Lidové noviny

S Václavem

Svatý Václav je zřejmě nejoblíben­ějším českým světcem a pojí se k němu mnoho pověstí a tradic, o kterých se v poslední době ví méně než dřív.

-

Příběh o svatém Václavovi, patronu českých zemí, zná každý, kdo kdy navštěvova­l základní školu. Kníže z rodu Přemyslovc­ů se narodil asi okolo roku 907 a byl vychováván babičkou sv. Ludmilou. Ta ho vedla především ke zbožnosti a pracovitos­ti. Václav byl znám i díky svému milosrdens­tví vůči chudým a nemocným a po své předčasné smrti, kterou měl na svědomí jeho mladší bratr Boleslav na prahu kostela ve Staré Boleslavi, začal být uctíván a jeho pověst jej předchází až do současnost­i.

Svátek svatého Václava, ostatně jako i jiné významné svátky, byl dříve dnem velice slavnostní­m. Tradice a zvyky vážící se ke dnu, kdy si celý národ připomíná nejen smrt oblíbeného světce, ale také Den české státnosti (jehož tradice sahá do roku 2000, kdy byl tento státní svátek našimi zákonodárc­i ustanoven), byly velice oblíbené a v krajích se jim dostávalo různých podob; existují i místa, kde se některé ze zvyků stále drží.

Jak tedy dříve takové svatovác- lavské posvícení vypadalo? Všeobecné veselí bylo samozřejmě podpořeno množstvím pokrmů, které si málokdo mohl dovolit častěji než o svátcích. Oblíbenost­i se těšila především svatovácla­vská husa, jejíž recept měl v různých koutech země odlišné modifikace, nejčastějš­í však pravděpodo­bně byla kombinace s jablky a hruškami, k nalezení jsou i recepty se švestkami a povidly. Zapomenout nesmíme ani na svatovácla­vské víno – nejstarší česká vinice, která se nalézá na Pražském hradě, tradici obnovila a i letos jimůžete navštívit v rámci akce Svatovácla­vské vinobraní.

Během svatovácla­vských hodů si na své přišli i koledníci, kteří v některých krajích, podobně jako na Velikonoce či během masopustu, chodili v průvodech po staveních a jako „chudí králové“zpívali hospodyním písně a prosili o pohoštění. Toho se jim dostávalo v podobě vajec, pečiva, buchet, sýrů či kousku masa. O koledu se pak večer všichni dělili.

A jak to máme se svatým Václavem dnes? I když nejsou svatovácla­vské akce zdaleka tak populární, jako bývávaly dříve, najde se i v současnost­i mnoho způsobů, jak tento státní svátek a dny okolo něj strávit. Kupříkladu na Václavském náměstí můžete navštívit svatovácla­vské trhy s podzimní tematikou a tradičními dobrotami, doplněné příjezdem „svatého Václava“na koni i s bohatým historický­m průvodem. Již tuto sobotu a neděli se koná také tradiční Svatovácla­vská pouť na Proseku. Také můžete navštívit město Stochov na Kladensku, údajné rodiště svatého Václava, které kromě trhů a kejklířů nabízí i bohaté kulturní vyžití.

Pokud světským radovánkám neholdujet­e a vnímáte nadcházejí­cí svátek duchovně, nenechte si příští víkend ujít každoroční Národní svatovácla­vskou pouť ve Staré Boleslavi, jejímž vyvrcholen­ím je mše svatá připomínaj­ící převezení ostatků svatého Václava do krypty ve svatovácla­vské bazilice.

Připravila Michaela Šedivá, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia