Lidové noviny

Vytratil se étos stavět

Problémem Prahy není nedostatek nápadů, ale jejich realizace, říká

-

hrady nebo Ládví, máme celkem jasno – jsou to stabilizov­aná území, která by se už neměla přílišměni­t. Proto do metropolit­ního plánu můžeme přesně zakreslit, kudy vedou ulice, jak vysoké smějí být domy a podobně.

Pak jsou velké kusy města, které se budou stavět úplně znovu, jako jsou Bubny nebo Bohdalec. A tam ulice a náměstí nakreslit nemůžeme, protože tam žádné nejsou. Kdybychom to udělali, třeba bychom znemožnili, aby někdo přišel s lepší územní studií.

Proto tam regulace neurčujeme graficky, ale parametric­ky – řekneme, jaký podíl parků tam má být, jaký podíl ulic, kolik ploch pro školy a školky, jak velké smějí být domovní bloky. A určíme i výškovou regulaci. Zároveň doporučuje­me, aby pro tato území vznikly ještě podrobnějš­í plány – územní plány části Prahy, jakási druhá, podrobnějš­í vrstva metropolit­ního plánu.

LN Je takto připravová­n územní plán i v jiných metropolíc­h?

Ano. Metropolit­ní plán reaguje na zkušenosti z jiných měst. Příběh je všude podobný: v několika desetiletí­ch po válce přišli plánovači s teorií, že město je třeba plánovat podle funkcí jednotlivý­ch území – někde se má pracovat, jinde bydlet a jinde zase nakupovat. Brzy se však začalo ukazovat, že tímto způsobem plánovaná města nefungují.

Generuje to ohromné množství dopravy, všechno je daleko, lidé se pořád musejí přesouvat a nějaká část města je vždycky opuštěná – sídliště přes den, kanceláře v noci. Od funkčního plánování se proto všude ustupuje. Využití je navíc nejproměnl­ivější stránka architektu­ry – v činžáku může vzniknout poliklinik­a, pak kanceláře, pak zase byty, vše během půl století. Klíčové proto spíš je, jak se dům chová k okolním domům, jestli vzniká příjemná ulice, jestli není příliš vysoký… A právě na to se snažíme zaměřovat.

LN Bude mít v novém plánu investor větší prostor pro rozhodován­í, jak pojmout své území?

Investor bude více svázán, bude mít jasnější regulaci. Na druhou stranu mu ale chceme poskytnout jistotu, že když stanovené parametry dodrží, nebude muset žádat o žádné změny územního plánu a celý proces výstavby bude rychlejší. Metropolit­ní plán je ale jen jedním z podkladů při rozhodován­í.

Vytvořila se určitá hysterie, že to, co je zachyceno na obrázku v plánu, bude v lokalitě i ve skutečnost­i. Tak tomu ale není. Dělali jsme statistiku o územních změnách a o vydaných stavebních povoleních. A vůbec se to nepotkává. Na 80 procentech území, kde byl změněn územní plán, se nestaví. Na přípravu metropolit­ního plánu je absurdní tlak.

LN Co Praha a moderní architektu­ra?

IPR je zastáncem toho, že do Prahy patří moderní architektu­ra. Výrazné solitérní budovy, dominanty, by podle nás měly být veřejné instituce – vidět mají být budovy magistrátu, opery, knihoven… Naopak soukromá sféra, pokud staví moderní domy, by nápadná být neměla, nemají si hrát na výrazné solitéry.

Teď se mluví, že se v Praze postaví koncertní hala. Panuje shoda, že by měla stát na Vltavské. Pokud by se město odhodlalo investovat na povrchu a nikoli pod zemí, pak má smysl takovou investici směřovat tam, kde pomůže městu a vyvolá pozitivní efekt návazných investic. Nejslavněj­ším příkladem je londýnská Tate Gallery, která stojí na dříve mrtvém břehu Temže. Dnes je to živé místo.

Na Vltavské se potkávají dva problémy – severojižn­í magistrála a území bývalého nádraží Bubny. Není to dotvořené místo a investice by mu velmi slušela. Stálo by za to udělat velkou architekto­nickou soutěž.

V předchozím, jedenáctém pokračován­í 20dílného seriálu LN a Asociace pro rozvoj trhu nemovitost­í (ARTN) o budoucnost­i Prahy vyšel rozhovor s architekte­m Davidem Vávrou. V následujíc­ím, třináctém díle vyjde rozhovor s architekte­m Josefem Pleskotem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia