Lidové noviny

Výlet do Londýna, Nového Yorku, Paříže nebo do Bosny

Budete potřebovat pár hodin. Na Sibiř si můžete vyhradit klidně týden, a když budete mít štěstí, v zimě můžete dobruslit třeba na Tajvan. Pas potřebovat nebudete, všechna tato místa hravě zvládnete přímo v Česku.

-

Míst se světovými názvy se u nás urodilo nebývale a některá jména jsou skutečně velmi exotická.

Tak například Tajvan: jedná se o ostrov na Lipně zhruba mezi Hůrkou a Valtrovem. Když si dáte trochu práce, zjistíte, že jde o největší ostrov lipenské přehrady a roste na něm smíšený les. Méně jasný je důvod, proč se mu říká Tajvan. Možná proto, že tva- Nejslavněj­ší česká Amerika je samozřejmě lom Velká Amerika u Berouna. Znáte ji z kultovního westernu Limonádový Joe, ovšem běžným výletníkům je vstup do lomu přísně zakázán, podívat se do něj můžete jen shora, kde po okraji lomu vedou vyšlapané cesty i turistická značka. Světovými jmény se tenhle kraj jen hemží: hned za Amerikou leží lom Mexiko, kousek za ním Kanada a ještě dál v lesích objevíte lom Malá Amerika.

Z Kanad je ale nejznámějš­í ta Česká, tedy přírodní park Česká Kanada na Jindřichoh­radecku. Název vymyslel ve dvacátých letech minulého století Jaroslav Arnošt Trpák, rodák z Jindřichov­a Hradce a pražský novinář, který Severní Ameriku procestova­l. Nápad se zalíbil a k České Kanadě se záhy začala hlásit další místa, třeba zámek Červená Lhota, Stráž nad Nežárkou, Počátky, Deštná nebo Třeboň. Trpák trpěl; za základ „své“České Kanady totiž považoval pouze rybníky a lesy v krajině okolo Jindřichov­a Hradce, Kunžaku, Nové Bystřice a hradu Landštejna a území nechtěl rozšiřovat. S tím, kde Česká Kanada začíná a končí, si dnes nikdo hlavu neláme.

Na jihu Čech najdeme i docela známou Českou Sibiř, což je pahorkatin­a mezi Táborem a Voticemi, o kus dál leží Český Merán, jak se označuje krajina kolemměsta Sedlec-Prčice, prý pro podobnost s italským regionem. Vybírat si z několika destinací můžete, když chcete jet na dovolenou do Mexika. Kromě již zmíněného lomu se tak říká ulici ve Fryštáku, části Klimkovic, kousku Nýřan a najdete je i ve Sklenařicí­ch poblíž Tanvaldu.

Samostatno­u kapitolou je Sahara. Kdekdo ví, že Moravská Sahara je krajina mezi železniční­mi stanicemi Bzenec-přívoz a Roha- `A propos, další Srbsko objevíte v Českém ráji. A když už se touláme po Balkánu, tak jeden najdete přímo v Praze, na Písecku se můžete zastavit v Temešváru, Jadran je rybník a rekreační areál u Františkov­ých Lázní, Baška se nazývá vodní nádrž a obec u Frýdku-Místku a Černých Hor či Černých hor máme v Česku tolik, že si na nějakou určitě vzpomenete sami.

Zpět na Saharu a do Afriky: už jste se koupali v Asuánu? Vůbec nemusíte jezdit do Egypta, jednu vodní plochu tohoto jména objevíte v Prokopském údolí na okraji Prahy, další mezi Jemnicí a Moravskými Budějovice­mi a říká se tak i rybníku v Jablonecké­m žlabu u Přibyslavi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia