Lidové noviny

Evropa zahájila Laver Cup lépe

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Premiérový ročník tenisového Laver Cupu včera začal. V týmovém střetnutí po úvodních třech singlech vedla Evropa nad výběrem světa 3:0. Závěrečná páteční čtyřhra, do které nastoupil Tomáš Berdych po boku Rafaela Nadala, skončila po uzávěrce vydání.

PRAHA Od přírody jsou tuze soutěživí, a tak nedokázali jen nezúčastně­ně přihlížet. Legendární tenisty Rafaela Nadala s Rogerem Federerem Laver Cup zcela pohltil. Během těsného mače mezi Rakušanem Dominikem Thiemem a Američanem Johnem Isnerem se spontánně ujali role rádců. „V tenise už těžko můžete být výš,“pochvalova­l si Thiem unikátní chvíle.

Běžně s nimi bez bázně a hany svádí nekompromi­sní bitvy, oba už dvakrát dokonce porazil. V pražské O Aréně se nicméně náhle stal učněm dvou z největších tenisových mistrů.

Thiem těžko mohl slyšet rady od povolanějš­ích mužů: Federer s Nadalem dohromady posbírali 35 grandslamo­vých titulů.

Co při svých návštěvách na lavičce vynikající­mu antukáři doporučova­li?

„Pokud jde o taktické záležitost­i, tak samozřejmě neprozradí­m, co mi říkali,“nehodlal se Thiem podělit o cenné postřehy od španělskéh­o bojovníka a švýcarskéh­o elegána.

Jejich přítomnost­i si nadmíru cenil. „Přišli mě i povzbudit, což od nich bylo neuvěřitel­ně milé. Oba opravdu mají týmového ducha.“

Na Federerovi i Nadalovi bylo během celého pátečního progra- mu patrné, jak Laver Cup prožívají.

Ostatně sami opakovaně ujišťovali novináře, že přijeli do české metropole zvítězit a že nejde o žádnou exhibici.

Rychle se jim podařilo stmelit výběr Evropy. Při zápasech Thiema i Marina Čiliče potleskem a vítěznými gesty slavili zdařilé výměny. Jindy zase trnuli, tváře jim křivilo napětí a nervozita.

„Když mě pak přišli povzbudit, ohromně mě to nakoplo,“přiznal dvojnásobn­ý semifinali­sta Roland Garros.

Ostatně letos se Thiem o postup do finále utkal právě s Nadalem, který byl tehdy hodně obezřetný a nehodlal Thiema podcenit. „Je kvalitním, silným protivníke­m,“říkal uznale.

Nyní se ze soupeřů stali učitel a žák. Společně se pak mohli těšit z druhého i třetího bodu pro Evropu, Thiem porazil Isnera po dramatické­m super tie-breaku – 6:7, 7:6, 10:7 a Alexander Zverev udola Kanaďana Denise Shapovalov­a 7:6 a 7:6.

Vypořádal se s dělovým servisem dvoumetrov­ého obra. „Občas ale proti němu nestihnete udělat vůbec nic,“pobavil.

V prvním utkání pak porazil Chorvat Marin Čilič Američana Francese Tiafoeho 7:6, 7:6.

„Bylo mi ctí otevřít novou událost. Je hezké, když vás ostatní hráči podporují z lavičky. Byl to pro mě velký den,“řekl vítězný Čilič.

„Člověk se musí v zápase neustále soustředit na sto procent, musí hrát na nejvyšší úrovni. Tím, že jsou utkání kratší a může se rozhodovat v super tie-breaku, tak si člověk nemůže dovolit slabší chvilku.“myslí si.

Laver Cup nechtěl srovnávat s grandslamy, radši sáhl po Davis Cupu. „I tady hrajete za tým, ten je na prvním místě.“

A právě pro něj vybojoval historicky první bod udělený za výhru na Laver Cupu.

 ?? Zajistil týmu Evropy druhý bod, když porazil Američana Johna Isnera FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Dominic Thiem
Zajistil týmu Evropy druhý bod, když porazil Američana Johna Isnera FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Dominic Thiem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia