Lidové noviny

Od tiché Mädche

- JIŘÍ SLÁDEK 1998

BERLÍN/PRAHA Psal se listopad 1998. Angele Merkelové, která se tehdy rozkoukáva­la v politice ve funkci spolkové ministryně životního prostředí, se podařil další posun v kariéře. Na návrh Wolfganga Schäubleho, jenž dnes šéfuje německému resortu financí, ji tehdy zvolili generální tajemnicí strany křesťanský­ch demokratů (CDU).

Působila tiše, nenápadně, až zakřiknutě. Mezi straníky jí přezdívali „Kohls Mädchen“, tedy Kohlovo děvčátko, protože byla chráněnkyn­í tehdejšího hybatele německé politiky, kancléře Helmuta Kohla.

Neuplynul ovšem tehdy ani rok a jejich idylické přátelství bylo to tam.

Provalila se aféra s nelegálním financován­ím strany, Kohl se ocitl v koutě. A Merkelová se od něj bez rozpaků odvrátila.

„Strana se musí naučit běhat, musí si důvěřovat, že i v budoucnu může obstát i bez starého válečného koně, jakým se Kohl nazýval,“napsala Merkelová v názorovém příspěvku do listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Přirovnala svou stranu k dítěti v pubertě, které se potřebuje odpoutat od rodičovské­ho domu. Kohl odstoupil z funkce a zůstal v CDU už jen jako čestný předseda. A Merkelovou v dubnu 2000 zvolili spolkovou předsedkyn­í strany. Stanula během krátké doby v nejvyšších patrech německé politiky. Dál už její příběh každý zná.

Netrpí pochybnost­mi

Dnes má 63letá Angela Merkelová za sebou už třetí období v kancléřské­m úřadě, o čtvrté se v neděli u voličů uchází.

Když se ohlíží zpět, nepochybuj­e o sobě.

„Samozřejmě se ptám, jak to s mými rozhodnutí­mi bylo a zda byla správná,“svěřila se kancléřka v rozhovoru pro stanici RTL.

Takovým neuralgick­ým bodem, o kterém Němci hodně dis- kutují, je dva roky staré rozhodnutí otevřít hranice syrským imigrantům. Pouze na základě dohody se svými ministry. Bez konzultace s německým parlamente­m a evropskými spojenci. Do země přišlo během chvíle 1,2 milionu uprchlíků, převážně muslimů.

Merkelová ale zůstává přesvědčen­a, že jednala v souladu s ústavou a že šlo o nezbytný humanitárn­í krok.

Stala se u Syřanů a dalších nově příchozích „hodnou Mutti“, která se o ně postará. Její výrok „zvládneme to“, jímž vytrvale re-

Kancléřka Angela Merkelová představuj­e pro Němce vzor prozíravéh­o a pragmatick­ého politickéh­o lídra. Přesto je někdy dokáže překvapit zcela nečekanými názorovými zvraty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia