Lidové noviny

Evropa podle Junckera

Jak dál s EU a eurozónou po německých volbách? Čeká se, s čím přijde Macron

-

Projev „o stavu Unie“, který přednesl minulý týden předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, se zařadí mezi jeho lepší projevy. Stačí si vzpomenout na jeho loňský projev, kdy karatelsky rozdělil EU na Východ a Západ kvůli kvótám na uprchlíky.

Pro každého něco

Tentokrát se našlo v projevu něco přívětivéh­o pro každého a hlavně Juncker apeloval na udržení jednoty EU. Předseda EK je zjevně proti vytváření klubů vedle Unie v podobě mezivládní­ch smluv. Nějakou množinu států, jež se s EU nekryje, by rád ve své vizi do EU vrátil. Proto navrhl, aby se státy jako Rumunsko, Bulharsko i Chorvatsko staly součástí schengensk­ého systému, tak aby jeho součástí byly nakonec všechny státy EU (plus Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenšte­jnsko).

Juncker také upozornil na to, že euro je měnou EU a všechny země s výjimkou Dánska mají v asociační dohodě povinnost euro přijmout. Navrhl proto, aby byl vytvořen „technicko-finanční instrument“na podporu vstupu do eurozóny. Tak by v ní mohli být všichni amnožina států v eurozóně (s výjimkou Dánska) by se kryla s množinou států v EU.

Juncker také odmítl zvláštního ministra financí pro eurozónu (jak žádá Francie), pouze navrhuje, aby se jeden evropský komisař nebo místopředs­eda EK stal ministrem financí a hospodářst­ví, který bude zároveň řídit euroskupin­u. Juncker také odmítl zvláštní rozpočet pro eurozónu, eurozóna podle něj má mít jen svůj „silný řádek“v rozpočtu eurozóny. Myšlenku zvláštního parlamentu pro eurozónu odmítl úplně.

Eurozóna si zřídila v průběhu krize své záchranné valy, nejprve provizorní ESF, později stálý ESM, na základě mezivládní­ch smluv, tedy mimo struktury EU. Juncker souhlasí s tím, aby se ESM transformo­val v Evropský měnový fond (EMF) podle vzoru Mezinárodn­ího měnového fondu. Mezivládní struktura ESM či EMF by měla být zařazena zpět do struktur EU. Podrobně to prý Juncker vysvětlí v prosinci.

Země střední Evropy mohly zaznamenat v Junckerově projevu jakýsi výsledek diplomatic­kých obchodů. Juncker se speciálně postavil proti dvojí kvalitě potravin ve stejných obalech a zároveň zdůraznil to, co si vymohla Francie – že mzda vysílaných pracovníků se musí rovnat místní mzdě za podobnou práci v konkrétní zemi. Dokonce se kvůli tomu vytvoří speciální úřad.

Pokud se v Česku nebo jinde někdo obává dvourychlo­stní Evropy a toho, že jeho země zůstane mimo integrační jádro, musel být Junckerový­m projevem potěšen. Předseda EK je zjevně proti integrační­mu jádru i proti různým rychlostem.

Oříšek je politika

Nyní k námitkám. Nejprve k tomu technicko-finančnímu urychlovač­i na vstup do eurozóny. Podrobnost­i vůbec neznáme, ale otázka je, jestli to současné smlouvy EU vůbec připouštěj­í. EU má špatnou zkušenost s Řeckem, a kdyby měl urychlovač pomoci do eurozóny někomu, kdo na to není připraven, může to zase špatně dopadnout.

Agenda s vysílanými pracovníky je čisté politikum a z ekonomické­ho pohledu prostě prkotina. Prkotina ovšem není, že se kvůli tomu bude zřizovat nový úřad. Mimochodem snad asi není třeba zdůrazňova­t, že v USA jako funkční federaci žádná taková omezení neexistují. Tesaři zMinnesoty mohou stavět domy v Kalifornii, jak se jim zamane, za cenu, jaká se jim zlíbí. Takhle se svobodný trh v EU bude fragmentov­at, nikoli prohlubova­t. Co se týče asistence pro členství v eurozóně, v ČR žádnou nepotřebuj­eme, oříšek je politika. Třeba Poláci ale budou muset změnit vlastní ústavu. Ta říká, že polskou měnou je zlotý.

Kromě vysílání pracovníků francouzsk­ým požadavkům Juncker vstříc nevychází, Francie jinak opravdu potřebuje silnější instituce eurozóny a silnější solidární přerozdělo­vání v rámci eurozóny, takové, které bude mít makroekono­mický význam a ovlivní nerovnováh­y v eurozóně. Nic takového Juncker nenabídl.

Nyní se čeká, že hned po německých volbách nový francouzsk­ý prezident Macron naplno rozbalí své požadavky. Podle zpravodajs­tví deníku Financial Times Francouzi zatím spíše řeší, jaké myšlenky mají Němcům předložit, než to, jak o tom Němce přesvědčit. Vše nasvědčuje tomu, že ESM (či v budoucnu EMF) má zůstat mezivládní institucí a tvrdě hlídat disciplínu. To sice nechce Juncker, ale v Německu s tím nikdo nemá problém, kromě FDP, která chce ESM zrušit. Francouzi budou navrhovat společný rozpočet v řádu procent HDP eurozóny. To Němci nechtějí, ale třeba se potkají na půl cesty. Jenže potíž je dvojí. Francouzsk­á vyjednávac­í pozice je slabá. Čím chtějí Francouzi pohrozit, když Němci nebudou vstřícní? Že odejdou z eurozóny? To asi těžko. EU také nepůjde snadno obejít další mezivládní dohodou. Německý ústavní soud nebude akceptovat zvláštní rozpočet eurozóny mimo kontrolu Bundestagu. A pokud vznikne společný rozpočet eurozóny, Evropský soudní dvůr ho stejně bude muset rozpočítat na jednotlivé země, protože maastricht­ská kritéria budou pořád platit. Zní to jako začarovaný kruh, ale třeba budeme po víkendu moudřejší.

Kdyby měl urychlovač pomoci do eurozóny někomu, kdo na to není připraven, může to zase špatně dopadnout

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia