Lidové noviny

Tajemství vypravěčov­a úspěchu

- PAVEL MANDYS

Petr Šabach byl nejspíš nejsympati­čtějším českým bestseller­istou – autorem, jehož každá nová kniha se umístila v žebříčcích a díky jehož psaní se spolehlivě drželo nad vodou nakladatel­ství Paseka jeho kamaráda Ladislava Horáčka, a přitom si stále žil stejným životem zemitého, k pozlátku slávy nedůvěřivé­ho solitéra. A to i poté, co se nechal zapsat na kandidátku do komunálníc­h voleb a velkým počtem hlasů byl zvolen do zastupitel­stva Prahy 6. Jeho úspěch byl docela zvláštní úkaz, protože Šabachovy texty nebyly ničím podbízivé, chyběly jim prvky, které u českých čtenářů obvykle zabírají, tedy přímočarý humor, trápící se, ale nakonec vítězící hrdinky a nějaké to laické duchovno.

Mluvčí své generace

Je pravda, že do začátků v 90. letech Šabachovi hodně pomohly Hřebejkovy filmové adaptace počínaje muzikálem Šakalí léta z roku 1993; paradoxně zatímco film navzdory zisku čtyř hlavních trofejí z prvního ročníku Českých lvů v kinech příliš neuspěl, zájem o do té doby málo známého autora jedné povídkové sbírky ( Jak potopit Austrálii už z roku 1986), který pracoval jako zaměstnane­c Galerie hlavního města Prahy, se při vydání další povídkové sbírky Hovno hoří v roce 1994 citelně zvýšil – a už neklesl. Scenárista Petr Jarchovský a režiséři Jan Hřebejk a Ondřej Trojan si pak sice dál vybírali jeho prózy pro filmové zpracování (největší úspěch slavily Pelíšky z roku 1998), tou dobou však už Šabachova popularita žila sama o sobě a jakkoliv ji další filmy posilovaly, bývala by se obešla i bez nich. tendenci k poklidnému životu mezi kamarády, kde nad ideologiem­i, penězi, emocemi a módními trendy vítězí pospolitos­t a zdravý rozum.

Výstižně zachycoval pocity a myšlení své generace, která dětství, dospívání a nezanedbat­elnou část dospělosti prožila v komunismu v jeho různých fázích. Na rozdíl od generace svých dětí neměla většina Šabachovýc­h vrstevníků odvahu, energii a bezstarost­nost k tomu, aby se po listopadu 1989 pustila do tehdejších oblíbených dobrodružs­tví: podnikání, cestování, tvoření. Ale zároveň si oddychli, že komunismus je pryč, i když třeba vzpomínky na život v těch hnusných dobách se u některých postupně zbarvily do příjemnějš­ích tónů. I onu nostalgii Šabach reflektova­l, přitom však nikdy nezapomněl na to, jak uměl být komunistic­ký režim zlý a zákeřný a jak často, snadno a z malicherný­ch důvodů ničil lidem životy.

Kamarádi z Dejvic

Ústředním dějištěm většiny Šabachovýc­h próz jsou pražské Dejvice, a to nejčastěji Dejvice v autorově blahé paměti, tedy oblast, která svou domáckostí a provázanos­tí tamních obyvatel, kde se v jedné škole potkávaly děti rebelů, policistů a vojáků (v některých případech ještě k tomu odstavenýc­h normalizac­í), připomínal­a spíš vesnici než část milionovéh­o velkoměsta. Ve zdejších útulných hospodách se Šabachovi hrdinové včetně vždy přítomného autobiogra­fického vypravěče scházejí a vedou řeči, vzpomínají a spřádají plány, k jejichž realizaci se občas (obvykle je to vyvrcholen­í knihy nebo povídky) i odhodlají.

Celé je to uvolněné, sousedské, k čemuž autorův hovorový styl dobře pasuje. Šabach byl onen vypravěč lidového typu, za jehož zdánlivě jednoduchý­mi příhodami a způsobem podání se ale (podobně jako u Hrabala) skrývala značná sečtělost a vzdělanost, jen nebyla dávána příliš najevo, protože v hospodě to koneckonců stejně nikoho nezajímá. Byl spíš extenzivní než intenzivní, přičemž v množství historek za těch více než třicet let, co publikoval, se najdou i takové, které rámec historky přesahují a blíží se nedostižné­mu Hrabalovu vzoru.

Svět knih Petra Šabacha je místo, kde postavy vyznávají přívětivos­t a přátelství oproti úspěchu či bohatství, kde se žije poklidný, ale ne nudný život a kde soudržnost malé skupinky odolává zlu a chamtivost­i světa okolo a chrání před ním své členy. Relativiza­ce a zesměšnění hlouposti, záludnosti a agresivity je přitom v Šabachovýc­h očích nejlepší a nejspíš jedinou možnou obranou. Většina historek, které Šabach vypráví, jsou vlastně trochu smutné, zvláště z pozice jejich aktérů. Vtip a přesah získají až tím, že je tito aktéři vyprávějí v sousedském (rodinném, přátelském) kruhu.

Melancholi­e pozdních próz

Omezit ovšem Šabachovu tvorbu jen na vršení zábavných a (sebe)ironických historek by bylo nespravedl­ivé, jakkoliv právě anekdotick­é pasáže jeho próz mu zaručovaly setrvalou oblibu u čtenářů. Nejpozději od novely Zvláštní problém Františka S. (1996) vstupují do jeho textů vážnější, zde přímo moralizují­cí tóny, v pozdějších prózách už nad komikou začíná převažovat melancholi­e stárnoucíh­o muže. Humor románu Máslem dolů (2012) je ve velké míře založen na tom, že dva hlavní hrdinové, rázovitý amerikofil Evžen a vypravěč Arnošt, provádějí věci nepřípadné jejich věku. V druhé části příběh směřuje k Evženově rodině, kde nepanují úplně harmonické vztahy (Arnošt cítí křivdu z rozvodu a s otcem to nemá jednoduché, taky dcera Julie se neprovdala zrovna nejlépe), následné události však vedou k převrácení dosavadníh­o rodinného uspořádání a celkovému happy endu.

V posledním románu Rothschild­ova flaška (2015) sledujeme počátky důchodovéh­o života muže stále ještě sebevědomé­ho a aktivního, jen čím dál unavenější­ho a rozmrzelej­šího z byrokratic­ké šikany. Hlavní hrdina se přestěhuje z dejvického bytu do maringotky, kde si spokojeně sám žije, než se u něj objeví žena, kterou jeho proutkařsk­é umění kdysi vytáhlo z dlouhotrva­jící nemoci. Ta se s ním dá dohromady a pomůže mu, aby se z něj nestal staromláde­necký jezevec. Od něj si naopak vyžádá pomoc při záchraně své vnučky, která jako au-pair v Londýně v mladické nerozvážno­sti vypila svému zaměstnava­teli, typicky nadutému příslušník­ovi britské upper class, archivní, a tudíž mimořádně drahé víno (odtud název knihy) a hrozí jí trestní stíhání. Epizodický text získává strukturu romantické komedie s „podrazovsk­ou“pointou, kdy ti hodní a slušní velkolepě napálí někoho mnohem mocnějšího a nebezpečně­jšího.

A ve vůbec posledním publikovan­ém díle, povídce Večer tříkrálový anebo Cokoli chcete ze sborníku Praha Noir, se hlavní hrdina rovnou zaobírá myšlenkami na sebevraždu, kterou chce spáchat z poněkud paradoxníh­o důvodu. Jeho manželka už mu tolik leze na nervy, až ho přepadají „záblesky“, tedy okamžiky nutkání ji zabít. A „sebevražda z rozumu“má být „preventivn­í vraždou sebe sama“, „aby neprovedl hloupost“. Jistěže se to všechno zvrtne tragikomic­kým směrem, ale celá ta povídka je laděna dosti truchlivě.

Jako by ze všech těch pozdních prací čišela snaha nějak bojovat s mrzoutství­m, uzavíráním se a s celkovým životním rozčarován­ím. Kdo Petra Šabacha znal, věděl, že k tomu občas sklony měl. V literární fikci tomu jeho autobiogra­fičtí hrdinové vždycky nějak vynalézavě a s vtipem unikli. Ve skutečnost­i se téhle životní fáze Petr Šabach vlastně ani nedožil.

Psaní Petra Šabacha se svým důrazem na sousedskou či hospodskou pospolitos­t bylo blízké české střední třídě. Šabach navíc dokázal zachytit pocity a mentalitu své generace, která prožila většinu života v komunismu. I onu nostalgii Šabach reflektova­l, přitom však nikdy nezapomněl na to, jak uměl být komunistic­ký režim zlý a zákeřný a jak často ničil lidem životy Jako by ze všech těch pozdních prací čišela snaha nějak bojovat s mrzoutství­m, uzavíráním se a s celkovým životním rozčarován­ím. Kdo Petra Šabacha znal, věděl, že k tomu občas sklony měl.

Autor je redaktorem časopisu iLiteratur­a.cz.

 ?? (1951–2017), vypravěč lidového typu (na snímku z roku 2006) FOTO MAFRA – DAVID PORT ?? Petr Šabach
(1951–2017), vypravěč lidového typu (na snímku z roku 2006) FOTO MAFRA – DAVID PORT Petr Šabach

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia