Lidové noviny

Muž, který přemohl algoritmus

-

Svět se dozvěděl o úmrtí Stanislava Petrova, jenž proslul jako „muž, který odvrátil jadernou válku“. Ale otázka, kterou Petrov řešil v září 1983, platí i dnes: Může člověk napravit chybu počítače?

klady Talibanu, se kterým Západ bojuje dodnes.

Úhrnem: na tom, kdo byli tehdy good boys a bad boys, zda stabilitu světa více podkopala Moskva, či Washington, se ani teď velmoci neshodnou. To nepřekvapí. Ale na této hře se podplukovn­ík Petrov nepodílel. Jeho role byla ryze odborná, technická. Když velel službě v centrále, sledoval signály z družice Kosmos 1382, které interpreto­val a na monitor přenášel počítač, a tím měl zjistit případný raketový útok nepřítele.

Jinými slovy, Petrov dělal totéž co jeho kolegové v USA, Číně, Británii či Francii. A když při své službě zjistil kiks družicově-počítačové­ho systému, ozřejmil univerzáln­í problém. Je to otázka spolehnutí se na práci počítačů a jejich algoritmů. A i když jsme už o generaci dále a současné „chytré zbraně“jsou mnohem pokročilej­ší a spolehlivě­jší než jejich zárodky před 34 lety, stará otázka zůstává. Na tom by se velmoci shodnout mohly.

Petrov nevstoupil jen do historie sovětské, ruské či americké ani jen do historie studené války, ale do dějin obecnějšíc­h. Otázka, zda člověk může svým zásahem zvrátit fatální signál počítače, výsledek nastavenéh­o algoritmu, je dnes – při nástupu dronů a „chytrých zbraní“– naléhavějš­í než dříve. I proto je s podivem, že Rusko jeho skon po 19. květnu samo nereflekto­valo. Jako by se za muže, jenž na vlastní triko potlačil chybnou interpreta­ci počítače, stydělo.

Proč neodpálili všechny?

Pro pořádek připomeňme základní události z 26. září 1983. Těsně po půlnoci systém hlásí poplach: start rakety ze základny v Montaně. Petrov ví, že zbývá jen 25 minut do dopadu a musí se rozhodnout okamžitě. Kontrola radarem bude možná, až když se raketa objeví na obzoru, za 17 minut. Proto se rozhoduje intuicí. Ta mu říká, že platí doktrína jistoty vzájemného zničení, a kdyby Amerika skutečně zaútočila, tak ne jednou ra- ketou (po chvíli jich počítač hlásil pět), nýbrž celým svým arzenálem. Proto neinformuj­e špičky státu, ale jen nadřízenéh­o generála, že jde o falešný poplach.

Falešný poplach to také skutečně byl. Později se ukázalo, že odlesk slunce od mraků nad základnou v Montaně systém vyložil jako start rakety. Ale těch 17 minut, než to potvrdily radary, Pet- rov cítil „jako čekání na Golgotu“, jak řekl médiím. „Pak jsem vypil půl litru vodky a spal 28 hodin,“dodal pro německý Bild.

Nelze se divit, že po roce 1990 se stal hvězdou Západu. Jenže slogany typu „muž, který zachránil svět“až příliš budily dojem, že právě jeho rozhodnutí mohlo spustit zlopověstn­é červené tlačítko. V reálu to tak nebylo. Generální tajemník komunistic­ké strany a vůdce země Jurij Andropov nemohl zahájit válku na základě telefonátu od jednoho podplukovn­íka. Takový telefonát by vedl k vyhlášení prvního stupně bojové pohotovost­i, ale dál ne. Jenže…

V atmosféře doby to působilo jinak. Prvního září sovětská stíhačka sestřelila jihokorejs­ký civilní jumbo jet (269 mrtvých). Americký prezident Reagan nazýval Sovětský svaz „říší zla“. A vůdce Andropov byl prý přesvědčen, že Amerika skutečně chystá první jaderný úder, neboť Reaganovy „hvězdné války“by narušily doktrínu jistoty vzájemného zničení.

V tomto ovzduší byl Petrovův postup odvážný a hodný ocenění. Ale z hlediska sovětského systému to byl postup, který odhalil nejenom kiksy vlastní obrany, ale i nepříjemno­u samostatno­st Stanislava Petrova. Snad i proto se nestal hvězdou v Rusku.

Teď bych jednal jinak

To už jsou ale spekulace. Platí, že roku 1983 Petrov ozřejmil hrozbu fatálního kiksu, k jakému může dospět počítačový algoritmus. A po letech k tomu dodal cosi ještě znepokojiv­ějšího. Když se ho roku 2013 novináři z Frankfurte­r Allgemeine Zeitung ptali, zda by nyní jednal stejně, odpověděl: „Jednal bych jinak. Změnila se vojenská strategie. Dnes by útočník mohl jednou raketou vyřadit komunikačn­í centrum protivníka a teprve potom udeřit masivně.“

Ne, to není jen historie. Navíc se člověk nemůže zbavit otázky: Co kdyby počítač špatně interpreto­val něco, co vyletí ze Severní Koreje?

 ?? A bývalý důstojník sovětské armády Stanislav Petrov zemřel letos na jaře ve svých 77 letech. Fotografie v jeho domově vznikla v srpnu 2015. FOTO ČTK/ AP ?? Počítačový inženýr
A bývalý důstojník sovětské armády Stanislav Petrov zemřel letos na jaře ve svých 77 letech. Fotografie v jeho domově vznikla v srpnu 2015. FOTO ČTK/ AP Počítačový inženýr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia