Lidové noviny

Musíme se tam dostat, jsme poslední nadějí Německa

-

potenciáln­ě nebezpečné, jako například láhve s pitím nebo deštníky. Prý to je nutné opatření, protože akce AfD v minulých měsících často napadali jejich odpůrci z řady radikálně-levicových skupin.

Uvnitř sálu se sešla necelá stovka lidí různého věku s lehkou převahou mužů. Někteří si hned u vchodu vzali místní předvolebn­í noviny s názvem „Malý populista“a listovali si v nich.

Ale jen do chvíle, dokud na pódium nevstoupil hlavní host večera, durynská poslankyně Wiebke Muhsalová. Ta patří k novým hvězdám AfD. Skoro přesně před rokem se postarala o skandál, když přišla do jednacího sálu zemského sněmu v Erfurtu oděná do nikábu na protest proti utlačování žen mezi muslimy.

„Islám ohrožuje demokracii a svobodu žen,“pronesla Muhsalová i tady. A ani nestihla dodat větu, že „islám k Německu nepatří“a už za to sklidila nadšený potlesk přítomných. Hned pak dodala, že žádná strana není tak vstřícná vůči ženám jako AfD, neboť prý nikde jinde jich není tolik na čelných místech.

I jako kandidátku pro zdejší obvod Marzahn-Hellersdor­f nominovala Alternativ­a pro Německo ženu. Sedmačtyři­cetiletá Jeannette Aurichtová soupeří o přímý mandát se dvěma těžkými váhami německé politiky. Jednak se státní tajemnicí pro kulturní záležitost­i Monikou Grüttersto­vou, která je považována za blízkou spolupraco­vnici kancléřky Angely Merkelové. Ve volebním obvodě, jehož velkou část tvoří paneláková sídliště z doby komunistic­kého východního Německa, ovšem nemůže počítat s příliš velkou podporou. Jinak je tomu ale u druhé konkurentk­y, jíž je místopředs­edkyně parlamentu za post- komunistic­kou Levici Petra Pauová. Ta obvod zastupuje ve sněmu dvanáct let. Nástupnick­á organizace bývalé východoněm­ecké státostran­y dlouho dokázala těžit ze své dobré organizace i z toho, že nabízela např. bezplatné právní služby nebo poradenstv­í při potížích s nájemním bydlením. V této roli ji chce vystřídat právě AfD.

Příznivci Alternativ­y pro Německo (AfD) odmítají migraci z muslimskýc­h zemí, úplné zrušení hotovosti či genderovou ideologii. Ze všeho nejvíce se ale obávají, že by s hlasy odevzdaným­i pro jejich favorizova­nou stranu mohl někdo manipulova­t.

Loví putinovce

Alternativ­a usiluje o hlasy ještě jedné specifické skupiny: německých občanů ruského původu, kteří často žijí právě na sídlištích v Marzahnu. Jim vyhovuje AfD z různých důvodů, hlavně kvůli jejímu negativním­u postoji k migraci. Především jim ale dává najevo, že o ně a jejich hlasy stojí.

Je to cítit i v lokále. Když jeden z návštěvník­ů předvolebn­ího mítinku, který se představil jako Oleg Bondarenko, připomněl, že jedině AfD usiluje o rovnoprávn­é vztahy s Ruskem a odmítá diktát Bruselu a Washington­u ve věci sankcí, následoval­y obrovské ovace. Hned po něm si vzala slovo starší žena a vyzvala německé politiky, aby už nadále nezpochybň­ovali připojení Krymu. „Lidé na Krymu a v Donbase v plebiscitu rozhodli, že chtějí patřit k Rusku. Tak ať to všichni respektují.“

Mezi přítomnými panuje dobrá nálada až do chvíle, kdy přijde řeč na riziko manipulace s odevzdaným­i hlasy. „Jsem přesvědčen­ý, že už v roce 2013 jsme mohli být v parlamentu a že tomu strany mocenského kartelu zabránily,“rozčiluje se muž v kožené bundě a džínách, a vyzývá proto všechny přítomné, aby šli v neděli na radnice, kde se budou shromažďov­at hlasy, a koukali sčítacím komisařům přes rameno. Svůj apel uzavřel slovy: „Musíme se tam dostat, protože jsme poslední nadějí Německa.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia