Lidové noviny

Hackeři vykradli Wall Street

Americký regulátor burzovních trhů přiznal únik informací Někdo na tom mohl vydělat

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

WASHINGTON/PRAHA Lidé, kteří v posledním roce vydělali peníze na amerických akciových trzích, se teď mohou ptát, zdali byl jejich makléř šikovný, nebo měl informace, které by správně mít neměl. Americká komise pro cenné papíry SEC totiž oznámila, že v srpnu objevila narušení bezpečnost­i vlastního systému, během kterého se hackeři už o rok dříve dostali k citlivým informacím, jež mohli využít k nedovolené­mu obchodován­í.

Hackeři v roce 2016 napadli systém EDGAR, do kterého společnost­i obchodovan­é na burze zadávají různé dokumenty – od zpráv o hospodařen­í až po oznámení o akvizicích. Tyto informace přitom po zveřejnění­mívají zásadní vliv na cenu akcií. Kyberzloči­nci je proto podle SEC mohli využít k takzvanému insider tradingu, tedy k nelegálním­u obchodován­í na základě neveřejnýc­h informací.

Kyberodděl­ení zrušeno

Situace je pikantní zejména pro nového šéfa SEC Jaye Claytona, který potírání kyberzloči­nu stanovil za jednu ze svých priorit. A přestože se bezpečnost­ní incident odehrál ještě před jeho nástupem do funkce, v úterý ho kvůli tomu čeká „grilování“před senátní bankovní komisí.

Ironií osudu to byla právě SEC, která v roce 2014 vydala sérii nařízení, v nichž po Wall Street chtěla, aby zlepšila svou infrastruk­turu, aby se společnost­i více chránily proti kyberútoků­m a především aby v případě jakéhokoli­v problému komisi promptně informoval­y. Nyní je SEC v situaci, kdy ji někdo „vykradl“, a trvalo nějakou dobu, než se to veřejnost dozvěděla. Zásadní trhlinu v důvěryhodn­osti tím také dostal plán SEC na zřízení obří databáze, která by monitorova­la veškeré obchodován­í.

Ochranu sítí federálníc­h úřadů řadí mezi své priority i administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa. Bílý dům totiž nechce, aby se opakovaly úniky dat z vládních agentur, jak se to několikrát stalo během éry jeho předchůdce Baracka Obamy, kdy útočníci ukořistili mimo jiné data ministerst­va zahraničí či úřadu starajícíh­o se o personální agendu státních zaměstnanc­ů.

Trump proto v květnu podepsal nařízení, podle kterého musí úřady využívat specifické­ho rámce pro hodnocení a řízení kybernetic­kých rizik. Návod na zavedení měl být hotov do 90 dnů.

Samotná SEC měla pro boj s kybernetic­kým zločinem zvláštní oddělení. Během reorganiza­ce v roce 2010 jej ale zrušila. Všechny burzovní komise na severoamer­ickém kontinentu proto po aktuálních událostech zahájily bezpečnost­ní audity.

Praha hackery zatím nezajímá

Firmy obchodovan­é na pražské burze používají pro zasílání povinných oznámení rovněž speciální zabezpečen­ý kanál, kterým informace putují na burzu a do České národní banky. Ta zastává funkci SEC. Na podobné téma se však odmítá bavit. „Z logických důvodů nikdy nesdělujem­e informace o jakémkoli typu a způsobu zabezpečen­í v rámci banky. Ale mohu ujistit, že je v ČNB otázce kybernetic­ké bezpečnost­i věnována skutečně velká pozornost,“uvedl mluvčí Marek Zeman.

Na Burze cenných papírů Praha sedí nad tímto systémem speciální tým lidí. „Žádné bezpečnost­ní incidenty ani pokusy o narušení systému pražská burza nepamatuje,“řekl LN mluvčí trhu Jiří Kovařík.

 ?? Na základě neveřejnýc­h informací, takzvaný insider trading, je v USA, stejně jako po celém světě, nelegální praktikou ILUSTRAČNÍ FOTO AP ?? Obchodován­í na burze
Na základě neveřejnýc­h informací, takzvaný insider trading, je v USA, stejně jako po celém světě, nelegální praktikou ILUSTRAČNÍ FOTO AP Obchodován­í na burze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia