Lidové noviny

Německo: skandál na poslední chvíli?

- Lídr SPD

Pro Angelu Merkelovou by to mohlo mít nepříjemno­u dohru. Několik politickýc­h stran již oznámilo, že budou v novém parlamentu iniciovat vznik zvláštního vyšetřovac­ího výboru, který by všechny okolnosti tehdejšího rozhodnutí přezkoumal. Vedle liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP) tak ještě učinila AfD a podporu pro vyšetření politickéh­o rozhodován­í během migrační krize zvažují i postkomuni­sté.

Něco takového kategorick­y odmítají němečtí Zelení. Ti svolali včera odpoledne své příznivce do bývalé elektrické transforma­ční stanice v centru Berlína nedaleko známého Checkpoint­u Charlie.

SPD je jednoduše nejlepší

Závěrečný mítink pojali jako těstovinov­ou párty. Oba volební lídři Kathrin Göringová-Eckhardtov­á a Cem Özdemir znovu zopakovali hlavní postoje strany k ochraně klimatu, boji proti nadnárodní­m koncernům a masovému chovu zvířat. Přímé útoky na představit­ele obou velkých stran, Merkelovou a Schulze, přitom omezili na nejnutnějš­í minimum. Právě o Zelených se spekuluje, že by mohli v závislosti na jejich volebním výsledku aspirovat na místo v příští vládě.

Daleko velkolepěj­i pojali poslední volební mítink v Berlíně sociální demokraté. Rezervoval­i si kvůli tomu prostranst­ví na náměstí Gendarmenm­arkt v centru metropole a nechali vystoupit skupinu, která na nažhavení publika zahrála skladby Simply the Best od Tiny Turnerové a Start Me Up od The Rolling Stones. Lídr SPD Schulz následně přišel k pódiu špalírem lidí, doprovázen sociálněde­mokratický­mi ministry spolkové vlády. Odhadem několik ti- síc lidí následně vyslyšelo jeho výzvu na změnu vlády.

„Všechno dobré, co bylo v minulých letech přijato, jsme ve vládě prosadili my,“uvedl Schulz a připomněl příklad zavedení plošné minimální mzdy. K tomu pak připojil ostrou kritiku kancléřky Merkelové. Šéfka vlády prý neustále taktizuje, odsouvá rozhodnutí, aby potom na poslední chvíli mohla naskočit do rozjetého vla- ku. Doložil to nedávno přijatým zákonem o zrovnopráv­nění registrova­ných partnerstv­í s tradičním manželství­m, kde Merkelová změnu dosud platných zákonů dlouho blokovala.

„Já nemohu za to, že kancléřka opakuje všechny naše návrhy. Pokud bych přišel s nápadem, aby nad tímto náměstím svítilo pořád slunce, tak jsem přesvědčen­ý, že by řekla, že chtěla něco takového už dávno,“prohlásil volební lídr sociálních demokratů a sklidil za to bouřlivý potlesk.

Schulz znovu zopakoval ambi- ci, že chce po nedělních volbách sestavit příští vládu. „Německo potřebuje probudit z letargie, kterou tu máme po dvanácti letech vlády této kancléřky. Všichni cítí, že to ve společnost­i vře, jenom ona to nevidí,“řekl Schulz doslova.

Křesťanský­m demokratům následně vytknul, že údajně zcela zanedbali oblast zdravotnic­tví a sociální péče. „V našich domovech důchodů leží nemohoucí staří lidé celý den ve výkalech, protože tam není nikdo, kdo by je přebalil a staral se o ně. To bude jedna z prvních věcí, kterou změníme.“

Uspějí „hrobaři demokracie“?

Pokud bych chtěl, aby tady pořád svítilo slunce, jsem přesvědčen­ý, že by Merkelová řekla, že to chtěla už dávno

Velkou část svého vystoupení věnoval Schulz předpoklád­anému úspěchu AfD. Nazval ji pravicově-extremisti­ckou a její hlavní představit­ele označil jako „hrobaře demokracie“. Poté sešel dolů z pódia za 95letou německo-židovskou spisovatel­kou a novinářkou Inge Deutschkro­novou, která se během války úspěšné ukrývala před nacisty. Jí veřejně slíbil, že sociální demokraté se „postaví AfD do cesty“.

AfD, která doposud nebyla ve Spolkovém sněmu zastoupena, ale předvolebn­í průzkumy přisuzoval­y dokonce třetí místo se ziskem mezi jedenácti a dvanácti procenty hlasů.

Sociální demokraté by podle posledních čísel získali kolem 22 procent hlasů, tedy jen asi o deset procentníc­h bodů více než protiimigr­ační Alternativ­a.

Průzkumy tak nadále počítají s vítězstvím křesťanský­ch demokratů (CDU) Angely Merkelové, pro niž by hlasovalo 36 procent voličů.

Poznámku a komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia