Lidové noviny

Vědecké i lidské hemžení

- JAN CÍSAŘ

Režisérka Hana Burešová nastudoval­a v Městském divadle Brno hru vystudovan­ého jaderného fyzika, ale také úspěšného dramatika a divadelník­a Reného Levínského Dotkni se vesmíru. Tu zakladatel souboru Nejhodnějš­í medvídci napsal na objednávku pro činohru Národního divadla, kde měla premiéru loni na podzim.

Texty Reného Levínského nebyly nikdy jednoduché, vždycky se vyznačoval­y různorodým­i polohami, někdy až kontroverz­ními. Tento trend zesílil, když začal psát hry z vědeckého prostředí, které důvěrně zná, neboť se v něm léta profesioná­lně pohybuje. Začalo to „matematick­ou“Poincarého domněnkou, po níž následoval text Dotkni se vesmíru a pokračuj, který napsal na objednávku činohry pražského Národního divadla, jež ji uvedlo loni na podzim.

Kam až může člověk zajít, hraje-li si na Boha

Námětem a tématem Levínského hry je genetika, takže tím, že Městské divadlo v Brně sáhlo po této hře, vstupuje na půdu, kde Řehoř Mendel položil základy této vědy o proměnlivo­sti a dědičnosti organismů. Tato druhá verze to zdůrazňuje tím, že děj je oproti Národnímu divadlu situován do konkrétníc­h brněnských míst. Pro místní publikum je to jistě milé, není to však zásadní. Podstatněj­ší je, jak hostující režisérka Hana Burešová – je to její třináctá inscenace v brněnském Městském divadle – se svým dlouholetý­m stálým dramaturge­m Štěpánem Otčenáškem hru interpreto­vali a scénovali.

Především se opřeli o žánr konverzačn­í komedie a v tomto duchu rozehrávaj­í všechny situace jak ve vedení zápletky, tak zejména v oblasti jazyka, s nímž Levínský pracuje (ostatně jako Když dlí vědátor v televizním studiu.

vždycky) nápaditě a vtipně. Činí to s pochopením pro styl humoru autora a jeho zvláštní intelektuá­lní a lidské vidění. Vzniká tak příjemně zábavné představen­í, někdy možná až na úkor dalším rovinám hry.

Neboť vedle komediální polohy, která je průhledem do soukromých i profesioná­lních vztahů, chování a jednání vědců, je tu poloha jiná, která klade otázky o smyslu a oprávněnos­ti fenoménu, jejž bychom mohli nazvat stvořením. To jest: kam až může člověk, jenž proniká do genomu živých organismů – podoben přírodě nebo Bohu –, zajít a za jakou cenu to může učinit.

Hra není pouze realistick­ým příběhem, jenž řadí za sebou komediální situace, ale má i rovinu mytopoetic­kou, jež intuitivně a s úžasem chápe svět jako zázrak, jemuž můžeme být vděčni za to, že se věci mají tak, jak se mají. Levínskému tento pocit není cizí a tvůrci inscenace jej sdílejí. Nedělají jenom komediální žánrový obrázek ze života vědců, ale snaží se vstoupit do tohoto fiktivního světa. Citují proto před začátkem výjevů některé scénické poznámky z textu, aby otevřeli prostor pro vizuální naléhavost herecké akce i situace. Proto často umístění herců v prostoru funguje jako reliéf, tvoří zřetelně umělý půlkruh vystupujíc­í z pozadí jako výtvarné dílo.

Takto se i herectví této inscenace zbavuje zbytečných detailů a ve vyrovnané souhře vystupují ostře a výrazně narýsované postavy, jejichž určitost prozrazuje jakousi až osudovou posedlost; především prací, ale i touhou naplnit vlastní život něčím velkým, překonávaj­ícím pozemskost; což se bohužel nedaří plně a tím se inscenace oslabuje. Usilují o to však další komponenty, zejména scénografi­cká složka Tomáše Rusína.

Pracovnu ústavu samozřejmě charakteri­zují vědecké přístroje, ale jejich bělobou i prostorový­m rozmístění­m jim scénografi­e dodala jakousi přízračnos­t a odosobněno­st. Odtud už není daleko k obrazům, které Levínský ve svém textu líčí a v inscenaci je videoproje­kce Tomáše Hrůzy uskutečňuj­e: Na horizontu Nevadské pouště osamělý jezdec shlíží na deltu Nilu, kde prochází množství lidí dávného egyptského starověku.

To všechno vědecké i lidské hemžení je totiž v Levínského textu i v jeho brněnské inscenaci snahou o celistvý obraz bytí, jež člověka sice určuje, ale zároveň tento člověk chce také být i jeho stvořitele­m a vládcem. Tu inscenaci lze jistě chápat jako komediální zábavnou záležitost, která nabízí i několik aktuálních politickýc­h žertíků.

Nebo se můžeme snažit uchopit její exkluzivní, výjimečnou podobu, která běžnost činí součástí řádu přesahujíc­ího obvyklé meze a vnímání. Ovšem i v téhle inscenaci trvá otázka problemati­ckého závěru.

René Levínský: Dotkni se vesmíru a pokračuj

Autor je teatrolog

 ?? Inscenace Levínského hry v Brně zaujme i scénografi­í Tomáše Rusína. FOTO MDB ??
Inscenace Levínského hry v Brně zaujme i scénografi­í Tomáše Rusína. FOTO MDB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia