Lidové noviny

Čeští politici: volby ovlivnila migrace

-

PRAHA Čtvrté vítězství v řadě, které sklidila Angela Merkelová, vyvolalo mezi českými politiky vesměs radostné a pochvalné reakce. A vnitřní povzdychnu­tí, co by za to některé strany daly, kdyby dopadly jako jejich německé ideologick­é protějšky.

Tak třeba ke dvacetipro­centnímu zisku SPD a druhé pozici v pelotonu vzhlížejí sociální demokraté, ale ze třetího místa pro populistic­ké hnutí AfD je zamrazilo. „Čtvrté volební vítězství Merkelové v řadě je důkaz, že v Německu vládne spokojenos­t,“zhodnotil volební lídr oranžových Lubomír Zaorálek. Předseda sněmovny Jan Hamáček doplnil, že vysoká podpora pro AfD je pro něj zklamáním.

Euforii vyvolala čísla v řadách Zelených, jejichž němečtí kolegové míří do vládní koalice. „Gratulace Die Gruenen k lepšímu než očekávaném­u výsledku. Takzvaná Jamajka koalice s CDU a FDP bude zajímavá,“těší se místopředs­eda Petr Kutílek.

Ze čtyřnásobn­ého, byť zesláblého zisku sousedních křesťanský­ch demokratů se radoval i lidovecký ministr kultury Daniel Herman, podle něhož tak vyhrála stabilita s prosperito­u. „Gratuluji Merkelové a Horstu Seehoferov­i k dalšímu jednoznačn­ému vítězství sesterskýc­h CDU/CSU. Přeji trpělivost při vyjednáván­í,“vzkázal Pavel Bělobrádek, lídr KDU.

Předseda ODS Petr Fiala považuje pokles podpory pro křesťanské demokraty a celkovou ztrátu dosavadníc­h vládních stran za protest části německých voličů proti migrační politice. „Navzdory tomu má Německo šanci na demokratic­kou vládu v čele s konzervati­vní CDU/CSU, která bude mít příležitos­t napravit chyby, které se staly,“uvedl.

Podobně to vidí i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Vítězem voleb je vlastně protestní strana AfD, která výrazně posílila na tématu uprchlíků a bezpečnost­i. Ukazuje se, že ne všichni Němci souhlasí s politikou své kancléřky,“řekl LN. kms, oko

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia