Lidové noviny

Jarní potěšení

-

Samozřejmo­stí je vysazování cibulovin na záhony, rozmáhá se také hezký zvyk nechat zjara rozkvést trávník v okolí domu. Vděčné a nenáročné jarní cibuloviny si však můžete vypěstovat také v nádobě umístěné na malém balkoně nebo u vstupních dveří.

Vyslanci jara

Tulipány a narcisy jsou všemi oblíbená klasika, ještě jsou tu ale další drobní vyslanci jara: vděčné sněženky, bledule, talovíny, krokusy, ladoňky, křivatce nebo modřence. Na jejich pěstování není nic složitého: je třeba jen vybrat vhodnou nádobu s odtokovým otvorem a naplnit ji běžnou zahradní zeminou, promíchano­u s pískem zhruba v poměru dva ku jedné. Cibuloviny pocházejí z oblastí s propustným­i půdami a nesnášejí přílišné přemokření, na dno nádoby je proto důležité nasypat drobný štěrk nebo keramzit – ten pak poslouží jako drenážní vrstva.

Právě teď je správný čas pro nákup květinovýc­h cibulí. Pozor na jejich kvalitu: měly by být na pohled zdravé a bez kazů, rozhodně ne plesnivé, s tmavými skvrnami či našedlým povlakem. Neberte cibule na omak měkké: živo- taschopná cibulka je pevná, s nepoškozen­ým povrchem. Mohutnější cibule by pak měla ukazovat na lepší schopnost kvetení.

Před vysazování­m je vhodné cibule namořit – některé již napadené cibule před vysazením není možné odhalit, jiné mohou být infikovány až v průběhu růstu. Rostliny pak neprospíva­jí a nekvetou. Mořit cibule je možné dostupnými fungicidy, k dispozici jsou také přírodní přípravky na bázi mikroorgan­ismů, které ničí škodlivé houby.

Pravidlo pro tulipány

Cibule jsou přichystan­é, pusťte se tedy do sázení: obecné pravidlo říká, že by se měly umístit zhruba dvakrát až třikrát tak hluboko, než jaký je průměr samotné cibule. Tulipány zasaďte klidně ještě o trochu hlouběji, vždy vzrůstným vrcholem vzhůru. Ani ve větších nádobách nesázejte do řádků: nejlepší je sázet ve velkých nepravidel­ných skupinkách velmi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia