Lidové noviny

Ruské Němce zajímají penze, ne Krym

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/BERLÍN Pegida a Alternativ­a pro Německo (AfD) byly ještě před rokem hitem ruských státních televizí. V ruských novinách o nich vycházely analýzy, ze kterých vyplývalo, že právě tato dvě politická uskupení jsou nadějí pro obnovení přátelskýc­h rusko-německých vztahů. S blížícími se německými volbami se najednou začaly sympatie oficiálníc­h ruských médiíměnit. Zmizelo téma migrace a strašení Evropou plné teroristů, zmizely i kritické výpady proti kancléřce Angele Merkelové.

Vztah ruského prezidenta Vladimira Putina a Merkelové nebyl nikdy idylický, ale do anexe Krymu a války na Donbasu to byly alespoň vztahy korektní. Nyní je kancléřka mnohými Rusy pokládána za hlavního nepřítele Moskvy v Evropě, spojence Ukrajinců a zastánce protiruský­ch sankcí. Ovšem ve chvíli, kdy i v Kremlu pochopili, že Merkelová zůstane nejvlivněj­ším evropským politikem i po parlamentn­ích volbách, kritika její osoby ve vládních ruských médiích ustala.

Do poslední chvíle

Podpora Alternativ­y pro Německo ale byla zjevná až do posledních dnů. Na prvním kanálu ruské státní televize se dokonce objevila předvolebn­í reklama AfD. Takzvaných ruských Němců žije v zemi přes dva a půl milionu. Mezi přistěhova­lci s německým pasem tvoří ruskojazyč­ní devět procent, dalších sedm procent jsou Němci, kteří v 90. letech přišli do své vlasti z Kazachstán­u. Osm přistěhova­lců z bývalého SSSR letos dokonce kandidoval­o. Většina z nich za Alternativ­u pro Německo. Přesto podle sociologů nelze říct, že by všichni kolektivně podporoval­i pravicové a protievrop­ské strany. I ruskojazyč­ní voliči vnímají jako důležitějš­í než migraci sociální dávky, platy, školství, zdravotnic­tví, zaměstnano­st a stabilitu, kvůli které odešli z Ruska a usadili se v prosperují­cím Německu. Ruskojazyč­ní kandidáti se proto ani nevymezova­li vůči otázkám, jako jsou protiruské sankce nebo anexe Krymu, ale spíš slibovali stejné důchody pro repatriant­y z Ruska jako pro rodilé Němce.

Ani v minulosti se ruskojazyč- ní voliči nerozhodov­ali podle toho, jaký je vztah dané strany k Rusku. Loňský úspěch Alternativ­y ve volbách do berlínskéh­o zastupitel­ského úřadu do jisté míry zásluhou ruskojazyč­ných ovšem byl. Hesla o uznání Krymu součástí Ruska a odpor k muslimským uprchlíkům, které ruští přistěhova­lci vnímají jako konkurenci, část berlínskýc­h Rusů přesvědčil­y. I letos je Alternativ­a jedinou, která vedla předvolebn­í kampaň také v ruštině. Jenže podle politologů je nyní jiná atmosféra a témata jako migrace či Ukrajina už nejsou tak „žhavá“.

Střízlivá propaganda

Na rozdíl od voleb v USA a ve Francii byly ty německé ruskými propagandi­stickými kanály poja- ty střízlivěj­i. Navíc dle německých politologů měly různé dezinforma­ční kampaně pocházejíc­í z moskevské kuchyně na německé voliče menší vliv především proto, že o problému ruských metod zasahování do cizích voleb byli Němci poučeni. Měli i vlastní zkušenosti s šířením lží například o znásilnění třináctile­té ruské dívky Lízy žijící v Německu přistěhova­lci apod. Nedůvěra k oficiálním ruským médiím je v Německu značná.

Na sociálních sítích se na účtech německých uživatelů sice objevila nenávistná „protimerke­lovská vlna“, ale jako dílo robotů byla dost průhledná. Přesto by letos mohli ruskojazyč­ní v německém parlamentu posílit – doposud měli totiž jen jediného poslance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia