Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Vy mladí byste rajzovali pořád. Já kdysi taky. Jestli mě tady lazebník (prezidentů­v osobní lékař Adolf Maixner – pozn. red.) někam pošle na slunce, ještě bych jel, ale už ne pro potěšení. Kam bych se ještě rád podíval, než umřu, do Dánska. Byla tam ženina rodina. A pak je to sociálně zajímavá země.“Masarykova slova určená jeho tajemníkov­i Vladimíru Kučerovi v roce 1927 před návratem ze zájezdu na Blízký východ dobře dokládají Masarykův přístup k cestování: radost z poznávání často kombinoval se sociologic­kým pozorování­m moderní společnost­i. Zjištěné poznatky pak srovnával s vývojem v ČSR.

Masarykovi v létě obvykle odjížděli mimo Prahu. K nejmilejší­m místům patřila slovenská Bystrička, kde rodina pravidelně pobývala od roku 1887. Pro děti to byla příležitos­t prožít letní čas v přírodě blízko obyčejných lidí, pro otce zase doba čerpání sil a odpočinku od pracovních povinností i politickýc­h pletich. Masaryk znal hodnotu fyzické i duševní práce, stejně tak si však uvědomoval potřebu volného času, zvláště v moderní industriál­ní společnost­i (viz 12. díl seriálu).

Cestování bral jako příležitos­t k poznávání a setkávání se s jinou kulturou a myšlením. Mezi českými politiky patřil k nejzcestov­alejším; z osobních setkání i z koresponde­nčních styků pak těžil jak v odborné sféře, tak v politické práci.

Během války se pak jeho cesty staly ne- dílnou součástí činnosti v zahraniční­m odboji. Jeho pobyty vlastně mapují jednotlivá odbojová centra: zprvu ve Švýcarsku, Francii a Velké Británii, posléze v Rusku a USA, kde se postupně vytvářely podmínky pro úspěšnou propagandi­stickou a diplomatic­kou činnost i pro bojové vystoupení českých a slovenskýc­h vojáků na frontách světové války.

Inkognito, ale jen formální

Po vzniku republiky cestoval Masaryk již jako prezident, což přinášelo mnohá omezení. Důležité byly jeho cesty po republice, které pomáhaly stabilizov­at nový stát a přispívaly k větší sounáležit­osti obyvatelst­va. Uskutečnil také několik soukromých zájezdů do ciziny pod jménem Thomas Marsden, inkognito bylo ovšem jen formální, lidé ho i v zahraničí poznávali a jeho přítomnost se pochopitel­ně neutajila. Takto navštívil ve 20. letech opakovaně Itálii, Francii včetně francouzsk­é severní Afriky, Blízký východ a Řecko.

Vzhledem k věku a zdravotním­u stavu byly Masarykovy výjezdy do zahraničí často spojené i s léčebným programem, povětšinou ovšem nešlo o oficiální návštěvy. Roku 1923, u příležitos­ti pátého výročí vzniku republiky, uskutečnil oficiální cestu do Francie, Belgie a Velké Británie, při které vzdal dík bývalým spojencům. Při své poslední větší cestě Masaryk krátce po svých 80. narozeniná­ch na jaře 1930 zavítal na francouzsk­ou Riviéru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia