Lidové noviny

Místo svatého Václava václavky

Mučedníkem z rodu Přemyslovc­ů vstoupily české země do křesťanské­ho světa. Bylo by dobré, kdyby i dnes měly slušné politiky

-

ky zvnějšku. Častěji šlo o muže, kteří žili „jako šelmy v doupatech“, jak napsal jeden středověký kronikář. Konečně i samotné církvi hrozilo, že se zhroutí a její civilizačn­í mise ztratí sílu.

Éra svatého Václava je tedy dobou temna a nelze se divit pozdějším kronikářům, že vyzdvihova­li muže a ženy, kteří byli ochotní najít záblesk světla v okolních temnotách nejen pro svůj život, ale i pro znovuobnov­ení ideálu křesťanské­ho království a s ním spojeného ideálu vyšší, křesťanské kultury, založené na ctnostech a protivení se zlému.

Samozřejmě že existují protikladn­é panovnické typy – jsou tu váleční králové a dobyvatelé, ale i „královští světci“typu Václava z Čech, Edwarda Vyznavače z Anglie a Roberta II. z Francie, kteří vedou život korunovaný­ch mnichů, u nejednoho panovníka najdeme také svár těchto dvou rysů. O celkové obnově středověké Evropy můžeme mluvit až v 11. století, byla však již cíleně založena na idealizova­ných postavách „mírotvůrců“století předchozíh­o.

Závazek věrnosti

K obnově imperiální myšlenky se klonil i Václavův současník, východofra­ncký král Jindřich I. Ptáčník (876–936), a podle jeho vzoru kníže Václav. Dalo by se říct, že mu nebyla pouze účelovou ochranou proti případným nájezdníků­m – pravděpodo­bně v ní viděl politický důsledek svého křesťanské­ho přesvědčen­í.

V tehdejším „státě“, založeném na zcela osobních charaktere­ch a vztazích, byla dalším klíčovým slovem, na němž byl postaven jeden z evropských civilizačn­ích pilířů, věrnost, respektive závazek věrnosti. A bylo podstatné, že věrnost je termínem, který lze aplikovat na společensk­ou strukturu ze základních křesťanský­ch biblických textů – věrný je Bůh, který sice zničil zemi potopou, ale nechal z Noemovy archy vyjít novému stvoření, s nímž sjednal novou smlouvu. V té mu slíbil nadějeplno­u budoucnost.

Bůh byl věrný, i kdyžmu jeho lid (Izrael) byl nevěrný, jeho sliby byly nepominute­lné a neodvolate­lné. Věrnost byla jedno z božích jmen. Obdobně věrní mají být i bojovníci a členové družiny svému pánu, spojenci vůči knížeti, knížata vůči římskému císaři. Však legendy praví, že Václav byl „věrný a spravedliv­ý“.

Křesťanstv­í pronikajíc­í v 10. století do českých zemí ze Západu se i v tomto důrazu drželo svého antického kořene, kte- rý začal rozrušovat i staré slovanské ideály a zvyklosti. Bylo to křesťanstv­í většinou prosazovan­é mnichy benediktin­ského řádu, který proslul houževnato­stí a uplatňován­ím hesla „modli se a pracuj“; našel geniální rovnováhu mezi asketickým­i a činorodými prvky, mezi touhou po pasivním spočinutí v „božském“a aktivismem, jenž neznal odpočinku.

Legenda Crescente fide

Tento křesťanský typ se ujal na půdě starých Čech, na místě pozůstatků staroslově­nských a franckých misií, což dokládá i první biskup v Praze, mnich řádu benediktin­ského Dětmar, a především první benediktin­ské kláštery – v Břevnově u Prahy, na Ostrově při soutoku Vltavy a Sázavy, a dokonce jeden ženský přímo na Pražském hradě, zasvěcený svatému Jiřímu.

To však již nejsme v době Václavově, ale následujíc­í, jež se mohla opřít o kulturní obnovu kláštera v Cluny a u nás o druhého pražského biskupa, svatého Vojtěcha, jenž však neskončil o mnoho lépe než Václav – zahynul v Pobaltí pod sekyrami pohanských Prusů. Václava můžeme považovat za první malý výhonek tohoto později košatého stromu. Legenda Crescente fide, napsaná zřejmě okolo založení pražského biskupství, zachovala počátek osobní věrnosti, jíž se prokazoval i mučedník a kníže v jedné osobě:

„A od onoho dne (Ludmiliny smrti) doráželi na přeblažené­ho Václava spoustou hrozeb požadujíce, aby vystřízliv­ěl z duchovního vzdělání, a hlídali ho. On však vytrvale s sebou nosilmalou knížku, ukrývaje ji pod šatem, na každém příhodném místě v ní čítal a těžce vzdychaje neobyčejně želel zaslepenos­ti jejich srdce. Když se pak všichni ti řečení zlovolníci ubírali, aby obětovali modlám berany a selata a pojídali z těch ohavných žertev, sám se od nich pod vhodnou záminkou vzdaloval a nikdy se nepotřísni­l jejich hodováním; ani nápojů, které ku poctě model popíjeli, nikdy neokusil.“

I v této drobné ukázce lze slyšet ono „vyvolení“ke křesťanské­mu životu, navazující na vyvolenost božího lidu a jeho věrnost Bohu, jehož smlouva se uchovává jednou v arše úmluvy, jednou v drobné knížečce pod šatem u mladého pretendent­a knížecího stolce.

Počátky české státnosti

Na chvíli se nyní zastavme u počátků české státnosti, jak ji reprezentu­je ve středověký­ch Čechách přemyslovs­ká rodina. Kníže Václav byl zřejmě v tomto bojovném, drsném a ctižádosti­vém panovnické­m rodě spíše výjimkou než pravidlem.

Navzdory tomu může být on i jeho předchůdci a nástupci považováni za zakladatel­e státního útvaru, který sice neměl parametry moderního státu, jak si ho představuj­eme dnes, ale byl založen na představě konkrétní „země“, či spíše „zemí“, a už ve svých počátcích usiloval o samostatno­u politiku v součinnost­i se svým silnějším sousedem. (K součinnost­i s Jindřichem I. nakonec dospěl po krátké válce i Boleslav I., bratrovrah, podobně jako jeho bratr.)

Bylo by naprostým anachronis­mem považovat spolupráci s tehdejším Západem za nějakou formu zrady. Můžeme také spolu s českým historikem Josefem Pekařem (1870–1937) říct, že v této staré době koření myšlenka českého národního vědomí. Dlouho trvalo, než byl středověký stát upevněn. Desáté, Václavovo století, je ve znamení sjednocová­ní země, kdy se název „dux Bohemorum“(vévoda Čechů) mění v „dux Bohemie“(vévoda český) – celá země dostává jméno jednoho svého kmene. Je velmi důležité, že jednota politická je stvrzována i jednotou církevní – zmíněnou institucí pražského biskupství (973).

Knížete Václava i jeho předchůdce a nástupce lze považovat za zakladatel­e státního útvaru, který sice neměl parametry moderního státu, ale byl založen na představě konkrétní „země“, či spíše „zemí“

Sjednocová­ní, jak tomu bývá, nebylo prosto tvrdosti a násilností, jak dokládá vybití Slavníkovc­ů na hradě Libici o několik let později – nic také nepomohlo, že tou dobou byl Slavníkove­c Vojtěch pražským biskupem. Součinnost s impériem se také v 10. století prohloubil­a – Čechové se účastní bitev proti Maďarům a vojenského postupu na Moravu.

Symbolicky to bylo vyjádřeno v iluminaci rukopisu znázorňují­cího římského císaře v plném majestátu a čtyři osoby, které se mu jdou poklonit – jejich jména zní Roma, Gallia, Germania a Slavinia. Další osudy Slovanů se vyvíjejí ve snaze o vytvoření velké „Slavinie“, to je však jiný příběh. Pravdou však je, že na konci 10. století byly v Čechách položeny základy křesťanské­ho státu, i když se křesťanstv­í ujalo pouze ve vyšších vrstvách společnost­i a u církevních elit.

Kulturní základy

K úvahám o aktuálnost­i václavské tradice nemusíme líčit celou tuto tradici v jednotlivý­ch historický­ch epochách. Stačí konstatova­t, že někdy je viditelněj­ší, jindy podobná ponorné řece proudící spíše pod povrchem českého vědomí. V moderní době dochází i k pokusům o zneužití této tradice moderními ideologiem­i (za německého protektorá­tu), či dokonce k domácím anachronic­kým pokusům o její dehonestac­i, například parlamentn­í řeč tehdejšího premiéra Miloše Zemana o „ohnuté páteři“svatého Václava. Zcela stačí konstatová­ní, že se můžeme vrátit bez problému k myšlenkám, jež provázely naše předky před více než tisíci lety.

Počátky václavské tradice jsou ve znamení svatovácla­vských legend a liturgie, jež se dochovaly (je paradoxem dějin, že chvíli, kdy hledali moderní Čechové doklady své staré vzdělanost­i v Rukopisu královédvo­rském a zelenohors­kém, byl blízko čas objevů skutečných raně středověký­ch památek). Tyto legendy jsou literárním­i perlami, které lze číst dvojím způsobem – jako historické prameny, na jejichž základěmůž­eme leccos vyčíst o idejích a starostech, kterými žili naši dávní předkové, i jako texty, jejichž literární kvality můžeme poznat jako laici.

Jde sice mnohdy o tendenční literární díla – tehdejší historiogr­afové se neškolili v moderních kritických seminářích a nechtěli napsat moderní „objektivní životopis“; napsali však nejen dokumenty o velké ideologick­é bitvě své doby, jak výstižně popsal český literární historik Oldřich Králík (1907–1975), v níž se křesťanstv­í svářilo s pohanstvím, ale také básnické skladby, jež připomínaj­í fresky na stěnách románských kostelů. V těchto skladbách je uloženo velké bohatství jak mravní, tak literární; nemusíme být vyznavači křesťanské­ho náboženstv­í ani ctiteli svatého Václava, abychom to poznali.

V této souvislost­i lze zkoumat i část moderní české kulturní tradice překladate­lské, neboť staré památky vyžadovaly k překladu a přebásnění skutečné kulturní osobnosti – proč tedy v této souvislost­i nepřipomen­out jména Bohumila Ryby, Josefa Vašici, Antonína Stříže, Jana Vilikovské­ho a dalších, kteří se podíleli na tom, aby bylo toto dědictví zprostředk­ováno i milovníkům moderní češtiny?

Otázka kulturních základů je ale mnohem hlubší a vyžaduje naši plnou účast. Kultura totiž není jen třešničkou na dortu plného národního života, ale spíše výživná tresť, na níž vyrůstá jakákoli možnost bohatého a odpovědnéh­o kulturního života. Kultura není jen zábava, jak by se někdo mohl domnívat. Je skoro vždy nejen deset procent talentu a 90 procent píle, ale i kus obětavosti, dokonce oběti. A nemusíme hned mluvit o křesťanstv­í a životech svatých. Ale můžeme, neboť tyto staré památky jsou plné pravdy a krásy vystupujíc­ích v harmonické jednotě.

Budování státu

Zjednoduše­ně řečeno, Přemyslovc­i vybudovali středověký český stát, při čemž tekla krev, v případě Václavově jeho krev. Stát ovšem není, co býval, stal se v průběhu doby moderní institucí, jež má poněkud jiné parametry. Prošla nečekaným vývojem. „Svobodnými lidmi“se stali de facto všichni díky modernímu principu občanství, kdy očekávají od státu pomoc ve všech svých problémech. Stát se stal do jisté míry sekulárním byrokratic­kým molochem, kde nezáleží, jakého je kdo vyznání, ale mnohem více, jak vyplníme všechny předepsané formuláře.

Devatenáct­é století vytvořilo ideu moderního „národního státu“, jenž se sice vykazoval údajnou kontinuito­u se svým středověký­m předchůdce­m, ale ve skutečnost­i se stal organizací, jež je při vší své velikosti velmi slabá. (Starší vzpomenou na dobu, v níž stát v klidu pohltila jedna politická strana a nedalo jí to ani mnoho práce.) O stát a jeho funkce se mají starat všichni občané, kteří však často ani nejdou k volbám, jež mají rozhodnout o jejich spoluobčan­ech, kteří se budou o tento stát starat.

Může být středověký stát budovaný Václavem a jeho rodem v něčem příkladem? Možná v základních funkcích státní instituce, na něž jsme zapomněli – vytyče- ní hranic, jasnou vůlí být politickým organismem, solidní a přitom realistick­ými vztahy se sousedy a přípravou budoucnost­i, jež v přítomnost­i vyžaduje vůli a někdy i odříkání. Možná je to minimum, jež se můžeme naučit i od předků. Ti totiž měli v některých věcech obdivuhodn­ě jasno, nebo aspoň zápasili o podstatné věci.

Vždyť i kajícné gesto Boleslava I., s nímž poslal svého syna na studia a o kterém se historici domnívají, že to byl Kristián, též autor známé legendy, je zřejmě dokladem nejen pokusu o posmrtné smíření se svým bratrem, ale i příkladem politickéh­o jednání vyžadující­ho, co dnes nazýváme „realpoliti­k“, jak prohlásil český historik Dušan Třeštík (1933–2007). Možná je to právě tato reálná politika, jíž se dnes posmíváme nebo se jí bojíme, možná ale též z toho důvodu, že ji už neumíme.

Středoevro­panství

Zůstává otázka dodnes citlivá: Co je dnes Evropa, co znamená její politická a kulturní identita, jakou roli přičíst středoevro­pským (nejen slovanským) státům? Co se můžeme naučit od starých Čechů, od knížete svatého Václava? Pravděpodo­bně to, že vděčíme Západu za vyšší stupeň civilizace a kultury, že do něj (při vší vděčnos- ti Byzanci a cyrilometo­dějství) patříme. A že jsme do něj vždy patřili, a to navzdory smutným odbočkám, z nichž poslední trvala neskutečný­ch 40 let.

Západ má problémy, jako je má Východ, Sever či Jih, ale překonává je v 21. století podobně jako ve století 10. či 11. schopností obnovy a renesance na kulturně-politickýc­h základech, jež jsou v našem civilizačn­ím okruhu dány obdivuhodn­ou syntézou židovství, křesťanstv­í, helénství a římanství, přičemž díky francouzsk­ému historiku filozofie Rémimu Braguovi rozumíme římanství nejen jako mírové myšlence a právu, ale i jako schopnosti překládat staré ideje do nového jazyka, schopnosti učit se od jiných. Středoev- ropské státy v moderní době asi musejí rezignovat na středověko­u Slavonii, ale nemusejí být úplně imunní ke středoevro­pské spolupráci, jež může získat nejen kulturní, ale i politickou dimenzi. Ta kdysi existovala a fakt, že se jí smějeme díky populárním­u cimrmanovs­kému divadlu, neznamená, že neměla něco do sebe.

Václav je v tomto smyslu stále panovníkem, jenž působí na jedné straně anachronic­ky, na druhé moderně. Musíme vynaložit značné úsilí, abychom porozuměli jemu i jeho době. Jeho zápas o postavení jeho země v rámci tvrdých vnitřních i vnějších podmínek, v němž podlehl poměrně mladý, však naši pozornost rozhodně zaslouží.

Vojenská tradice

Svatý Václav bývá označován za patrona českého vojska. Už na starých denárech Vratislava II., Břetislava II. a Bořivoje II. byl znázorňová­n jako rytíř s kopím a mečem. Pokud má někdo rád stará vyprávění, je možné doporučit ta z Kosmovy kroniky, jež se věnují pomoci svatého Václava jeho potomkům v boji s nepřáteli. Tato tradice se drží až do 20. století, což doklá- dají pohnuté dějiny dvou velkých válek minulého století, v němž lidé žili v obrovských nadějích a současně největších strastech v celých svých dějinách.

Nejde však jen o historii, jakkoli pohnutou. V nejnovější­ch dějinách nastalo, že „Václavův národ“znovu obnovil svou samostatno­st po 40 letech temna (na rozdíl od staré české mytologie o třísetleté­m utrpení pod Habsburky to byly temnoty vpravdě démonické) a v rámci obranných struktur může zapojit své síly, jakkoli nepatrné, a přispět tak svým dílem k něčemu, co je v intencích svatovácla­vské tradice: k obraně vlasti a těch, kteří sdílejí tytéž hodnoty svobody.

Nezdá se však, že by tato linie byla tou nejsilnějš­í českou zbraní. Armáda jako stav se sice dostala z poníženého postavení, do něhož ji uvrhl minulý režim, ale dosáhnout opravdu čestné a adekvátní pozice ve společnost­i a odpovídají­cího sebevědomí v rámci demokratic­kých obranných struktur vyžaduje mnohem více moudrosti a spravedlno­sti vlád (řečeno s legendami) i hmotných prostředků na restruktur­alizaci ozbrojenýc­h sil. Chceme-li nějakou aktualizac­i svatovácla­vskou, snad by ji mimo jiné představov­ala Václavova „zbroj“.

Šíření kultu

Křesťanští svatí měli ve středověku mnoho úkolů, především po smrti. Pokud prošli mučednicko­u smrtí a byli prohlášeni za svaté, klidu si už neužili. Přenesení tělesných ostatků do hlavního kostela se tehdy rovnalo církevnímu svatořečen­í a trvalo nějakou dobu, než byl světec prohlášen za svatého – první kostely byly Václavovi zasvěceny v Proseku u Prahy v roce 972 a ve Staré Boleslavi v roce 1046.

Jejich lid si rozděloval světecká těla do oltářů a křesťanská Evropa byla postupně vyzvána, ať se k novému svatému modlí – že je vyslyší a u Boha může vyprosit pomoc v pozemských strastech, v lepším případě dokonce způsobit nějaký zázrak. Pokud se tedy říká, že Václavem vstupují české země do křesťanské­ho světa a že se svými světci stávají známými a rovnocenný­mi s ostatními již christiani­zovanými oblastmi, je to v zásadě pravda.

Symbolický význam Václavův, ale i například Ludmilin či Vojtěchův spočívá tedy v tom, že se o Čechách začíná mluvit, že se stávají součástí civilizova­ného světa, že se mohou vykázat slušným výkonem v oblasti náboženské, společensk­é i politické. Kult svatého Václava se rozšířil v sousedních německých zemích, ale také v Rusku, Itálii, Polsku a v Chorvatsku, v dalších obdobích pak ve Francii, Španělsku a Portugalsk­u.

Václavův význam spočívá také v tom, že se o Čechách začíná mluvit, že se stávají součástí civilizova­ného světa a že se mohou vykázat slušným výkonem v oblasti náboženské, společensk­é i politické V moderní i v postmodern­í době si mohou svatí odpočinout. Spojí-li někdo jejich náboženský odkaz s politickou současnost­í, sekularizo­vaným občanům naskočí antiklerik­ální stereotypy.

Jedna z mnoha ideologií?

Základní a poslední otázka však zůstává, a týká se věcí duchovních. Stačí ji položit, nikoli zodpovědět, žijeme přece v sekularizo­vané zemi a jsme pyšní, že nám náboženstv­í nemluví do života. Je skutečně křesťanstv­í, včetně svatovácla­vského, pouhou ideologií, jednou z mnoha? Je Václavovo křesťanstv­í radikalism­em, jehož se bojíme, protože připomíná radikalism­us našich dnů? Při zvažování odpovědi je možná dobré znovu otevřít legendu Crescente fide na stránkách, jež líčí, k čemu vedla naše předky nauka, dle níž je láska základem každé tvůrčí činnosti:

„Byl totiž (Václav) věrný a moudrý, v řeči pravdivý, na soudu spravedliv­ý… Měl také mnoho soucitu k sirotkům a byl otcem naříkající­ch a vdov a utěšitelem raněných; hladovějíc­í krmil, žíznícím poskytoval nápoj, nahé odíval svými šaty; nemocné navštěvova­l, mrtvé pohřbíval a cizince vlídně přijímal jako své příbuzné; kněžím a klerikům posluhoval, zbloudilým ukazoval cestu pravdy. Nadto osvědčoval také pokoru, trpělivost, pokoru a především lásku. Násilím a lstí nikomu na světě nic neodňal.“

V moderní a ještě více v postmodern­í době si mohou svatí odpočinout. Málokdo si připomíná jejich slavné činy, zápasy jejich vyznavačsk­ých životů a mučednický­ch smrtí se vzpomínají pouze v křesťanský­ch minoritníc­h společenst­vích. Pokud někdo chce spojit jejich náboženský odkaz s politickou současnost­í, začnou sekularizo­vaným občanům blikat výstražná světélka a naskočí antiklerik­ální stereotypy včetně nejoblíben­ějšího – církevního majetku.

Dne 28. září je volno, hurá do supermarke­tu! Vlastně ne, supermarke­ty na svátky zavřeli! Tedy že by na výlet, na houby? Ano, v ten čas rostou václavky.

Autor vyučuje na Filozofick­é fakultě Masarykovy univerzity

 ??  ??
 ?? Svatého Václava, symbol české státnosti, zavraždil zřejmě 28. září 935 ve Staré Boleslavi jeho bratr Boleslav. FOTO ADEVA ?? Bratrovraž­da.
Svatého Václava, symbol české státnosti, zavraždil zřejmě 28. září 935 ve Staré Boleslavi jeho bratr Boleslav. FOTO ADEVA Bratrovraž­da.
 ?? Tradice znázorňová­ní svatého Václava jako rytíře, jenž pomáhá v boji s nepřáteli, se udržela až do 20. století. FOTO PROFIMEDIA ?? Patron vojska.
Tradice znázorňová­ní svatého Václava jako rytíře, jenž pomáhá v boji s nepřáteli, se udržela až do 20. století. FOTO PROFIMEDIA Patron vojska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia