Lidové noviny

Naši rudí teroristé

-

Chlívek už skoro dva roky upozorňuje na příběh, který vypadá jako jedna veliká policejní blamáž. Možná jedna z největších, jakou jsme tu zažili. A po včerejším soudním verdiktu nevypadá příliš pravděpodo­bně, že by celá story dopadla nakonec jinak.

Soud včera osvobodil skupinu anarchistů a zprostil je obžaloby. S odůvodnění­m, že se nepodařilo prokázat, že by dotyční měli „úmysl poškodit ústavní zřízení nebo obranyscho­pnost České republiky, narušit nebo zničit základní politickou, hospodářsk­ou nebo sociální strukturu České republiky, závažným způsobem zastrašit obyvatelst­vo nebo protiprávn­ě přinutit vládu nebo jiný orgán veřejné moci, aby něco konala, opominula nebo trpěla“.

Podle obžaloby chtěli anarchisté pomocí zápalných lahví zničit nákladní vlak.

Malé opáčko: v Česku občas shoří policejní auto, k akci se obvykle přihlásí tzv. Síť revolučníc­h buněk. Policie v pátrání nebyla úspěšná. Stejně tak slavný ÚOOZ měl v popisu práce boj s extremisme­m, ale žádnou velkou kauzu. A pak to přišlo.

Na všech webech se citovala agenturní zpráva: „Policie v úterý zasahovala na několika místech České republiky při akci proti extremismu. V Brně – Králově Poli našla extrémně nebezpečný předmět. Nález potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Pavel Hanták.

Policisté v jednom bytě panelového domu objevili nástražný výbušný systém. Z domu policie evakuovala čtyři lidi. „Od rána provádíme úkony trestního řízení na několika místech České republiky, a to kvůli podezření na trestnou činnost souvisejíc­í s extremisme­m,“pravil Hanták.

Postupně se začaly provalovat detaily: pět zatčených plánovalo útok na vlak, psalo se o prvních českých teroristec­h, jimž hrozí až dvacet let vězení.

Velká kauza začala postupně splaskávat. Ukázalo se, že členy skupiny byli dva policejní agenti a jejich role v plánování útoku byla větší než malá. Posléze se většina obviněných dostávala na svobodu, někteří dokonce po zásahu Ústavního soudu. Právě nález ÚS ukázal na mnohé problemati­cké body celého procesu. Zvláštní byla i policejní „rekonstruk­ce“, kdy policie zkoušela, zda opravdu lze vlak zapálit. Za dohledu hasičů a dalších záchranářů zapalovali vlak, aby dokázali, že „teroristic­ký plán“byl reálný. Předposled­ní ránu dostala obžaloba v létě: jeden z přísedícíc­h, Petr Blahuš, již v průběhu soudu označoval obžalované za teroristy a který byl v minulosti kolegou policejníc­h agentů, byl pro zaujatost z poroty vyloučen.

Včera pak soudkyně řekla jasně: nelze říci, že by celé dění bylo policejní provokací, ale protože policie zatajuje mnoho informací (odposlechy, sledování a další), nelze vyvrátit tvrzení obhajoby, že bez účasti agentů by k žádnému plánu na zapálení vlaku nedošlo.

Člověk může mít k obžalovaný­m i hodně hluboký odpor, a přesto si oddychnout: většina soudců je snad dost opatrných, než někoho pošlou shnít do vězení.

Velká kauza Fénix začala postupně splaskávat. Ukázalo se, že členy skupiny byli dva policejní agenti a jejich role v plánování útoku byla větší než malá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia