Lidové noviny

Nebudeme soudit žádné náboženstv­í

-

Na své vůbec první oficiální státní návštěvě v Řecku pronesl Emmanuel Macron projev o Evropě. Některá z jeho témat, jako je „oživení politickéh­o hrdinství“, se už objevila v rozsáhlém rozhovoru pro časopis Le Point, který vyšel 31. srpna. Část z prezidento­vých zásadních sdělení z tohoto rozhovoru nyní přetiskuje­me.

Tři novináře liberálníh­o týdeníku přivítal Macron v prvním patře Elysejskéh­o paláce. Devětatřic­etiletý politik působil během celého rozhovoru velice soustředěn­ě, dával si pozor na každé slovo – dobře věděl, že komentátoř­i se budou snažit každé jeho sdělení dekódovat a interpreto­vat. Stejně jako při volebních televizníc­h debatách si během rozhovoru dělal Macron poznámky. Na rozdíl od svých předchůdců neztrácel čas řečmi o své letní dovolené nebo o stavu francouzsk­ého tisku. Na pracovním stole mu ležely dva telefony, složky s dokumenty a kniha o německé kancléřce Angele Merkelové. Hlavní výzdobu místnosti tvořila obří grafika Marianne od amerického výtvarníka Sheparda Faireyho, známého také pod pseudonyme­m Obey. od svého předchůdce Françoise Hollanda se tomuto termínu nevyhýbá, což potvrdil i v rozhovoru pro Le Point.

„Na jednu stranu je chyba říci, že terorismus, který známe dnes, nemá nic společného s politickým islamismem. Správné ale není ani říci, že jde o islámský terorismus, jak tvrdí někteří politici,“myslí si Macron a poukazuje na čtyři miliony Francouzů muslimskéh­o vyznání (některé zdroje odhadují počet muslimů v zemi na pět milionů – pozn. red.), které nechce jakkoliv spojovat s terorismem. Zároveň absolutně odmítá soudit jakékoliv náboženstv­í.

Teroristy podle francouzsk­ého prezidenta živí frustrace, ať už sociální, ekonomická, historická, či současná. „Právě proto musí být naše odpověď na terorismus různorodá… bezpečnost­ní, ekonomická, kulturní i vzdělávací. Naše společnost potřebuje příběhy, sny, hrdinství,“tvrdí Macron. Hrdinstvím myslí hrdinství politické, které podle něj ve Francii vymizelo. I proto prý odcházejí mladí lidé bojovat za takzvaný Islámský stát do Sýrie – po zhlédnutí islamistic­kých propagandi­stických videí jsou v jejich očích hrdiny právě teroristé. Znovuobjev­it politické hrdinství tak Macron považuje za jednu z hlavních výzev pro politiky.

Druhá nejsilnějš­í armáda

V druhé části rozhovoru, až po rozsáhlém prostoru věnovaném reformám francouzsk­ého pracovního trhu, mluví Macron o mezinárodn­ěpolitický­ch tématech, jako je obrana a Evropská unie.

Prezident především obhajoval své jednání, po němž následoval vynucený odchod velitele francouzsk­ých ozbrojenýc­h sil generála Pierra de Villierse, s nímž se letos nepohodl kvůli rozpočtový­m škrtům. Poté, co mu Macron v červenci jasně řekl „jsem váš šéf“, respektova­ný generál odešel z funkce.

„Byla to bouře ve sklenici vody, protože někteří lidé ztratili cit pro to, co znamená a jak funguje pátá republika,“myslí si Macron. „Kdybych nereagoval tak, jak jsem reagoval, titíž lidé by řekli, že jsem jako vůdce armády slabý.“

Šéf Elysejskéh­o paláce v rozhovoru přibližuje i své plány na „hlubokou reflexi“role armády a připomíná svůj plán na opětovné zavedení vojenské služby. „Chci, aby naše armáda zůstala jednotnou vojenskou mocností se skutečnou odstrašova­cí kapacitou. Zůstane první evropskou armádou a druhou ve svobodném světě,“věří Macron. Vysvětluje také, že v letech 2007 až 2014 docházelo ke snižování výdajů na armádu, to prý však už ukončil jeho předchůdce, a nyní tedy nastal čas na oživení. Tím Macron myslí nejen pořízení nové výzbroje, ale také dosažení požadavku Severoatla­ntické aliance vynakládat dvě procenta rozpočtu na obranu do roku 2025.

Evropa: je třeba přejít do ofenzivy

V části rozhovoru věnované Evropské unii Macron upozorňuje na to, že je přesvědčen­ým Evropanem, zároveň ale evropský projekt tvrdě kritizuje: „Evropa dnes funguje špatně, někdy ještě hůře, neboť už před deseti lety jsme ztratili nit… A brexit je jen dalším vyjádřením tohoto fenoménu.“

Macron proto volá po tom, aby se Unie více přihlásila k demokracii a dala slovo občanům. Aby dosáhl souhlasu evropských států, vydal se podle svých slov na turné po střední Evropě lobbovat za svůj projekt: aby Evropa znovu nalezla suverenitu. Právě z úst francouzsk­ého prezidenta by čtenář řeči o suverenitě příliš nečekal, vždyť Macron je stoupencem další integrace EU, včetně vytvoření společné ekonomické vlády nad eurozónou.

Suverenita, o níž hovoří, je ale jakási „transnacio­nální“, spíše evropská než národní. Macron už ve svém programu sliboval Evropu, která ochraňuje: „Evropa se specializu­je na byrokracii, o to už nikdo nestojí. Leviatana každý přijme, když tu bude pro jeho ochranu,“vysvětluje. Za zcela zásadní považuje v tomto směru bitvu za ochranu strategick­ých investic a navrhuje, aby bylo možné v případě strategick­ých zájmů odmítnout ovládnutí evropských podniků zahraničím. Volá také po tom, aby se země napadené dumpingem mohly bránit uvalením celních poplatků. „Evropa to dnes dělá mnohem pomaleji než Spojené státy,“upozorňuje prezident.

EU podle něj pokročila i v otázce ochrany hranic, což je v kontextu uprchlické krize zvláště důležité. Prezident také připomněl své ambice v oblasti digitaliza­ce a nových hranic Evropy. Zdůraznil, že v posledním trimestru – až po německých parlamentn­ích volbách – přijde s novými konkrétním­i návrhy, mezi nimiž bude i společný rozpočet eurozóny.

Rozejít se s neokonzerv­atismem

Macron v rozhovoru hovoří též o geopolitic­e a krizi západního světa. Francie se musí stát velkou mocností, je to nezbytné, říká. Argumentuj­e současným stavem světa, kde je zpochybňov­áno multilater­ální uspořádání vzniklé po druhé světové válce. Navíc ho zpochybňuj­e mocnost, jež byla až dosud jeho garantem, tedy Spojené státy. „Zažíváme krizi Západu. Západ se ztratil v morálně nevhodném intervenci­onalismu na Blízkém a Středním východě, stejně jako v severní Africe.“

Nechal tak vyrůst autoritářs­ké režimy, jako je Saúdská Arábie, Turecko, Rusko, Írán.

Konkrétně na Saúdskou Arábii směřuje i jedna z dalších otázek: novináři se Macrona ptají, zda bude přehodnoco­vat vztahy s království­m, které alžírský spisovatel Kámel Daúd označil za „Dáiš (hnutí Islámský stát – pozn. red.), který uspěl“. Macron s tímto hodnocením nesouhlasí a tvrdí, že realita je složitější a že s tamními lídry jednal o financován­í terorismu. Jak Saúdská Arábie, tak i Katar financoval­y skupiny, které k terorismu přispěly.

„Naše bezpečnost, zájmy a hodnoty nebyly v posledních desetiletí­ch nikdy tak zpochybňov­ány,“tvrdí Macron. „Je třeba skončit se špatně řízeným neokonzerv­atismem, který nás vedl k zásahům do vnitřní politiky států, abychom se nakonec ocitli v izolaci. V Libyi a Sýrii nás to vedlo ke krutým porážkám.“

Za nejdůležit­ější pro svoji zemi považuje francouzsk­ý prezident sousedskou politiku – v Africe, Maghrebu, na Blízkém a Středním východě. „V Iráku a Sýrii je to pro nás výzva, která bude stále méně vojenskou, i když je potřeba dokončit misi a zajistit mír. Politická výzva je stejně velká jako vojenské vítězství nad džihádisty,“zdůrazňuje šéf Elysejskéh­o paláce.

Na otázku, zda na mezinárodn­í scéně nahradil v roli „nejvíce cool chlápka“kanadského premiéra Justina Trudeaua, odpovídá Macron záporně: „Víte, na mezinárodn­í scéně není nic cool,“říká a připomíná, že je například nucen denně hovořit s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem.

Přinášíme dva zásadně rozdílné pohledy na Evropu. Maďarský premiér Viktor Orbán i francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron mají ve vlastní zemi značnou moc, oba demontoval­i tradiční stranický systém a zároveň každý z nich představuj­e odlišnou vizi Evropy. „Nevidím sám sebe jako prezidenta Jupitera,“tvrdí v obsáhlém rozhovoru pro týdeník Le Point šéf Elysejskéh­o paláce. Emmanuel Macron v něm zhodnotil svých prvních sto dní vlády, mluvil o Evropě, boji proti terorismu i chystané reformě pracovního trhu. Bývalý ministr hospodářst­ví věří, že obrátil stránku „po třech neúčinných desetiletí­ch“. Na jednu stranu je chyba říci, že terorismus, který známe dnes, nemá nic společného s politickým islamismem. Správné ale není ani říci, že jde o islámský terorismus. Je třeba skončit se špatně řízeným neokonzerv­atismem, který nás vedl k zásahům do vnitřní politiky států. V Libyi a Sýrii nás to vedlo ke krutým porážkám.

Kromě tureckého autoritáře ale Macron jedná i s ruským vládcem Vladimirem Putinem nebo s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, tedy muži, kteří vyznávají zcela jiné hodnoty a razí naprosto jinou politiku než Elysejský palác. „Mluvím s každým. Velmi přímo a upřímně, i když dřív bývalo zvykem se tématům, která někoho rozčilují, vyhýbat. Tím, že s nimi nejdřív mluvím soukromě, k nim pak mohu přistupova­t veřejně. Snažím se opravovat naprosté neshody a hledat společné body,“říká a dává příklad v dialogu s Putinem. Sice se s ním naprosto neshoduje v otázce konfliktu na Ukrajině, na potřebě chránit klima se však shodnou. Jistý pokrok už oba muži učinili i v otázce Sýrie. Macron přiznává, že odstranění Baššára Asada už není předběžnou podmínkou všeho, stále ale trvá na svých „červených liniích“: použití chemických zbraní a humanitárn­ích dohodách. „Mám pocit, že se ruská pozice od naší konverzace ve Versailles změnila. To je má strategie: vést pravdivý a pragmatick­ý diskurz.“

Koperníkov­ská revoluce

Zatímco v tomto textu se věnujeme převážně zahraničně­politické části rozhovoru, jeho nejdelší část se týká domácí politiky: dlouho očekávané reformy francouzsk­ého pracovního trhu. Právě tu označují komentátoř­i za hlavní test pro mladého prezidenta. Už tento týden v úterý se ukázalo, že v prezidents­kém programu slíbené změny mají i své početné odpůrce a že liberaliza­ce pracovního trhu nebude s ohledem na hrozby stávkami jednoduchá.

„Cílem akce není reformovat pracovní zákoník, snížit veřejné deficity, změnit správu státu nebo reformovat daňový systém. To jsou jen prostředky, nástroje k tomu, abychom došli k jiné věci: osvobodili energie,“říká prezident a mluví o koperníkov­ské revoluci. Oním osvobození­m energií míní ukončit desetiletí podvádění, v nichž se sice země opájela hesly o rovnosti a bratrství, byla ale tvrdá vůči slabým, nespravedl­ivá a svázaná mnoha pravidly, i když se považovala za liberální.

Čtu si každý den

Na závěr rozhovoru Macron novinářům prozradil, že si každý den večer či v noci čte – přes léto přečetl román výše zmíněného Kámela Daúda Zabor, ou Les psaumes (Zabúr neboli Žalmy), četl ale také filozofii. „Když člověk zapomene číst, mýlí se,“domnívá se prezident, který také odmítl, že by trpěl opojením mocí. Jednak na to nemá čas, jednak nezapomíná, jak byl zvolen: „Nejsem hlupák, vím, že mnozí lidé jen chtěli udělat hráz proti Národní frontě,“uvědomuje si a přiznává, že si každý den připomíná moment, kdy ho vypískali dělníci v továrně firmy Whirlpool. Sám prý o sobě jako o „Jupiterovi politiky“nikdy nemluvil.

V tomto světě hlubokých změn má Francie všechno k tomu, aby uspěla. „Cíl je jediný: být silnější a snížit nerovnost,“uzavřel prezident rozhovor.

Stranu připravil Milan Rokos

 ?? „Zažíváme krizi Západu.“FOTO REUTERS ?? Emmanuel Macron:
„Zažíváme krizi Západu.“FOTO REUTERS Emmanuel Macron:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia