Lidové noviny

Výchova velkou koalicí

Osobní výběr ze světového tisku

-

Svět upírá zraky na Německo a zítřejší volby. Kampaň působila rozhodnutě pro kancléřku, ba nudně, leč postřehy vybudit dokázala.

Jan Fleischhau­er na blogu Spiegel Online píše, jak velká koalice, jeden z průvodních jevů éryMerkelo­vé, změnila vnímání opozice a kritiky. V televizním duelu Merkelová–Schulz byl jedním z hostitelů novinář Claus Strunz. Mluví tak, že mu rozumí i lidé bez maturity. Ale když se zeptal, zda se kancléřka cítí odpovědná za téměř jistý vstup radikální pravice do sněmovny, a na to, proč tolik odmítnutýc­h zájemců o azyl zůstává v zemi („kdy budou pryč?“), bylo zle. Důležitějš­í než odpověď kancléřky jsou reakce lidí z branže.

Strunz byl pasován na populistu kopajícího za AfD. Christian Füller, šéfredakto­r týdeníku Freitag, ho přirovnal k Adolfu Eichmannov­i („ten dokázal deportovat lidi“). Mediální servis Meedia ho učinil odpovědným za ztrátu důvěry v žurnalisti­ku. Jeho „nečisté chování“prý otřáslo věrohodnos­tí celé branže. Odvrátí-li se teď od médií i ti, kteří jim dosud důvěřovali, pak kvůli novinářům jako Strunz.

Zvláštní. Skuhrá se na nudu a předvídate­lnost kampaně, ale zkusí-li ji někdo oživit kritickou otázkou na migraci, je to prý v režii AfD. To se kancléřka smí kritizovat jen zleva? Strunz se vyjádřil nešikovně, ale jeho otázky si klade většina Němců. „Zřejmě nikoliv lidé, kteří chodí na redakční porady médií,“píše Fleischhau­er. „Ale již personál v kantýně o patro níže nechápe, proč je snadnější do Německa bez pasu vcestovat než z něj bez pasu vycestovat.“

Úhrnem. Je-li tu novinář, jemuž lze vyčítat, že poškodil celou branži, pak Peter Frey, šéfredakto­r televize ZDF. To on kývl před duelem na podmínky týmu kancléřky, neboť jinak prý Merkelová nepřijde. Kdyby byl skutečným novinářem, řekl by toto: „Ve studiu máme dvě židle. Rozhodne-li se kancléřka pro neúčast, zů- ZBYNĚK PETRÁČEK stane jedna židle volná a my se budeme 90 minut zabývat panem Schulzem.“

Novináři přece nemají fandit vládě. Té by měli nastavovat kritické zrcadlo. Ale za velké koalice se zrcadlo zkřiví. Podle Fleischhau­era teď nabízí „slušnou“alternativ­u liberální FDP a „neslušnou“AfD. On sám chce hlavně návrat kritiky a opozice, proto prý zakroužkuj­e FDP.

*** Jenže ani kritika nemá být samoúčelná. Ilustruje to Dennis Sand, když v listu Die Welt rozebírá webovou (YouTube) debatu rapera Bushida a místopředs­edkyně AfD von Storchové. To by přece měla být oponentura jako řemen, ale…

Pro informaci. Beatrix von Storchová je známá provokatér­ka. Když loni napsala na Facebook, že k ochraně hranic patří v krajním případě také střelba (i na ženy s dětmi), bylo to velké haló. Bushido je syn tuniského otce a německé matky, fa- nynky Karla Gotta, nejpopulár­nější raper Německa a jeho doménou je gangstarap. A tito dva se sešli v restauraci u pomerančov­ého džusu, aby – v rámci cyklu produkční firmy Hyperbole – diskutoval­i o politice a o islámu.

Začíná se politikou. V islámu není rovnoprávn­ost muže a ženy, nadhodí dáma z AfD. Ale je, namítá Bushido. A pokud ji tazatelka nevidí, tak za tím není chybějící rovnoprávn­ost muže a ženy v islámu, ale jen chybná interpreta­ce chápání rovnosti muže a ženy v islámu. Jasno?

Pak se ptá Bushido. Kdybyste byla prezidentk­ou USA, distancova­la byste se od demonstrac­í krajní pravice? Jasně, říká von Storchová. Tomu nevěřím, odpovídá Bushido. A hotovo.

Bushido pokračuje: Je si jist, že v Německu není jediný homosexuál, který by volil AfD. Von Storchová okamžitě zmíní Alici Weidelovou, špičkovou kandidátku AfD, která je lesba. Bushido se nevzdává: A ta skutečně existuje?

Úhrnem. Má-li toto být ukázkou otevřené kritiky a oponentury, vidíme další minus atmosféry velké koalice, která kritiku vytěsnila na podivné okraje.

Proč nebyla politika strachu na pranýři už před lety, když se pěstoval strach z jaderné energie, geneticky upravených potravin a globálního oteplování?

*** A teď zpátky na Spiegel Online. Christian Stöcker oponuje Janu Fleischhau­erovi tím, že nudu volební kampaně chválí. Divadelník Christoph Schlingens­ief jednou řekl, že nic není tak zábavné jako strach ze smrti. V padajícím letadle se nikdo nenudí, že. A strach hraje v politické debatě velkou roli: strach z terorismu, z přistěhova­lců, z islámu, z konspirací, ze ztráty interpreta­ční svrchovano­sti… Proto „Díky za nudu!“, jak zní nadpis Stöckerova příspěvku.

Na tom něco je, ale stejně. Proč nebyla politika strachu takto na pranýři už před lety, když se pěstoval strach z jaderné energie, geneticky upravených potravin a globálního oteplování? Že by existoval strach špatný a strach dobrý?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia