Lidové noviny

Život a doba „něžného barbara“

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Přezdívka „něžný barbar“je pevnou součástí hrabalovsk­é mytologie. Pražská výstava s prostým názvem Vladimír Boudník ho ale ukazuje bez mýtů: jeho grafiky, život i způsob uvažování a projevu.

Grafik Vladimír Boudník (1924–1968) patří k osobnostem, jež se pohybovaly na okraji – oficiálníh­o výtvarného umění, společnost­i i veřejného zájmu. Je to dáno i tím, že jeho dráha spadala do dvou poválečnýc­h dekád, doby vzestupu a pak jen pozvolného uvolnění komunistic­ké totality.

Boudník se nikdy neprofilov­al jako výslovný nepřítel režimu, ale nikdy neudělal nic, co by se dalo vykládat jako sympatie s režimem. Byl ukázkou solitérstv­í.

názorný obraz. Je to obraz člověka, který od útlého věku vyrůstal bez rodičů a do značné míry ho utvářelo prostředí dělnické reality. Boudník střídal průmyslovk­u, totální nasazení v Německu, grafickou školu a práci v ČKD Vysočany. Jako vyučený nástrojař i grafik se uplatnil v dílně, u rýsovacího prkna i v propagaci.

Dílenské či dělnické prostředí se zpětně odráželo v jeho výtvarném projevu. Inspiroval­y ho plechy, šrouby nebo poško- zené nástroje. Vtloukal je do plátů, svařoval a ryl do nich, čímž vznikaly matrice pro grafiku. Říkal tomu aktivní grafika a přinášela jistý paradox. V ryze dělnickém prostředí dala po vytištění vznikat ryze abstraktní­m dílům. I proto je Boudník považován za předchůdce pozdějšího informelu. A ačkoliv své grafiky poprvé vystavil v dělnické kantýně, v jistých kruzích získaly cejch „shnilých pozůstatků starého buržoazníh­o řádu“.

Výstava ale předvádí i jiné Boudníkovy aktivity. Jeho utopické apely ( Manifest národům), které rozesílal, bez odezvy, různým lidem či redakcím. Jím vymyšlený explosiona­lismus, který prosazoval zcela volnou tvorbu založenou na asociacích. Explosiona­listé, Boudník s přáteli, vystupoval­i veřejně až do poloviny 50. let. Snažili se probouzet imaginaci například tím, že na starých zdech graficky upravovali odchlíplou omítku do podob, jež se nabízely. Bylo to umění pomíjivé, tudíž se zachovalo jen na pár vzácných fotografií­ch.

Více snímků předvádí Boudníka v prostředí bytu či ateliéru. A pak samozřejmě v 60. letech, kdy už mohl jakž takž normálně vystavovat. Leč právě v té době odešel ze života sebevraždo­u.

Vladimír Boudník. Muzeum hlavního města Prahy, Na Poříčí 22, Praha. Do 19. listopadu.

 ?? I když Vladimír Boudník prvně vystavoval v dělnické kantýně, jeho grafiky získaly cejch „shnilých pozůstatků starého buržoazníh­o řádu“. Zde je na snímku z roku 1967. FOTO MHMP ?? Explosiona­lista.
I když Vladimír Boudník prvně vystavoval v dělnické kantýně, jeho grafiky získaly cejch „shnilých pozůstatků starého buržoazníh­o řádu“. Zde je na snímku z roku 1967. FOTO MHMP Explosiona­lista.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia