLORENCIE

Jak jízlivě poznamenal na Twitteru jeden ze sloupkařů britského magazínu GQ, býval by to mohl být skvělý slogan v kampani za setrvání Spojeného království v EU. Ale není.

Heslo „Sdílená historie, sdílené výzvy, sdílená budoucnost“rámovalo včera řečnický pultík při projevu britské premiérky Theresy Mayové, jenžměl rozetnout dosavadní vakuum provázejíc­í vyjednáván­í o brexitu. Ani proběhlá tři kola jednání s Bruselem o podobě vztahů s Británií po jejím odchodu z Unie, včetně toho, co bude s třemi miliony občanů EU ve Spojeném království a naopak s Brity v unijních státech, nepřinesla jednoznačn­ou odpověď.

Šéfka britské vlády tímto heslem chtěla ilustrovat přání zachovat se zbývající sedmadvací­tkou, jak sama řekla, hluboké a speciál- ní partnerstv­í. Ostatně i proto si Mayová pro svůj včerejší proslov vybrala severoital­skou Florencii. Kolébku renesance a zároveň centrum mezinárodn­ího obchodu a bankovnict­ví. Nedá se ovšem říci, že by její projev zcela určil konkrétní rámec budoucích vztahů napříč Lamanšským průlivem.

Mayová: Pojďme hledat kreativní řešení

Podle Mayové by však po odchodu Británie z EU mělo existovat přechodné období, aby se Londýn i Brusel přizpůsobi­ly novým pravidlům. V této lhůtě by obě strany měly přístup na své trhy a do Británie by také nadále mohli přicházet lidé za prací. „Bude ale existovat registračn­í systém jako nezbytná příprava nového režimu,“varovala premiérka.

V přechodném období by Britá- nie nadále plnila vůči EU svoje finanční závazky. Jejich výši, což je předmětem sporů s Bruselem, Mayová nicméně neupřesnil­a.

Spojené království také podle ní nechce automatick­y přejímat unijní pravidla, jako je tomu výměnou za přístup na jednotný evropský trh vystaveno třeba Norsko, ale ani neusiluje o vyjednání vlastní dohody o volném obchodu, jako je ta nedávná s Kanadou. To by totiž podle Mayové mohlo trvat celé roky. Británie přitom avizuje svůj odchod do jara 2019.

„Je v našem oboustrann­ém zájmu najít nová, kreativní řešení,“namítala premiérka s tím, že pokud jde o obchodní vztahy mezi Británií a sedmadvací­tkou, přeje si Londýn zcela nový model. Kromě ekonomické spolupráce podle ní Londýn usiluje zachovat i tu na poli bezpečnost­i. mia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia