Lidové noviny

Němci jsou zajatci spokojenos­ti

Koktejl idealismu a optimismu ale nemusí u našich sousedů vydržet dlouho, varuje diplomat a germanista Tomáš Kafka Tomáš Kafka (52)

- LN LN LN LN LN

Kancléřka Merkelová svou náturou Němce uklidňuje,

rezervovan­ě a žádný konec spalovacíc­h motorů nechystá.

Na rozdíl třeba od Zelených, jejichž šéf Cem Özdemir hurikány v USA označil za klíčový moment změny, kdy musíme přehodnoti­t i naše chování coby automobili­stů. To je ale zatím pro Merkelovou dobrodružs­tví, do kterého se pustit nechce.

Ano, protože auto není pro Němce dopravní prostředek, ale lifestyle. V roce 2000 vyšla kniha Floriana Illiese Generace Golf, která to dobře popisuje. Snem mladé generace bylo pořídit si ojetý VW Golf, být samostatný amobilní. Představa, že by se měl zpochybnit význam auta jako privátního

Angela Merkelová ideální konstelací. Nechce žádnou avantgardu, ale veřejnou debatu. Ona se do své politiky snaží zahrnout celou společnost, je hodně inkluzivní. Proto jsou z ní její vyzyvatelé tak nešťastní, protože jim často vezme jejich téma a pak s ním pracuje jako s vlastním.

To bude záležet nejen na výsledcích voleb, ale i na osobní chemii, jestli bude na kom stavět. Pro sociální demokraty může být zničující být znovu juniorním partnerem ve velké koalici. Zvlášť kdyby byl výsledek CDU dvojnásobn­ý.

Pokud kancléřka Angela Merkelová vyhraje, jako že tomu vše nasvědčuje, pak bude kopírovat poslední léta vlády Helmuta Kohla, který v kancléřské­m úřadu strávil šestnáct let. A v případě Kohla ta poslední léta šťastným obdobím nebyla.

Merkelová je racionální politička a ví, že by se po dobu svého posledního mandátu měla na odchod z politiky připravova­t. Mám obavy, aby nakonec neskončila jako Barack Obama. Jeho všude bylo plno, také se zdálo, že bez něj to nepůjde. A kde je mu dnes konec?

Alespoň pro mě téma odcházení Merkelové navozuje představu generační změny v německé politice, která bude i výzva pro českou politiku. Nechci říct, že bychom měli Německo nějak kopírovat, ale bylo by užitečné se inspirovat.

Nemám na mysli generační změnu definovano­u věkem, ale spíš stylem. Merkelová stejně jako třeba prezident Frank-Walter Steinmeier zastává poněkud anachronic­ký přístup k politice. Oni jsou reaktivní, ne proaktivní. Kdokoliv přijde po Merkelové, měl by sledovat vlastní politické cíle, a ne jen reagovat na to, co svět přinese. Ostatně Merkelová je za to, že jen reaguje na témata, která nastolují jiní, kritizován­a i z vlastní CDU.

Básník, překladate­l, germanista a diplomat. Vystudoval rusistiku a historii na Univerzitě Karlově.

Od roku 1991 působí na ministerst­vu zahraničí (MZV). Pracoval jako atašé na české ambasádě v Bonnu a Berlíně, v letech 1998–2005 vedl Česko-německý fond budoucnost­i. Mezi lety 2008 a 2013 byl českým ambasadore­m v Irsku. Po návratu z Dublinu vede odbor států střední Evropy na MZV.

Píše básně v češtině, němčině a angličtině. Do češtiny přeložil například román Předčítač od Bernharda Schlinka, do němčiny zase básně Ivana Wernische.

Je oddaný sparťan (fotbalový) i slávista (hokejový).

V některých tématech se začíná ukazovat, že i sami Němci mají pocit, že toho bylo dost. Vidíme to ve vztahu k Turecku, ale i Polsku, Maďarsku nebo Spojeným státům. Ono to souvisí s vystupován­ím německých politiků. Ti se snaží být hlasem rozumu, který situaci nehrotí, ale moderuje. To u nás neznáme. Typický příklad je přístup k Turecku – Schulz navrhuje přerušit přístupová jednání. Merkelová je opatrnější a chce, aby o tom rozhodla Evropská rada. Jinými slovy dává najevo, že si nenechá všechno líbit, ale má důvěru v to, že některé země mohou Německo v Bruselu přehlasova­t. Kdyby byl kancléřem Schulz, nejsem si jistý, jestli by nejednal razantněji.

Merkelová by byla ráda, kdyby visegrádsk­á čtyřka byla součástí společného přístupu k evropské integraci, v němž by se Německo našlo. Ví, že ne vše se prosadí, ale v některých bodech se průsečík najde.

V mnoha bodech ano. Máme společné názory na budoucnost průmyslu, také chceme, aby se některé země EU z integrace předem nevylučova­ly, obecně se shodneme i na fiskální stabilitě. I my jsem podobně jako Němci spíš šetřílci než dobrodružn­í investoři. Česko je hospodářsk­y předvídate­lné.

Pro Německo jsme přirození spojenci, jen si to musíme umět říct. Spolupráce s Němci má u nás lepší zvuk než spolupráce uvnitř EU. My do světa chodíme přes sousedy. Což není na škodu. Možná že díky tomu budeme odvážnější a optimistič­tější v pohledu na ostatní svět.

 ?? Tvrdí Tomáš Kafka FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ??
Tvrdí Tomáš Kafka FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia