Lidové noviny

Uber v Londýně ztratí glejt. Prahu čeká protest

-

LONDÝN/PRAHA Londýnský úřad zodpovědný za dopravní systém (TfL) se rozhodl, že alternativ­ní taxislužbě Uber neobnoví provozní licenci, která vyprší na konci září. Uber má v Londýně přes 40 tisíc řidičů. Firma uvedla, že hodlá verdikt napadnout u soudu.

Společnost čelí problémům rovněž v České republice. Včera vypršelo ultimátum pražských taxikářů, kteří požadují řešení situace kolem Uberu. Na počátek příštího týdne plánují protesty.

„TfL se domnívá, že přístup a praktiky Uberu demonstruj­í nedostatek firemní zodpovědno­sti v řadě záležitost­í, což může mít bezpečnost­ní dopady na veřejnost,“konstatova­l úřad.

Uber v Londýně čelí kritice ze strany odborů, zákonodárc­ů i tradičních taxikářů. Firma se proti rozhodnutí TfL může během tří týdnů odvolat. Během tohoto období může podle serveru BBC pokračovat v provozu. „TfL a starosta podlehli nátlaku malé skupiny lidí, kteří chtějí spotřebite­lům omezit výběr,“tvrdí společnost Uber. „Hodláme to okamžitě napadnout u soudu,“dodává. Uber má na odvolání proti verdiktu tři týdny a může pokračovat v provozu, dokud odvolací proces neskončí, píše agentura Reuters.

„Všechny firmy v Londýněmus­ejí hrát podle stejných pravidel a dodržovat vysoké standardy, které od nich očekáváme, a to zejména v bezpečnost­i zákazníků,“uvedl starosta Sadiq Khan.

Uber poskytuje služby v mnoha zemích a leckde se dostal do sporu se samospráva­mi. Za nekalou konkurenci ho považují i taxikáři v Česku. Včera vypršelo ultimátum, které řidiči ze Sdružení českých taxikářů dali pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO), aby vyřešila situaci kolem podnikání Uberu v hlavním městě.

Pomalý průjezd v koloně

Předseda sdružení David Bednář v ČT uvedl, že šoféři se chystají počátkem příštího týdne pokračovat v protestech proti Uberu a podobným službám. Mělo by jít o pomalý průjezd v koloně po některé z pražských komunikací.

Primátorka včera po vypršení ultimáta uvedla, že je připravena se zástupci taxislužeb jednat, ale ne s těmi, kteří vyhrožují stávkami a napadají ostatní řidiče. V minulých dnech taxikáři protestova­li proti Uberu na ruzyňském letišti. Vadí jim zejména to, že za firmu a jí podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby ani taxametry. Stát by měl dle taxikářů zajistit rovné podmínky a zabránit Uberu v porušování pravidel. Společnost tvrdí, že není taxislužba, ale nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia